simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

Ideea de rune ne este cunoscută tuturor mai mult sau mai puţin. În ultima perioadă, mulţi o asociază cu spiritualitatea, deşi acestea au o bază istorică bine definită. În sine, runele sunt litere dintr-un set de alfabete înrudite, cunoscute sub numele de „alfabete runice”. Este important de reţinut faptul că acestea au fost utilizate în scrierea diferitelor limbi germanice.

Lucrul acesta s-a întâmplat înainte ca alfabetul latin să fie adoptat. În acest articol vom discuta despre o importantă descoperire care trezeşte şi astăzi semne de întrebare, misterioasa Piatră Kensington.

Ce sunt runele?

Avem nevoie mai întâi, să înţelegem istoricul acestor semne ciudate care au fost folosite în limbajul diferitelor limbi germanice. Runele, pe lângă reprezentarea unor valori sonore, adică foneme, ele pot fi folosite pentru a reprezenta chiar nişte concepte după care sunt denumite, adică ideografii. În jurul originilor numelui de „rună” au existat diferite dezbateri.

Cea mai larg acceptată teorie este aceea conform căreia denumirea provine dintr-o formă proto-germanică constituită ca runo, care ar însemna secret, mister sau conversaţie secretă. Cele mai vechi rune datează undeva din jurul anului 150. Uşor, ușor au fost înlocuite de alfabetul latin, odată cu creştinarea culturilor care foloseau runele.

Creștinarea s-a întâmplat undeva prin anul 700, în Europa Centrală şi anul 1100, Europa de Nord. Runele au continuat totuşi, să fie utilizate în scopuri specializate. Spre exemplu, în Suedia până la începutul secolului al XX-lea, erau folosite sub formă decorativă în Dalarna şi calendarele runice. Există trei tipuri de alfabete runice cunoscute.

simbolistica-runelor-si-piatra-kensington-01

Există trei forme de limbaje runice

Acestea s-au consolidat în perioade diferite. Elder Futhark (anii 150-800), Anglo-Saxon Futhorc (anii 400-1100) şi The Younger Futhark (anii 800-1100). Printre artefactele cele mai timpurii descoperite care poartă însemnele runelor se regăsesc nenumărate capete de suliţă sau monturi de scut, vechi încă din jurul anului 200, care au fost găsite cu precădere în Europa de Nord.

Legătura mistică a runelor nu trebuie contestată deloc. Strofa 157 din Havamal atribuie runelor capacitatea de a aduce la viaţă ceea ce este neînsufleţit. Chiar și Măritul Odin a incantat o vrajă cu ajutorul runelor. De multe ori, s-a constatat faptul că acestea erau utilizate în incantaţii şi diverse farmece. Unii au crezut chiar că au fost utilizate în divinaţie.

Popularitatea lor a crescut semnificativ si au început să joace un rol important neopăgânismul germanic. În ceea ce priveşte abordările mai moderne, studiul academic al acestora a început să fie creionat în Perioada Renascentistă de către Johannes Bureaus. Johannes avea o viziune de-a dreptul magică asupra runelor. Acesta le considera sfinte într-un sens cabalistic.

Simbolul Bluetooth aparține limbajului runic

De la acest lucru au continuat mai mulţi specialişti să le cerceteze, precum Andres Celsius. Acesta a călătorit special în Suedia pentru a analiza rustenarul. Începând cu secolul al XIX-lea, Runologia a reprezentat o ramură specială a lingvisticii germanice. De asemenea, puţini ştiu că logo-ul Bluetooth, este o combinaţie chiar dintre două rune. Aceste rune sunt echivalente cu literele „H” şi „B. Sunt iniţialele regelui Harald Blatand. Acesta a domnit pe vremea vikigilor, iar numele Blatand, se pronunţă în engleză chiar Bluetooth.

simbolistica-runelor-si-piatra-kensington-02

Piatra Kensington

Una dintre enigmele referitoare la diferite artefacte care conţin inscripţii cu rune, o reprezintă chiar misterioasa Piatră Kensington a cărei poveste o vom afla. Practic, Piatra Kensington este o placă de piatră, grea de 92 kg. Este dintr-un material numit „graywacke” pe care ar fi fost inscripţionate diferite fraze în rune. Această piatră a fost descoperită în anul 1898, în Minnesota.

Povestea a început când un imigrant suedez pe nume Olof Ohman, ajuns în Douglas County. Într-o zi, în timp ce curăţa terenul fermei sale, pregătindu-se de arat, a găsit o piatră destul de mare. Aceasta avea nişte inscripţii ciudate, care au fost identificate mai târziu ca fiind rune de origine scandinavă. Piatra s-ar fi aflat cu scrisul în jos, fiind încâlcită la rădăcinile unui plop.

Marcajele  de pe piatră ar fi fost observate de fiul lui Olaf, aceştia crezând iniţial că au descoperit o scriere amerindiană. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din prezent au căzut de acord în privinţa faptului că Piatra Kensington nu ar fi altceva decât o şarlatanie. Deşi sunt zeci de oameni care cred în autenticitatea presupusului artefact.

Reînnoirea interesului față de vikingi

Descoperirea ciudatei pietre s-a produs într-un context destul de tumultos. În acel moment au avut loc mai multe neînţelegeri între Suedia şi Norvegia. Ei bine, călătoria întreprinsă de Leif Ericson către Vinland, în America de Nord a pornit mai multe discuţii. Aceste discuții au determinat cumva și reînnoirea interesului faţă de vikingi.

Fenomenul era accentuat si de mişcarea national-romanticizată, astfel încât piatra devenise un subiect intrigant. În acelaşi timp, ideea conform căreia piatra nu ar fi fost decât o farsă a fost sustinută si de nişte evenimente anterioare. Spre exemplu, cu 5 ani înainte de această descoperire, Norvegia participase la Expoziţia Columbiană Mondială, cu replica navei Gokstad, la Chicago.

Nu mai vorbim despre faptul că între Suedia şi Norvegia existau diferite tensiuni, care au dus la indepenenţa celei din urmă, obtinută în anul 1905. Prin urmare, mai mulţi norvegieni, deopotrivă şi suedezi au susţinut nonautenticitatea plăcii de piatră. Asta deoarece conţinutul acesteia face referire la o expediţie comună susţinută de cele două popoare.


Aveți mai jos câteva produse cu Rune:

Pandantiv Copacul Vieții Ebraic ...

Pandantiv Ciocanul lui Thor INOX ...

Pandantiv Steaua Lui David cu Zod...

Pandantiv Roata Norocului Vegvisi...

Pandantiv Cheia Succesului, Prosp...

Pandantiv Triquetra INOX – ...

Pandantiv Arborele, Copacul Vieț...

Pandantiv Valknut Odin cu Rune IN...

Pandantiv Pentagramă Pentaclu IN...

Pandantiv Valknut Odin cu Rune IN...

Pandantiv Roata Norocului Busola ...

Pandantiv Valknut Odin cu Rune IN...

Pandantiv Soare cu Rune Simbol So...

Pandantiv Dragon Ouroboros INOX &...

Pandantiv Steaua Lui David Hexagr...

 


Autenticitatea cu semnul întrebării

Faptul că a fost descoperită chiar de scandinavii abia sosiţi în zonă, care erau foarte mândri de originile lor, nu a fost decât o întâmplare. Ulterior dovada clară a fraudei a venit din parte Universităţii din Minnesota. Acolo fusese trimisă o copie a inscripţiei. Copia a fost analizată de O.J. Breda, profesor de limbă şi literatură scandinavă.

Acesta a publicat în anul 1910 un articol care discredita pur şi simplu autenticitatea artefactului, mai ales prin prisma datării. Mai apoi, mai mulţi savanţi au ajuns la aceeşi concluzie după ce nu au reuşit să formeze un context plauzibil pentru o asemenea scriere. Mai multe lucruri însă nu se legau. De la felul mult prea bun în care s-a păstrat scrierea, până la limbajul mult prea modern folosit, pentru a fi o scriere cu adevărat autentică.

Traducere şi presupus context istoric

„Opt geats şi douăzeci şi doi de norvegieni aflaţi într-o expediţie din Vinland către est. Într-o zi când călătoream spre nord am campat lângă două schere. Într-una din zile am ieşit să pescuim. După ce am ajuns acasă am găsit 10 bărbaţi morţi şi roşii de sânge. AVM (Ave Virgo Maria) să ne salveze de rău. Avem 10 bărbaţi pe mare care să aibă grijă de navele noastre, la 14 zile de călătorit de pe această insulă, în anul 1362.”

Aceasta ar fi traducerea aproximativă a scrierii. Se cunoaşte faptul că în Groenlanda au existat colonii nordice de la sfârşitul secolului al X-lea, până în secolul al X3V-lea. Exista cel puţin o aşezare de scurtă durată înfiintată în Newfoundland, în secolul al XI-lea. Cu toate acestea nu a fost găsită nicio dovadă concretă a contactului norvegian cu America în era precolumbiană.

Au mai fost mici atestări documentare limitate pentru eventuale expediţii scandinave în America de Nord, în secolul al XI-lea. Spre exemplu, într-o scrisoare a lui Gerardus Mercator către John Dee datată din anul 1577. Mercator face referire la asa-numitul Jacob Cnoyen, care aflase că opt bărbaţi s-au întors în Norvegia dintr-o expediţie din anul 1364. Desigur, nimic nu este concret, dar de aici au pornit diferite teorii. Cert este faptul că şi în zilele noastre Piatra Kensington stârneşte multe controverse.

 


 

Articole recente

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

principiul-il-separatio

Principiul Il Separatio

lupii-din-romania-protejati-datorita-britanicilor

Lupii din Romania protejaţi datorită britanicilor

ce-simbolizeaza-crucea

Rugăciunea cu efect paranormal

bioritmul-si-energia-ciclica

Bioritmul și Energia Ciclică

misterul-piramidelor

EGIPTUL ȘI PIRAMIDELE

unele-dintre-simbolurile-masoneriei

Unele dintre Simbolurile Masoneriei

ce-reprezinta-gandurile-unui-om

Ce reprezintă gândurile unui om?

aparitii-cu-sfanta-fecioara-maria-maica-domnului

Apariţii cu Sfînta Fecioară Maria, Maica Domnului

energia-scalara-cuantica-de-reconectare

Energia Scalară Cuantică Universală de Reconectare

armele-psihotronice-care-afecteaza-mintea-umana

Armele psihotronice care afectează mintea umană?

vulturul-simbolul-libertatii-si-al-puterii

Vulturul, simbolul libertății și al puterii

polaritatea-energetica-a-universului

Polaritatea Energetică a Universului

ce-semnifica-simbolul-zoroastru-sau-zarathustra

Ce Semnifică Simbolul Zoroastru sau Zarathustra

medicina-traditionala-chineza-si-echilibrul-polaritatilor

Medicina tradițională chineză și echilibrul polarităților

puterea-gandurilor

Puterea gândurilor

circulatia-sanguina-deficitara

Circulația sanguină deficitară

sovata-locul-de-revitalizare

Sovata, locul de revitalizare

istoria-ascunsa-a-religiilor

Istoria ascunsă a religiilor

misterul-cristalului-de-cuart-fermecat

Misterul cristalului de cuarț fermecat

ritualuri-magice-pentru-bunastare-si-protectie

Ritualuri magice pentru bunăstare și protecție

ce-simbolizeaza-pentagrama-si-pentaclul

Ce simbolizeaza Pentagrama sau Pentaclul

vlad-dracul-din-ordinul-dragonilor

Vlad Dracul din Ordinul Dragonilor

energia-unei-locuinte

Energia unei locuințe

se-doreste-robotizarea-omului

Se doreşte robotizarea omului?

constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

proiectele-haarp-si-sura

Proiectele HAARP și SURA

energia-constiintei

Energia Conștiinței

energiile-pozitive-si-negative-ale-casei

Energiile Pozitive și Negative ale Casei

reiki-si-restabilirea-echilibrului

Reiki și restabilirea echilibrului

fizica-cuantica-si-spiritualitatea

Fizica cuantică şi spiritualitatea

extracorporalitatea

Extracorporalitatea

puterea-de-a-empatiza

Puterea de a empatiza

aura-umana

Aura Umană

fecioara-maria-nascatoare-de-dumnezeu

Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu

metode-de-protectie-impotriva-energiilor-negative

Metode de Protecție Împotriva Energiilor Negative

ozn-uri-in-romania

OZN-uri în Romania

cristalele-uriase-din-mina-naica

Cristalele Uriașe din Mina Naica

ce-simbolizeaza-copacul-vietii

Ce simbolizează Copacul Vieții

matematica-limbajul-universal

Matematica, Limbajul Universal

endgame-blueprint-for-global-enslavement-documentar-tradus

ENDGAME – Blueprint For Global Enslavement (Documentar Tradus)

97%-owned-97%-posedat-documentar-tradus

97% Owned – 97% Posedat (Documentar Tradus)

talisman-amulete-si-pandantive-mistice-sacre

Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre

cine-dicteaza-traiectoria-lumii

Cine dictează traiectoria lumii

poarta-zeilor-din-hayu-marca-peru

Poarta zeilor din Hayu Marca, Peru

legatura-dintre-orgoni-energia-orgonica-si-wilhelm-reich-documentar-tradus

Legătura dintre Orgoni, Energia Orgonică și Wilhelm Reich

feng-shui-pentru-casa

Feng Shui pentru casă

energia-punctelor-cardinale

Energia punctelor cardinale

exista-fantome

Există fantome?

proiecte-desecretizate

Proiecte Desecretizate

sfanta_treime

Sfânta Treime

vindecatorii-si-campurile-magnetice

Vindecătorii şi câmpurile magnetice

fericirea-iluzie-superficiala-si-necesitate-existentiala

Fericirea, Iluzie Subiectivă și Necesitate Existențială?

inchiderea-societatii-planet-lockdown-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Închiderea Societății – Planet Lockdown (Documentar Tradus)

protectie-impotriva-energiilor-negative

Protecție Împotriva Energiilor Negative

simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

mandalele-si-beneficiile-lor

Mandalele și beneficiile lor

ce-simbolizeaza-crucea

Sfânta Cruce

inexplicabil-structuri-misterioase-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana-00

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

water-the-great-mystery-apa-marele-mister

WATER – The Great Mistery (APA – Marele Mister) Documentar Tradus

universul-holografic-si-esenta-spirituala-a-acestuia

Universul Holografic, Creație a Mentalului Conștient și Subconștient

biblioteca-de-manuscrise-din-tibet

Biblioteca de manuscrise din Tibet

misterul-piramidelor

Misterul Piramidelor

civilizatii-antice-avansate-tehnologic-disparute

Civilizaţii antice, avansate tehnologic, dispărute!

fenomenul-numit-vocea-electronica

Fenomenul numit Vocea Electronică

geometria-sacra

Geometria Sacră

ingerii-pazitori

Îngerii Păzitori

deochiul-sau-ochi-deochi

Deochiul sau Ochi Deochi

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-scarabeul-carabus

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș

triskelion-sau-triskele-origine-insemnatate-simbolistica

Triskelion sau Triskele – Origine, Însemnătate, Simbolistică

ce-simbolizeaza-o-septagrama-heptagrama-sau-septegrama

Ce simbolizează Septagrama Heptagrama sau Septegrama

ce-reprezinta-inseamna-sau-simbolizeaza-sri-yantra-shri-yantra-shree-yantra

Ce Reprezintă, Înseamnă sau Simbolizează Sri Yantra

simbolul-svastica-origine-semnificatie-insemnatate

Simbolul Svastica, Origine, Semnificație, Însemnătate

ce-efect-are-luna-asupra-vietii-pe-pamant

Ce Efect are Luna Asupra Vieții pe Pământ

soarele-purtatorul-vietii-lumilor-ce-reprezinta-simbolizeaza-semnifica-inseamna-soarele

Soarele, Purtătorul Vieții Lumilor

ce-reprezinta-semnifica-sau-simbolizeaza-pana-de-pasare

Ce Reprezintă, Semnifică sau Simbolizează Pana de Pasăre

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-runele-celtice

Ce Semnifică sau Simbolizează Runele Celtice

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-valknut

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Valknut

ce-simbolizeaza-ochiul-providentei-in-triunghi-si-cerc

Ce simbolizează Ochiul Providenței în Triunghi și Cerc

iesirea din matrix

Ieșirea din Matrix

ce-semnifica-reprezinta-simbolizeaza-vulturul

Ce Semnifică, Reprezintă, Simbolizează Vulturul

ce-simbolizeaza-semnifica-roata-norocului-busola-magica-vegvisir

Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir

energia-orgonica-albastra

Energia Orgonică Albastră

ce-simbolizeaza-sau-semnifica-corbul-cioara

Ce Simbolizeaza sau Semnifica Corbul Cioara

ce-simbilizeaza-sau-semnifica-triquetra

Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-om-mani-padme-hum

Ce Semnifică sau Simbolizează Om Mani Padme Hum

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-ursul

Ce Semnifică sau Simbolizează URSUL

fleur-de-lis-lys-floarea-de-lis-lys-origine-simbolistica-beneficii

Fleur de Lis / Lys (Floarea de Lis / Lys) Origine Simbolistică Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-dragonul

Ce Simbolizează (Semnifică) Dragonul

crucea-celtica-origine-simbolistica-semnificatie-beneficii

Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-vajra-dorje

Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje

ce-simbolizeaza-semnifica-lupul

Ce Simbolizează (Semnifică) Lupul

ce-simbolizeaza-semnifica-cheia-o-cheie

Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau o Cheie

ce-simbolizeaza-semnifica-cerbul

Ce simbolizează, semnifică Cerbul

taur-zimbru-bour-origine-simbolistica-semnificatie-beneficiu

Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu

caduceu-origine-semnificatie-beneficiu

Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *