Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir
Când coloniștii au ajuns pentru prima dată în Islanda în 874 e.n., au adus cu ei religia vikingă. Aceasta a inclus credința și închinarea la Irsir și Vanir, zeii religiei nordice. De asemenea, a încorporat idei despre magie și cum ar putea fi folosită pentru succesul personal într-o varietate de moduri. Locuitorii originari și descendenții lor au dezvoltat o serie de simboluri magice islandeze.
Simbolurile erau folosite pentru a canaliza energia magică. Aceste simboluri s-au împletit astăzi cu mitologia nordică, astfel încât acestea apar în multe locuri. Unul dintre cele mai populare dintre aceste simboluri este Vegvisir sau Busola Magică Vikingă. Busola Magică sau Vegvisir, în islandeză reprezintă indicator de drum sau busolă. Este un simbol magic islandez destinat să-l ajute pe purtător să-și găsească drumul în viață, atunci cînd acesta nu-și găsește calea.
Simbolul este atestat în Manuscrisul Huld, colectat în Islanda de Geir Vigfusson în 1880 (dar constând din materiale de origine anterioară acelor vremuri). Manuscrisul este format din 27 de file de hârtie și conține în total 30 de simboluri magice. Vegvisirul este descris la pagina 60 (a 27-a filă) și este marcat cu numerele XXVII și XXIX.
Vegur și Visir
Această filă a manuscrisului oferă o imagine a vegvisirului, îi dă numele, și în proză, declară că „dacă se poartă acest semn, nu se va pierde niciodată în furtuni sau vreme rea, chiar și atunci când calea este necunoscută”. Vegvisir este derivat din două cuvinte islandeze, vegur și visir. Vegur înseamnă drum sau cale, iar Visir înseamnă direcție sau ghid.
Vegur este derivat din norvegiana veche vegr, proto-germanic wegaz, sau proto-indo-european weǵʰ-. wisaz, adică a vizita. Este un simbol cu opt vârfuri, fiecare vârf având un design unic. Este unul dintre multele simboluri magice islandeze care se presupune că au fost folosite pentru a canaliza magia în moduri specifice.
Au fost folosite sigilii pentru protecție, forță, îndrumare și asistență cu sarcini specifice sau domenii ale vieții. În multe cazuri, simbolurile au fost făcute prin combinarea runelor care alcătuiau alfabetul vechi norvegian. Au fost trase pe zone specifice ale corpului sau obiecte fizice, cum ar fi partea bărcilor sau a clădirilor.
Îndrumările pe care le căutați
În ciuda faptului că Islanda este oficial creștină încă din secolul al X-lea, mitologia nordică veche a supraviețuit și este în curs de reapariție. Este văzut ca o amuletă puternică pentru cei care nu au nicio direcție în viață. Se consideră că Vegvisir vă oferă îndrumările pe care le căutați. În același timp vă ajută să faceți alegerile corecte pentru viața voastră.
Este de asemenea, un memento pentru purtător că, la nivel spiritual, ei vor fi întotdeauna îndrumați prin întorsăturile vieții și vor găsi în mod constant acel drum sigur înapoi la ei înșiși ca fiind casa lor spirituală. În zilele noastre, Vegvisir este renumit printre neo-păgâni, muzicieni, anticari și în special fanii seriilor TV și ale altor producții de filme care se învârt în jurul epocii vikingilor.
Nu putem omite utilizarea acestui simbol și în industria de îmbrăcăminte, adesea privită și ca o bijuterie sau un tatuaj. Renaștentiștii tind să-l folosească ca decor de scuturi sau ca broderie de costume. Printre aceste grupuri inconsistente de oameni, este adesea acceptat ca Vegvisir să fie „un simbol al runelor magice antice germanice și vikinge, care avea funcția de busolă și trebuia să protejeze războinicii vikingi în timpul navigării, oferind îndrumare și protecție împotriva Zeilor Vampirici”. O astfel de interpretare poate fi găsită doar în literatura populară și în ficțiunea romantică creată în ultimii 30 de ani.
Vegvisir și cărțile de magie
Alături de alte simboluri, Vegvisir a venit în Islanda cel mai probabil din Anglia. Simbolurile în formă de stea pot fi urmărite încă din secolul al XV-lea, cum ar fi „Sigiliul lui Solomon”. Simbolurile originale au avut sensul lor în misticismul creștin. O cercetare mai amănunțită ar putea confirma utilizarea magiei sigilului chiar și în perioade anterioare.
Primele scrieri care conțin versiunea islandeză a simbolului Vegvisir împreună cu traducerea în germană a fost cel mai probabil un articol al lui Olaf Davidsson despre simbolurile și cărțile magice islandeze din 1903. A doua oară când simbolul a apărut în literatură a fost în 1940 cu cartea despre magie a lui Eggertson.
