origine-semnificatie-beneficiu-ankh-sau-crux-ansata

Origine, semnificație, beneficiu – Ankh sau Crux Ansata

Ankh sau cheia vieții este un simbol hieroglific antic egiptean. A fost cel mai frecvent utilizat în scris și în arta egipteană pentru a reprezenta cuvântul „viață“ și, prin extensie, ca un simbol al vieții însăși. Glezna are o formă de cruce, dar cu o buclă ovală în locul unei bare superioare. Originile simbolului nu sunt cunoscute, deși au fost propuse multe ipoteze. A fost folosit în scris ca semn triliteral, reprezentând o secvență de trei consoane, Ꜥ-n-ḫ.

Această secvență a fost găsită în mai multe cuvinte egiptene, inclusiv cuvintele care înseamnă „oglindă”, „buchet floral” și „viață”. În artă, simbolul apărea adesea ca un obiect fizic reprezentând fie viața, fie substanțe precum aerul sau apa care sunt legate de ea. Acesta a fost ținut mai ales în mâinile zeităților egiptene antice, sau fiind dat de ei faraonului, pentru a reprezenta puterea lor de a susține viața și de a reînvia sufletele umane în viața de apoi.

Ankh-ul sau anghiul, a fost unul dintre cele mai frecvente motive decorative în Egiptul Antic. A fost folosit și decorativ de culturile vecine. Creștinii coptici au adaptat-o ​​în crux ansata. O formă cu o buclă circulară mai degrabă decât ovală și au folosit-o ca o variantă a crucii creștine. Începând cu sfârșitul secolului XX, în lumea occidentală, ankh a ajuns din nou să fie folosit decorativ, ca simbol al identității culturale africane, a sistemelor de credințe neopagane și a subculturii gotice.

Ankh-ul, un simbol triliteral

În scrierea hieroglifică egipteană antică, ankh-ul era un semn triliteral, unul care reprezenta o secvență de trei consoane. Ankh a reprezentat secvența Ꜥ-n-ḫ, unde „n” este pronunțată ca litera engleză n, Ꜥ este o fricativă faringiană vocală și ḫ este o fricativă velară fără vocale (sunetele care nu se regăsesc în engleză). În limba egipteană, aceste consoane au fost găsite în verbul care înseamnă „a trăi”, substantivul care înseamnă „viață” și cuvinte derivate din ele, cum ar fi sꜤnḫ, ceea ce înseamnă „motivul de a trăi” sau „a hrăni”.

Semnul este cunoscut ca „ankh” în engleză, bazat pe pronunția ipotetică a cuvântului egiptean, sau ca „cheia vieții”, bazată pe sensul său. Una dintre utilizările obișnuite ale cuvântului Ꜥnḫ a fost exprimarea dorinței ca o anumită persoană să trăiască. De exemplu, o frază care înseamnă ceva de genul „să fii sănătos și viu” a fost folosită în contexte de politețe, asemănătoare sintagmei englezești „dacă vă rog”, și expresia Ꜥnḫ wḏꜣ snb, care înseamnă „viu, voios și sănătos”, a fost folosit ca un onorific pentru faraon atunci când a fost menționat în scris.

Cuvântul egiptean pentru „jurământ” a fost, de asemenea , Ꜥnḫ , deoarece jurămintele din Egiptul antic au început cu o formă a cuvântului „viu”. Aceleași consoane au fost găsite în cuvântul „oglindă” și în cuvântul pentru un buchet floral. Semnul a fost folosit la scrierea acestor cuvinte. Cele trei consoane compun, de asemenea, cuvântul pentru un obiect asemănător unei frânghii găsit în ilustrațiile de pe multe sicrie din Regatul Mijlociu (cca. 2050-1650 î.Hr.).

