Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje
Vajra este un instrument ritual simbolic care este folosit în budism , hinduism și jainism pentru a reprezenta puterea neclintită a spiritului. În golul spațiului, a început să sufle un vânt blând. De-a lungul timpului, a umplut marele Vid, crescând în putere de-a lungul eonilor până când s-a coalizat în crucea vajra. Se spune că acest obiect greu și imuabil este fundamentul universului sau visvavajra (în sanscrită, visva = univers).
Un instrument care simbolizează vajra este, de asemenea, utilizat pe scară largă în ritualurile tantrei. Se compune dintr-o secțiune centrală sferică, cu două seturi simetrice de patru vârfuri, care ies din flori de lotus pe ambele părți ale sferei și ajung la un punct în două puncte echidistante de centru, dându-i astfel aspectul unui „diamant”, „sceptru”, astfel se traduce uneori acest termen.
O vajra (sau dorje în tibetană) este o armă rituală care simbolizează proprietățile unui diamant (indestructibilitate) și a unui fulger (forță irezistibilă). Este un cuvânt sanscrit care are ambele semnificații anterioare. Dorje este jumătate de Vajra și simbolizează forța izbitoare și irezistibilă. Acest simbol duce la o transformare bruscă a conștiinței umane care are ca rezultat obținerea iluminării.
Vajra, Simbolul Iluminării
Astfel, Vajra este în esență reprezentativă pentru starea de iluminare puternică, indestructibilă, indomitibilă, impenetrabilă, imuabilă, durabilă și eternă. Vajra este arma Indrei, divinitate a ploii și tunetului indian, și este folosită simbolic de tradițiile dharma ale budismului, jainismului și hinduismului, adesea pentru a reprezenta fermitatea spiritului și a puterii spirituale.
Conform mitologiei indiene, vajra este considerată una dintre cele mai puternice arme din univers. Utilizarea vajrei ca instrument simbolic și ritual s-a răspândit de la religia hindusă la alte religii din India și alte părți ale Asiei. Cea mai veche mențiune despre vajra se află în Rigveda, parte a celor patru Vede. Este descrisă ca arma lui Indra, șeful zeilor. Indra este descris ca folosind vajra pentru a ucide păcătoșii și persoanele ignorante.
Rigveda afirmă că arma a fost fabricată pentru Indra, de Tvastar, producătorul instrumentelor divine. Povestea asociată îl descrie pe Indra folosind vajra, pe care o ținea în mână, pentru a ucide Asura Vritra, care a luat forma unui șarpe. Înfățișat ca un X sau în formă verticală (ca un semn plus), este, de asemenea, un simbol al protecției.
Vajra, Vajrabhrit, Vajrivat, Vajrin, Vajradaksina, Vajrabahu sau Vajrahasta
Datorită abilității sale de a folosi vajra, unele epitete utilizate pentru Indra în Rigveda au fost Vajrabhrit (purtând vajra), Vajrivat sau Vajrin (înarmat cu vajra), Vajradaksina (ținând vajra în mâna dreaptă) și Vajrabahu sau Vajrahasta (ținând vajra în mână). Asocierea Vajra cu Indra a fost continuată cu unele modificări în literatura puranică ulterioară și în lucrările budiste.
Buddhaghoṣa, o figură majoră a budismului Theravada din secolul al V-lea, a identificat Bodhisattva Vajrapani cu Indra. În budism, vajra este simbolul Vajrayana. Este una dintre cele trei ramuri majore ale budismului. Vajrayana este tradus ca și „Calea fulgerului” sau „Calea diamantului” și poate implica experiența fulgerului iluminării budiste sau bodhi.
Aveți mai jos câteva produse cu Vajra sau Dorje:
În budismul tantric (Vajrayana), vajra și tribu (clopotul) sunt folosite în multe rituri de către un lama sau orice practicant de sadhana Vajrayana. Vajra este un simbol polisemic masculin care reprezintă multe lucruri pentru tantrika. Vajra este reprezentativă pentru upaya (mijloace abile). Instrumentul său însoțitor, clopotul, este un simbol feminin și denotă prajna (înțelepciune).
Unele zeități sunt prezentate ținând fiecare vajra și clopotul în mâini separate. Separate simbolizează unirea forțelor compasiunii și, respectiv, a înțelepciunii. În tradițiile tantrice ale budismului, vajra este un simbol pentru natura realității sau sunyata. Acest lucru indică creativitate nesfârșită, potență și activitate abilă.