Pentru cunoscători, purtarea unui inel, pandantiv sau buton cu Vegivisir inscripționat pe el este un mod minunat de a apela la magia nordică pentru a vă asigura că sunteți binecuvântați în călătoriile dvs. și că veți veni acasă în siguranță. Simbolul în sine este destul de elegant și arată minunat în bijuterii sau în obiecte decorative.
Ca și cadou, Vegvisir este ideal pentru absolviri, despărțiri, călători, cineva aflat în criză sau ca și cadou pentru Sf. Valentin. Cu toate acestea, verificați întotdeauna dacă cel căruia îi oferiți cadoului apreciază simbolismul și dacă este confortabil să poarte genul acesta de simboluri.
Roata Norocului
Cartea ilustrată Roata Norocului din pachetul de tarot A. E. Waite. AE Waite a fost o figură cheie în dezvoltarea Tarotului. Este în conformitate cu sistemul magico-religios hermetic. Acesta era de asemenea dezvoltat la acea vreme. Acest pachet, pe lângă faptul că este în uz curent în prezent, constituie și baza, pentru o serie de alte punți de tarot moderne.
Potrivit cheii picturale a lui A.E. Waite pentru tarot, cartea Roata Norocului poartă mai multe asociații divinatorii. Reprezintă destin, avere, succes, elevare, noroc, fericire, direcție în viață. Cartea Roata Norocului, variază foarte mult în ceea ce privește reprezentarea între cărțile de Tarot. Cartea a fost modelată încă de la înființarea tarotului în secolul al XV-lea, după conceptul medieval Rota Fortunae, roata zeiței Fortuna.
Imaginile arată, în general, o roată cu opt spițe. În imagine, apare frecvent un individ (uneori uman; uneori o jumătate de om asemănător Sfinxului). Acesta poartă o coafură în stil egiptean. Roata ne prezintă câteva enigme. Reprezintă ciclurile, structura subiacentă a lumii, universul și interconectarea noastră cu tot.
Roata și ciclurile
De asemenea, recomandă faptul că unele cicluri sunt dăunătoare. Un exemplu ar fi acela în care continuăm să atragem în mod constant aceleași situații. Este ca și cum ne învârtim în cerc până găsim direcția corectă. Oamenii și locurile se pot schimba, dar circumstanțele sunt, în esență, exact aceleași. Ne spune că suntem supuși capriciilor destinului, dar, în același timp, ne arată că avem un anumit control, chiar dacă acel control este limitat la propriile noastre gânduri.
Ne spune că trebuie să dezvoltăm o conștientizare a tiparelor noastre de comportament. Aceste tipare ne servesc bine sau ne înlănțuiesc în gânduri și acțiuni repetitive interminabile. De exemplu, încercăm adesea să ne justificăm acțiunile, gândurile, credințele cu aceleași vechi scuze. Sau rezistăm schimbării din teama de a încerca ceva nou.
Intrăm într-o rutină și merită să ne amintim că ne transmitem „rutele” copiilor noștri. Excepție este cazul în care copiii sunt capabili să cerceteze obiectiv și să respingă în cele din urmă credințele limitative ale părinților. În acest sens, Cartea Tarot Roata Norocului ne spune că există dificultăți care trebuiesc depășite prin intermediul puterii și energiei, pentru a ajunge la esență.
De acolo, se poate merge și mai sus către lumile mai spirituale. În sens metafizic, Roata este cel mai central punct al vieții. S-ar putea înțelege și ca acel moment în care s-a atins vârful, iar coborârea este iminentă. Spițele de pe roată reprezintă direcțiile care duc spre Sinele nostru interior.
Roata Dharma
Roata dharma, sau dharmachakra în sanscrită, este unul dintre cele mai vechi simboluri ale budismului. Pe întreg mapamondul, este folosit pentru a reprezenta budismul în același mod în care o cruce reprezintă creștinismul sau o stea a lui David reprezintă iudaismul. Este, de asemenea, unul dintre cele opt simboluri de bun augur ale budismului.
Dharma este un concept cheie cu semnificații multiple în religiile indiene, cum ar fi hinduismul, budismul, jainismul, sikhismul și altele. Nu există o traducere cu un singur cuvânt pentru dharma în limbile occidentale. În hinduism, dharma este una dintre cele patru componente ale Purusartha, care reprezintă obiectivele vieții și semnifică comportamente care sunt considerate în acord cu ordinea care face posibilă viața și universul.
Include îndatoriri, drepturi, legi, conduită, virtuți și „calea corectă de a trăi”. În budism, dharma înseamnă „lege, ordine și calea cosmică”, așa cum este exprimat de învățăturile lui Buddha. În filozofia budistă, dhamma / dharma este, de asemenea, termenul pentru „fenomene”. Dharma în jainism se referă la învățăturile lui Tirthankara (Jina) și la corpul de doctrină referitor la purificare și transformare morală a ființelor umane.
Calea dreptății și a alegerilor corecte
Pentru sikhs, dharma înseamnă calea dreptății și a alegerilor adecvate. Conceptul de dharma era deja utilizat în religia istorică vedică, iar semnificația și sfera sa conceptuală au evoluat de-a lungul mai multor milenii. Ca și în cazul altor componente ale Purusartha, conceptul de dharma este pan-indian. Textul moral vechi din Tirukkural se bazează exclusiv pe aram, termenul tamil pentru dharma.
Antonimul dharmei este adharma. Cercul, forma rotundă a roții, reprezintă perfecțiunea dharmei, învățătura lui Buddha. Janta roții, reprezintă concentrarea meditativă și atenția, care mențin practica împreună. Centrul reprezintă disciplina morală în luarea deciziilor. Se spune că cele trei vârtejuri des întâlnite pe butuc reprezintă uneori cele Trei Comori sau Trei Direcții: Buddha, dharma, sangha. Ele pot reprezenta, de asemenea, bucurie.
La fel cum o roată se rotește într-un ciclu, la fel și dharma și astfel mișcarea roții dharma reflectă ciclul nesfârșit al Samsarei (moarte și renaștere). Natura ciclică a roții dharma poate fi folosită și ca analogie a transformării spirituale rapide pe care o suferim atunci când urmăm învățăturile lui Buddha. Se spune că prima învățătură a lui Buddha a pus această roată în mișcare și învățăturile sale ulterioare au întors această roată și mai departe.
Timona
Roata unei navei maritime, timona, este un simbol popular cu un simbolism care transcende lumea nautică. Deși timona poate avea un număr nedefinit de spițe, este de obicei prezentată cu opt. Acest lucru se suprapune cu simbolul chakrei dharma, care este, de asemenea, foarte asemănător. Să aruncăm o privire asupra istoriei și simbolismului roții navei și a modului în care aceasta diferă de roata dharma.
În timp ce utilizarea pe scară largă timonei este relativ recentă, datând din secolul al XVIII-lea, originea acesteia este neclară. Motivul este acela că nu a fost documentată corespunzător. Cercetătorii cred că volanul navei a fost inventat de Marina Regală Britanică. Se crede că a intrat în uz la începutul anilor 1700. Cu toate acestea, deoarece există puține dovezi, nu este posibil să se spună dacă volanul a fost folosit și înainte de anii 1700.
Cea mai plauzibilă concluzie asupra formei timonei este insuși simbolul viking Vegvisir. Are aceeași funcție mistică și anume găsirea direcției „optime”. Deși timonierul alege direcția pe care o ia nava, acesta nu poate controla în totalitate puterea navei. Acest control se află și în „mînile” forțelor naturale, sub formă de vânt și valuri.
Forțele incontrolabile
Astfel, indiferent cât de bine pregătit sau capabil este un căpitan, există și alte forțe dincolo de acesta, care au un cuvânt de spus în viața lor. Luată în acest fel, roata navei poate fi văzută ca un simbol al găsirii drumului dvs. prin ape necunoscute și forțe incontrolabile pentru a vă îndeplini destinul. Roata navei este un simbol al victoriei și al atingerii obiectivelor, prin găsirea cu succes a direcției și luarea deciziilor corecte.
Cârmaciul sau căpitanul navei trebuie adesea să acționeze independent, luând decizii dificile în momentele critice. Roata simbolizează astfel preluarea controlului, independența și asumarea responsabilității pentru acțiunile tale. Simbol al voiajelor și al călătoriilor, roata navei înseamnă noi descoperiri, ca un dispozitiv care te duce în locuri noi.
„Pentru a avea succes la direcționarea navei, un timonier trebuie să persevereze, chiar și atunci când mersul devine greu. La fel, în viață, trebuie să rămâi fidel ideilor, principiilor și valorilor tale, indiferent de obstacolele care pot apărea în calea ta.”
Aveți mai jos cîteva produse cu Roata Norocului Busola Magică Vegvisir:
Ce simbolizează Roata Norocului, Roata Dharma, Busola Magică Vegvisir:
- Îndrumare și direcție în călătorii;
- Protecție și siguranță;
- Abilitatea de a găsi întotdeauna drumul înapoi acasă sau la rădăcini;
- Abilitatea de a găsi drumul către destinația propusă;
- Capacitatea de a rămâne împământenit și stabil;
- Stăpânirea propriei vieți și luarea alegerilor corecte în călătoria vieții.
Foarte interesant articolul!
Un articol care mi-a legat niste conexiuni in creierasul meu inghesuit! Felicitari
Bine de stiut!