Viața a apărut la crearea lumii

În credința egipteană, viața era o forță care circula în întreaga lume. Ființele vii individuale, inclusiv oamenii, erau manifestări ale acestei forțe și erau legate fundamental de ea. Viața a apărut la crearea lumii, iar evenimentele ciclice precum răsăritul și apusul soarelui au fost gândite ca remanifestări ale evenimentelor originale ale creației care au menținut și reînnoit viața în cosmos.

origine-semnificatie-beneficiu-ankh-sau-crux-ansata-01

Susținerea vieții a fost astfel funcția centrală a zeităților care au guvernat aceste cicluri naturale. Prin urmare, cheia ankh a fost înfățișată frecvent fiind ținută în mâinile zeilor. Reprezintă puterea lor dătătoare de viață. Egiptenii credeau, de asemenea, că atunci când mor, viața lor individuală poate fi reînnoită în același mod ca viața în general.

Din acest motiv, zeii erau deseori înfățișați în morminte, dând semne de ankh oamenilor, de obicei faraonului. Întrucât semnul reprezenta puterea de a da viață oamenilor, în afară de faraon, nu li s-a arătat foarte rar că primesc sau țineau simbolul înainte de sfârșitul Regatului Mijlociu. Această convenție a slăbit ulterior. Faraonul a reprezentat într-o oarecare măsură Egiptul în ansamblu, așa că, dându-i semnul, zeii au acordat viață întregii națiuni.

Egiptenii au purtat Ankh

Amuletele realizate sub formă de semne hieroglifice erau destinate să ofere purtătorului calitățile reprezentate de semn. Egiptenii au purtat amulete în viața de zi cu zi, precum și în morminte pentru a asigura bunăstarea decedatului în viața de apoi. Amuletele în formă de ankh au apărut pentru prima dată târziu în Vechiul Regat (cca. 2700 – 2200 î.e.n.). Au continuat să fie utilizate până la sfârșitul primului mileniu î.Hr.

Amuletele au forma unui semn compozit care a încorporat simbolul ankh. Semnele Ankh din arta bidimensională erau de obicei pictate albastru sau negru. Cele mai vechi amulete ankh erau adesea confecționate din aur sau electrum, un aliaj de aur și argint. Faianța egipteană, o ceramică care era de obicei albastră sau verde, a fost materialul cel mai des întâlnit pentru amuletele de ankh în vremurile trecute. Poate pentru că această culoare a reprezentat viața și regenerarea.

Anghiul sau ankh-ul a fost unul dintre puținele motive artistice egiptene antice care au continuat să fie folosite după creștinarea Egiptului în secolele IV și V d.Hr. Semnul seamănă cu staurograma, semn care seamănă cu o cruce creștină care are o buclă în partea superioară și a fost folosit de creștinii timpurii ca monogramă pentru Isus, precum și crux ansata, sau “crucea manevrată”, care are forma unei ghete cu o buclă circulară mai degrabă decât ovală sau în formă de lacrimă.

Ankh-ul în evanghelia lui Iuda

S-a sugerat că staurograma este influențată de ankh, dar cele mai vechi utilizări creștine ale semnului datează în jurul anului 200 d.Hr., cu mult înainte de cea mai timpurie adoptare creștină a ankh-ului. Cel mai cunoscut exemplu de crux ansata provine de la o copie a Evangheliei lui Iuda din secolul al III-lea sau începutul secolului al IV-lea d.Hr.

Conform lui Socrate din Constantinopol, când creștinii demontau cel mai mare templu al Alexandriei, Serapeum, în 391 d.Hr., au observat semne în formă de ankh inscripționate pe blocurile de piatră. Păgânii prezenți au spus că semnul înseamnă „viața care urmează”, un indiciu că semnul la care făcea referire Socrate a fost ankh-ul. Creștinii au susținut că semnul era al lor, indicând că ar putea considera cu ușurință ankh-ul ca pe o cruce.

origine-semnificatie-beneficiu-ankh-sau-crux-ansata-02

Ankh-ul este format, începând din vârf, printr-un cerc, simbol al celui care nu are început și niciun sfârșit. Reprezintă lumea cerească, spiritul lui Ra, Dumnezeul Soare pentru vechii egipteni. Acest cerc servește și ca mâner al cheii, de unde este purtat de zeii care o poartă. Se sprijină pe Pământ, la fel ca Soarele la orizont, când răsare sau apune.

Cheia Vieții și a Morții

Această cheie deschide, de asemenea, ușile lumii morților și pătrunde în sensul ascuns al eternității. În ceremoniile funerare, luată de mâner, este cheia ușilor mormântului. Așezată între ochi, este o obligație a secretului. De asemenea, poate fi văzut reprezentat ca o legătură magică care reunește toate lucrurile din nodul de la centru și face posibilă rămânerea lor unită.

Atunci este așa-numitul Nod al lui Isis, noțiunea de a se reîntâlni, Isis, ca a doua persoană a principalei trinități egiptene, formată din Osiris, Isis și Horus, este mediatorul divin, Zeița iubirii și a vieții, care va aduna, după cum ne spune mitul, piesele împrăștiate ale soțului ei divin Osiris, simbol al Misterului. La fel, omul accesează cunoștințe superioare dezvoltându-și voința, în efortul de a se uni cu ființa sa interioară, adevărata Sa Ființă, unde conștiința propriei nemuriri locuiește.

În cadrul culturii egiptene, simbolul Ankh-ului a fost folosit în toate tipurile și în realizarea de amulete. Amuletele erau asociate cu atributele zeului sau virtuțile pe care le reprezentau. În acest caz, amuleta Ankh a fost folosită pentru a reprezenta viața. Egiptenii l-au folosit în viața lor de zi cu zi, dar și ca ofrandă pentru morți pentru a-i însoți în viață după moarte. Ankh-ul reprezintă unirea bărbatului cu femeia și simbolizează creația vieții prin această unire.

Dualitatea simbolului Ankh

Ankh-ul, se referă la reconcilierea contrariilor (feminin – masculin). De asemenea, se referă și la simbolul folosit pentru a desemna planeta Venus, motiv care îl face un element al numeroaselor culte feminine. Ankh este simbolul transformării sau transmutării. Pentru creștinii coptici este una dintre reprezentările iconografice ale credinței lor. Ceva similar se întâmplă cu crucile irlandeze și armene, care se bazează probabil pe designul Ankh.

Acest simbol poate fi realizat din metal, aliaje metalice, sculpturi în pietre prețioase, cristale sau suprafețe din lemn, argilă sau piatră. Materialul depinde de utilizarea acestuia. Recomandarea este ca Ankh-ul metalic să fie utilizat ca amuletă personală. Sculpturile din lemn, lut sau piatră sunt mai potrivite pentru protejarea locuinței. De asemenea, o cruce egipteană sculptată în sticlă poate fi un excelent talisman pentru sănătate.


Aveți mai jos câteva modele de produse Ankh:

Pandantiv Ankh INOX – cod P...

Pandantiv Ankh pe Piramidă INOX ...

Pandantiv Ankh INOX – cod P...

Pandantiv Ankh Ansata INOX &#8211...

Pandantiv Ankh Ochiul Horus / RA ...

Pandantiv Ankh INOX – cod P...


Pe lângă faptul că este o amuletă puternică personală sau pentru locuință, este posibilă utilizarea Ankh-ului în exerciții de meditație, destinate în principal conectării cu spiritualitatea sau cu energia de vindecare divină. Pentru a face acest lucru, practicantul trebuie să fie îmbrăcat confortabil, fără niciun obiect vestimentar care să pună presiune asupra corpului său. În mod similar, el trebuie să elimine orice distragere.

Meditația începe prin a vă concentra asupra respirației (inspirați 3 respirații adânci și apoi lăsați-vă corpul să respire singur), când simțiți că sunteți concentrat pe momentul prezent, vizualizați o lumina albă în jurul vostru. Apoi, începeți să vizualizați în minte imaginea unui Ankh de lumină albă pură, care emană vibrații de pace și sănătate față de tine. Primește energia cu recunoștință. Acest exercițiu nu trebuie să dureze mai mult de 5 minute. Reveniți la momentul prezent, concentrându-vă din nou asupra respirației.

 


 

Articole recente

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

crucea-templierilor-crucea-malteza-sau-crucea-de-fier

Crucea Templierilor, Crucea Malteză sau Crucea de Fier

origine-semnificatie-beneficiu-ankh-sau-crux-ansata

Origine, semnificație, beneficiu – Ankh sau Crux Ansata

c-de-la-cancer-the-c-word-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

C de la Cancer – The C Word (Documentar Tradus)

secretul-legea-atractiei-the-secret-law-of-attraction-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

SECRETUL – Legea Atracției (Documentar Tradus)

speranta-pentru-sanatate-documentar-tradus-hope-for-health-documentary_documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Speranță pentru sănătate (Documentar Tradus)

ram-dass-intoarcerea-acasa-going-home_documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Ram Dass, Întoarcerea Acasă (Documentar Tradus)

conspiratia-ozn-in-cautarea-adevarului-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

CONSPIRAȚIA OZN – În Căutarea Adevărului (Documentar Tradus)

originea-proprietatile-si-beneficiile-argintului

Originea, Proprietățile și Beneficiile Argintului

bob-lazar-zona-51-si-ozn-urile-area-51-and-flying-saucers-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Bob Lazar, Zona 51 și OZN-urile (Documentar Tradus)

cristalul-de-cuart-ametist-origine-proprietati-beneficii

Cristal de Cuarț Ametist, Origine, Proprietăți, Beneficii

teoria-conspiratiei-a-ajuns-omul-pe-luna-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Teoria Conspirației – A AJUNS OMUL PE LUNĂ (Documentar Tradus)

rezonanta-fiinte-de-frecventa-resonance-beings-of-frecuency-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

REZONANȚA – Ființe de frecvență (Documentar Tradus)

secretul-marelui-cristal-din-atlantida

Beneficiile aduse de Cristalul de Cuarț de Stâncă

fara-raspuns-unaknowledged-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Fără Răspuns – Unaknowledged (Documentar Tradus)

povestea-lui-dumnezeu-the-story-of-god-morgan-freeman-sezonul2-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Povestea lui Dumnezeu, The Story Of God – Sezonul 2 (Documentar Tradus)

turmalina-cristalul-purificator-si-protector

Turmalina, Cristalul Purificator și Protector

secretele-piramidelor-documentar-tradus

Secretele Piramidelor, Lost Secrets Of The Pyramid (Documentar Tradus)

otel-inoxidabil-sau-inox

Oțel Inoxidabil sau INOX

sfantul-mihail-arhanghelul

Sfântul Mihail Arhanghelul

campurile-scalare-de-torsiune

Câmpurile scalare de torsiune

operatiunea-paperclip-nazisti-la-nasa

Operaţiunea Paperclip, naziști la NASA

inteligenta-inimii

Inteligența inimii

supravietuitori-ai-inghetului

Supraviețuitori ai înghețului

mistere-arheologice

Mistere arheologice

sfinti-intru-eternitate

Sfinți întru eternitate

profetia-si-incapacitatea-interventiei-umane

Profeția și incapacitatea intervenției umane

jadul-piatra-echilibrului-interior

Jadul, piatra echilibrului interior

locasul-nemuritorilor-din-himalaya

Locașul nemuritorilor din Himalaya

energia-subtila

Energia subtilă

vrajitoarea-anna-bathory

Vrăjitoarea Anna Bathory

misterul-care-invaluie-cartea-lui-soyga

Misterul care învăluie Cartea lui Soyga

enigma-cartii-inventio-fortunata

Enigma cărţii „Inventio fortunata”

simbolul-infinitului

Simbolul infinitului

ce-simbolizeaza-crucea

Ce simbolizează Crucea

puterile-pietrelor-pretioase

Puterile Pietrelor Prețioase

steaua-lui-david-sau-hexagrama

Steaua lui David sau Hexagrama

arhanghelul-rafael-dumnezeu-vindeca

Arhanghelul Rafael, Dumnezeu vindecă

techirghiol-fantana-tineretii

Techirghiol, „fântâna tinereţii”

zirconul-piatra-intelepciunii

Zirconul, piatra înţelepciunii

declaratia-socanta-a-expertului-onu-omenirea-este-condusa-de-corporatii

Declarația șocantă a expertului ONU – Omenirea este condusă de CORPORAȚII

echilibrarea-energiilor

Echilibrarea energiilor

amprenta-energetica

Amprenta energetică

oameni-care-se-hranesc-doar-cu-energie

Oameni care se hrănesc doar cu energie

majestic-12-și-arhitecții-controlului

Majestic 12 și arhitecții controlului

cum-circula-energiile

Cum circulă energiile

ingerii-si-religia

Îngerii și religia

magia-la-caldeeni

Magia la caldeeni

reflexoterapia-si-rezultatele-miraculoase

Reflexoterapia și rezultatele miraculoase

monitorizarea-totală-a-individului

Monitorizarea totală a individului

corpul-mental-sufletul-și-monada

Corpul mental, sufletul și monada

omul-fiinta-spirituala

Omul, ființă spirituală

geometria-sacra-cubul-lui-metatron

Geometria Sacră – Cubul lui Metatron

ozn-urile-si-laurence-rockefeller

OZN-urile și Laurance Rockefeller

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

leul-simbol-al-demnitatii

Leul, simbol al demnității

sarpele-simbol-mistic-sacru

Șarpele, Simbol Mistic Sacru

oglinda-magica-fermecata

Oglinda Magică Fermecată

chinezul-care-vede-in-intuneric

Chinezul care vede în întuneric

al-treilea-ochi-portalul-divinitatii

Al treilea ochi, portalul divinității

regatul-necunoscut-al-faraonilor-negrii

Regatul necunoscut al faraonilor negri

radacinile-budismului-tibetan

Rădăcinile budismului tibetan

numerele-si-felul-in-care-ne-guverneaza-viata

Numerele și felul în care ne guvernează viața

machu-picchu-un-observator-astronomic

Machu Picchu, un observator astronomic

ritual-de-sacrificiu-la-cern

Ritual de sacrificiu la CERN

lacul-misterios-din-muntii-bucegi

Lacul misterios din munții Bucegi

puterile-magice-ale-cristalelor

Puterile magice ale Cristalelor

rezonanta-schumann

Rezonanța Schumann

sfantul-andrei-ocrotitorul-romaniei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

intamplari-secrete-cu-ozn-uri

Întâmplări Secrete cu OZN-uri

bombardamente-atomice-in-antichitate

Bombardamente atomice în antichitate

trenul-fantoma

Trenul Fantomă

simboluri-sacre-hinduse

Simboluri Sacre Hinduse

profetul-edgar-cayce

Profetul Edgar Cayce

energiile-yin-si-yang

Energiile Yin și Yang

hephaistos-zeul-focului

Hefaistos, zeul focului

druizii-oamenii-stejarului

Druizii, Oamenii Stejarului

helena-blavatsky-spiritist-sau-sarlatan

Helena Blavatsky, Spiritist sau Șarlatan

ordinul-dragonului-credincios-si-drept

Ordinul Dragonului Credincios și Drept

disparitii-misterioase

Dispariții Misterioase

ouroboros-uroborus-sa-ciclul-vietii-in-natura

Ouroboros, Uroborus sau Ciclul Vieții în Natură

aurul-ca-simbol

Aurul ca simbol

copacul-vietii-sau-arborele-vietii-in-diferite-mitologii

Copacul Vieții sau Arborele Vieții în diferite mitologii

unele-din-misterele-lumii-greu-de-elucidat

Unele din Misterele Lumii, greu de elucidat

misterul-megalitului-din-yonaguni

Misterul Megalitului din Yonaguni

misterul-statuetelor-dogu

Misterul Statuetelor Dogu

cum-se-impaca-moartea-cu-infinitul

Cum se împacă Moartea cu Infinitul

oamenii-din-cultul-digambara

Oamenii din cultul Digambara

beneficiile-cimbrisorului

Beneficiile Cimbrișorului

beneficiile-urzicilor

Beneficiile Urzicilor

Pietrele Rotunde care ies din Munți

armonie-prin-acceptare

Armonie prin Acceptare

maat-zeita-echilibrului

Maât, Zeița Echilibrului

ceaiul-terapie-si-arta

Ceaiul, terapie și artă

dezvaluiri-despre-proiectele-montauk-philadelphia-si-energia-orgonica-documentar-tradus

Dezvăluiri despre Proiectele Montauk, Philadelphia și Energia Orgonică – Documentar Tradus

intelepciunea-pierduta

Înțelepciunea pierdută

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt voturi încă)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *