constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

Conștiința individuală, interioară omului, este o enigmă continuă, un mister nedezlegat. Este o realitate de stări suprapuse, o realitate de tip ŞI-ŞI, supusă logicii terţului inclus. Aceasta înseamnă că orice formă de viaţă şi de manifestare a individului, orice acţiune umană trebuie înţeleasă prin ambele sale aspecte: prin identitatea complementară de a fi şi a nu fi în acelaşi timp.

Adevăr sau minciună

În anul 2001 Daniel Langleben, Universitatea din Pensylvania, a folosit imagistica prin rezonanţă funcţională (MIR) pentru a analiza creierul subiecţilor care erau supuşi unei serii de întrebări, având ca temă relaţia minciună-adevăr. Cele două imagini ale creierului au fost aproximate şi comparate. S-a concluzionat că toate ariile cerebrale active în timpul rostirii adevărului erau active şi în timpul minţitului.

Adevărul şi minciuna reprezintă, deci, realităţi suprapuse. Trebuie să ne referim şi la noua paradigmă, cea veche fiind depăşită din punct de vedere ştiinţific. Cercetătorii germani au descoperit că în cazul unei plante, dacă o parte din aceasta se îmbolnăveşte, se formează un comitet de criză al celulelor. Acest comitet izolează partea sănătoasă de partea atacată, garantându-i astfel supravieţuirea.

Aşa se întâmplă şi-n cazul unui proces de schimbare a unei paradigme. În acest caz, cei care luptă pentru supravieţuirea vechii paradigme sunt numiţi conservatori. Noua paradigmă este o necesitate. Pe măsură ce ea se impune, apar tot mai multe produse psihologice (teorii, instrumente, metodologii) create în interiorul vechii paradigme şi prezentate ca expresii ale unei ştiinţe înalte în plan ştiinţific şi juridic.

Relaţia întreg-parte

Analizând lucrările prezentate la congresele internaţionale de psihologie, începând cu anul 1994, ne-au interesat părerile acestora faţă de relaţia dintre întreg şi parte. În procesul actual de măsurare, comportamentul uman este evaluat parte cu parte. Care este predictibilitatea comportamentului uman? Există o problemă a incertitudinii şi posibilitatea de aplicare a conceptului de incertitudine la vechea paradigmă?

Am constatat următoarele: marea majoritate a psihologilor consideră că întregul poate fi obţinut din însumarea părţilor și întregul este o sumă de părţi. În activitatea de măsurare, ei apelează la intuiţie. Nu sunt deranjaţi de relaţia dintre părţi, a perimatului interacţiunilor, care măsurate ştiinţific, pot schimba imaginea iniţială.

constiinta-individuala-si-cea-colectiva-01

Omul, un sistem cu predictibilitate înaltă

Nimic din faptele de tip imprevizibil nu sunt luate în considerare, datorită caracterului liniar şi determinist al predictibilităţii. Sunt convinşi că, deşi conceptul de incertitudine aparţine unei alte logici, aparţine de fapt lumii cuantice. Teoriile care alcătuiesc arhitectura ştiinţelor morfogenetice (proces de formare a structurilor morfologice ale organismelor) au pătruns în domeniul socio-uman, mai cu seamă în ştiinţele comunicaţiei.

De exemplu, teoria haosului în comunicaţie, formulată de Marc Cutrigt, care alege ca premisă pentru demonstraţie atractorul Lorentz (simulând vremea pe calculator în 1961, Edward Lorentz a văzut oportunitatea de a combina meteorologia cu matematica, efectul fluturelui). Concluzia specialiştilor este că totul se leagă de totul.

AND-ul, miracolul Lumii

Cercetătorii au descoperit recent că diferitele sisteme complexe au la bază o arhitectură guvernată de principiile organizării comune (Laszlo Barabasi, Eric Barnabeau). Orientalii au sezizat acest lucru şi au concluzionat: patru cuvinte cristalizează spiritul în spaţiul energiei. Sunt cuvintele ADN şi se numesc: adenină, timină, guanină şi citozină.

Patru cuvinte din care rodeşte miracolul Lumii, şi totul se leagă de tot. În psihologie acest deziderat al Totului ca Tot şi inclusiv al omului ca tot, este îndeplinit de Psihologia Transpersonală. La o extremă se situează paradigma psihometrică. Este o paradigmă rigidă şi din ce în ce mai simplistă. Aceasta încearcă să măsoare, în mod forţat şi nemăsurabil.

Cealaltă, paradigma transpersonală, mult prea flexibilă, refuză să măsoare chiar şi lucrurile evident măsurabile. Aceasta mizează pe logici forţate, argumentele teoriei cuantice. La ora actuală fiecare ştiinţă a ajuns să instrumentalizeze câte un domeniu al realităţii, bazându-se pe legi şi sisteme conceptuale proprii. Există în prezent, tendinţa reunirii ştiinţelor sub cupola sinergeticii.

Având acest sistem de referinţă, legile, regulile, principiile descoperite în contextul unor ştiinţe particulare, au, de fapt, un caracter universal. Păstrându-şi autonomia, ele se regăsesc în toate celelalte ştiinţe particulare. Aşadar, principiul respectiv trebuie înţeles ca un subsistem aparţinând unui sistem universal. Este ca o semnificaţie particulară aparţinând unui sens general.

constiinta-individuala-si-cea-colectiva-02

Teoria relativității în psihologie

Regăsirea unui principiu şi în fizică şi în psihologie este ceva firesc. Nu este firesc însă ca ele să se regăsească într-o formă identică. Teoria relativităţii restrânse a lui Einstein are un corespondent în psihologie, creat de un fost elev al acestuia, dar şi al lui Schrodinger. Este vorba de Gheorghe Zapan care a realizat o teorie a relativităţii sistemului psihic.

E=mc2. Rolul lui „E” îl joacă energia psihică; m = suportul anatomo-fiziologic al actului psihic; C = informaţie ca impuls egal cu viteza luminii la pătrat. Astfel un impuls (gând, emoţie, motivaţie) aplicat suportului fiziologic, ar transforma masa în energie şi informaţie în contextul sistemului psihic. Este un mod de a înţelege relaţia dintre substanţă, energie şi informaţie, în contextul sistemului psihic.

Ideea potrivit căreia totul se leagă cu totul creează o altă viziune asupra lumii. Problema măsurării este fundamentală pentru psihologie. Unii psihologi recunosc criza prin care trece aceasta, dar alţii preferă s-o ignore. Ei argumentează adevărul psihologic prin raportarea lui, nu la adevărul rezultat din confruntarea cu realitatea, ci la adevărul matematic. Aplicat asupra unui produs al minţii şi al sufletului uman, adevărul matematic conduce la rezultate incerte, deoarece adevărul matematic este în acord doar cu o parte a realităţii, dar nu cu acea parte pe care o descrie psihologia.

 


 

Articole recente

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

principiul-il-separatio

Principiul Il Separatio

lupii-din-romania-protejati-datorita-britanicilor

Lupii din Romania protejaţi datorită britanicilor

ce-simbolizeaza-crucea

Rugăciunea cu efect paranormal

bioritmul-si-energia-ciclica

Bioritmul și Energia Ciclică

misterul-piramidelor

EGIPTUL ȘI PIRAMIDELE

unele-dintre-simbolurile-masoneriei

Unele dintre Simbolurile Masoneriei

ce-reprezinta-gandurile-unui-om

Ce reprezintă gândurile unui om?

aparitii-cu-sfanta-fecioara-maria-maica-domnului

Apariţii cu Sfînta Fecioară Maria, Maica Domnului

energia-scalara-cuantica-de-reconectare

Energia Scalară Cuantică Universală de Reconectare

armele-psihotronice-care-afecteaza-mintea-umana

Armele psihotronice care afectează mintea umană?

vulturul-simbolul-libertatii-si-al-puterii

Vulturul, simbolul libertății și al puterii

polaritatea-energetica-a-universului

Polaritatea Energetică a Universului

ce-semnifica-simbolul-zoroastru-sau-zarathustra

Ce Semnifică Simbolul Zoroastru sau Zarathustra

medicina-traditionala-chineza-si-echilibrul-polaritatilor

Medicina tradițională chineză și echilibrul polarităților

puterea-gandurilor

Puterea gândurilor

circulatia-sanguina-deficitara

Circulația sanguină deficitară

sovata-locul-de-revitalizare

Sovata, locul de revitalizare

istoria-ascunsa-a-religiilor

Istoria ascunsă a religiilor

misterul-cristalului-de-cuart-fermecat

Misterul cristalului de cuarț fermecat

ritualuri-magice-pentru-bunastare-si-protectie

Ritualuri magice pentru bunăstare și protecție

ce-simbolizeaza-pentagrama-si-pentaclul

Ce simbolizeaza Pentagrama sau Pentaclul

vlad-dracul-din-ordinul-dragonilor

Vlad Dracul din Ordinul Dragonilor

energia-unei-locuinte

Energia unei locuințe

se-doreste-robotizarea-omului

Se doreşte robotizarea omului?

constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

proiectele-haarp-si-sura

Proiectele HAARP și SURA

energia-constiintei

Energia Conștiinței

energiile-pozitive-si-negative-ale-casei

Energiile Pozitive și Negative ale Casei

reiki-si-restabilirea-echilibrului

Reiki și restabilirea echilibrului

fizica-cuantica-si-spiritualitatea

Fizica cuantică şi spiritualitatea

extracorporalitatea

Extracorporalitatea

puterea-de-a-empatiza

Puterea de a empatiza

aura-umana

Aura Umană

fecioara-maria-nascatoare-de-dumnezeu

Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu

metode-de-protectie-impotriva-energiilor-negative

Metode de Protecție Împotriva Energiilor Negative

ozn-uri-in-romania

OZN-uri în Romania

cristalele-uriase-din-mina-naica

Cristalele Uriașe din Mina Naica

ce-simbolizeaza-copacul-vietii

Ce simbolizează Copacul Vieții

matematica-limbajul-universal

Matematica, Limbajul Universal

endgame-blueprint-for-global-enslavement-documentar-tradus

ENDGAME – Blueprint For Global Enslavement (Documentar Tradus)

97%-owned-97%-posedat-documentar-tradus

97% Owned – 97% Posedat (Documentar Tradus)

talisman-amulete-si-pandantive-mistice-sacre

Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre

cine-dicteaza-traiectoria-lumii

Cine dictează traiectoria lumii

poarta-zeilor-din-hayu-marca-peru

Poarta zeilor din Hayu Marca, Peru

legatura-dintre-orgoni-energia-orgonica-si-wilhelm-reich-documentar-tradus

Legătura dintre Orgoni, Energia Orgonică și Wilhelm Reich

feng-shui-pentru-casa

Feng Shui pentru casă

energia-punctelor-cardinale

Energia punctelor cardinale

exista-fantome

Există fantome?

proiecte-desecretizate

Proiecte Desecretizate

sfanta_treime

Sfânta Treime

vindecatorii-si-campurile-magnetice

Vindecătorii şi câmpurile magnetice

fericirea-iluzie-superficiala-si-necesitate-existentiala

Fericirea, Iluzie Subiectivă și Necesitate Existențială?

inchiderea-societatii-planet-lockdown-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Închiderea Societății – Planet Lockdown (Documentar Tradus)

protectie-impotriva-energiilor-negative

Protecție Împotriva Energiilor Negative

simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

mandalele-si-beneficiile-lor

Mandalele și beneficiile lor

ce-simbolizeaza-crucea

Sfânta Cruce

inexplicabil-structuri-misterioase-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana-00

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

water-the-great-mystery-apa-marele-mister

WATER – The Great Mistery (APA – Marele Mister) Documentar Tradus

universul-holografic-si-esenta-spirituala-a-acestuia

Universul Holografic, Creație a Mentalului Conștient și Subconștient

biblioteca-de-manuscrise-din-tibet

Biblioteca de manuscrise din Tibet

misterul-piramidelor

Misterul Piramidelor

civilizatii-antice-avansate-tehnologic-disparute

Civilizaţii antice, avansate tehnologic, dispărute!

fenomenul-numit-vocea-electronica

Fenomenul numit Vocea Electronică

geometria-sacra

Geometria Sacră

ingerii-pazitori

Îngerii Păzitori

deochiul-sau-ochi-deochi

Deochiul sau Ochi Deochi

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-scarabeul-carabus

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș

triskelion-sau-triskele-origine-insemnatate-simbolistica

Triskelion sau Triskele – Origine, Însemnătate, Simbolistică

ce-simbolizeaza-o-septagrama-heptagrama-sau-septegrama

Ce simbolizează Septagrama Heptagrama sau Septegrama

ce-reprezinta-inseamna-sau-simbolizeaza-sri-yantra-shri-yantra-shree-yantra

Ce Reprezintă, Înseamnă sau Simbolizează Sri Yantra

simbolul-svastica-origine-semnificatie-insemnatate

Simbolul Svastica, Origine, Semnificație, Însemnătate

ce-efect-are-luna-asupra-vietii-pe-pamant

Ce Efect are Luna Asupra Vieții pe Pământ

soarele-purtatorul-vietii-lumilor-ce-reprezinta-simbolizeaza-semnifica-inseamna-soarele

Soarele, Purtătorul Vieții Lumilor

ce-reprezinta-semnifica-sau-simbolizeaza-pana-de-pasare

Ce Reprezintă, Semnifică sau Simbolizează Pana de Pasăre

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-runele-celtice

Ce Semnifică sau Simbolizează Runele Celtice

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-valknut

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Valknut

ce-simbolizeaza-ochiul-providentei-in-triunghi-si-cerc

Ce simbolizează Ochiul Providenței în Triunghi și Cerc

iesirea din matrix

Ieșirea din Matrix

ce-semnifica-reprezinta-simbolizeaza-vulturul

Ce Semnifică, Reprezintă, Simbolizează Vulturul

ce-simbolizeaza-semnifica-roata-norocului-busola-magica-vegvisir

Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir

energia-orgonica-albastra

Energia Orgonică Albastră

ce-simbolizeaza-sau-semnifica-corbul-cioara

Ce Simbolizeaza sau Semnifica Corbul Cioara

ce-simbilizeaza-sau-semnifica-triquetra

Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-om-mani-padme-hum

Ce Semnifică sau Simbolizează Om Mani Padme Hum

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-ursul

Ce Semnifică sau Simbolizează URSUL

fleur-de-lis-lys-floarea-de-lis-lys-origine-simbolistica-beneficii

Fleur de Lis / Lys (Floarea de Lis / Lys) Origine Simbolistică Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-dragonul

Ce Simbolizează (Semnifică) Dragonul

crucea-celtica-origine-simbolistica-semnificatie-beneficii

Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-vajra-dorje

Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje

ce-simbolizeaza-semnifica-lupul

Ce Simbolizează (Semnifică) Lupul

ce-simbolizeaza-semnifica-cheia-o-cheie

Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau o Cheie

ce-simbolizeaza-semnifica-cerbul

Ce simbolizează, semnifică Cerbul

taur-zimbru-bour-origine-simbolistica-semnificatie-beneficiu

Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu

caduceu-origine-semnificatie-beneficiu

Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *