Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau O Cheie
În simbolism, cheia reprezintă cunoașterea și succesul. Pot deschide uși care sunt închise celor care nu au cheia. Cheile au reprezentat diferite simboluri spirituale atâta timp cât omul a avut încuietori. Acestea sunt conectate cu portaluri, uși către necunoscut, cunoștințe, mistere, puteri, inițieri, noi căi, lucruri interzise și răspunsuri la întrebări fără de răspuns.
Deținerea unei chei oferă unei persoane acces la camere închise, cunoștințe uitate, rezolvarea misterelor. De asemenea mai înseamnă și găsirea rutelor ocolitoare pentru orice situație problematică. Cheia este un simbol al libertății și eliberării. În înțelegerea romantică modernă, un colier cheie poate simboliza „cheia inimii mele”. Aceasta este un simbol al iubirii și un simbol al inimii.
Cheile au fost folosite ca simbol al autorității și puterii de foarte multă vreme în multe societăți și ceremonii din întreaga lume. Cheile au fost folosite pentru a simboliza capacitatea omului de a avea acces la acele lucruri de natură materială sau spirituală care sunt de cea mai mare semnificație pentru el. Cheile reprezintă cunoaștere și succes. O cheie fermecată este un cadou minunat pentru zilele de naștere. O cheie pentru „trecerea” la faza următoare, deschizând ușa către un viitor de succes.
Cheia care deschide orice ușă ascunsă
Se spune că trei chei purtate împreună deschid ușile bogăției, sănătății și iubirii. Încuietori și chei din lemn erau folosite încă de acum 4.000 de ani în Egipt. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri în Egiptul antic este simbolul ankh, cunoscut ca și Cheia Vieții sau Cheia Nilului. În mitologia păgână, zeița frigiană (în Asia Mică) Cybele, care stăpânea asupra naturii, deține cheia Pământului, închizând natura iarna și deschizând-o din nou în primăvară.
Cheia ei a fost înțeleasă pentru a deschide porțile către lumea invizibilă. Grecii o cunoșteau sub numele de Rea, soția Titanului Cronos și mama lui Zeus. Romanii s-au închinat unei zeițe cu „puterea cheii” cunoscută mai întâi sub numele de Cardea și mai târziu sub numele de Cybele. Zeul roman cu două fețe Janus (luna ianuarie îi poartă numele) a fost zeul începuturilor și tranzițiilor.
Era zeul ușilor, porților, sfârșiturilor și timpului și a fost adesea arătat ținând un toiag și o cheie. Acesta putea privi în ambele direcții în același timp. Toate ușile au intrare și ieșire. El a fost portarul ușilor. Putea vedea atât trecutul, cât și viitorul. Janus a fost începutul și sfârșitul. El era zeul înțelepciunii. Janus putea acorda succes și noi oportunități. El deschide ușa cerului, eliberează zorii și închide Anul vechi în timp ce deschide noul An.
Cheile lui Sf. Petru
În Matei 16:18-19, Isus îi dă simbolic lui Petru cheile cerului. Următoarele două versete din Biblie sunt folosite pentru a explica de ce Petru este considerat primul Papă din Biserica Catolică. „Și eu îți zic: tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor. Ceea ce vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, iar ceea ce vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri”.
Legenda l-a făcut pe Sfântul Petru să fie cel care stă la poarta cerului. Cheia sa de aur reprezintă puterea sa de a dizolva orice păcat și de a deschide ușa spre cer și viața veșnică. Cheia sa de argint reprezintă puterea sa de a închide sufletele nevrednice de la poarta cerului. Un Papa nou consacrat va primi două chei încrucișate diagonal una din argint și una din aur.
Această emblemă simbolizează autoritatea supremă și „Cheile Împărăției Cerurilor”. Cheile încrucișate sunt prezentate în stema Sfântului Scaun. Cheia de argint reprezintă autoritatea spirituală a Papei. Cheia de aur reprezintă puterea cerului.
Aveți mai jos câteva modele de pandantive cu cheia:
Cheia, în tradiția orașelor
O tradiție străveche a cheii care încă supraviețuiește timpului, provine din practica împăraților, a regilor, a prinților și a persoanelor aflate în poziții de autoritate, care prezintă „cheia de șambelan”, minuțios elaborată, oferită oficialilor ca simboluri ale numirii lor în înalte funcții. Astăzi, acest lucru se manifestă prin prezentarea unei „chei a orașului” către demnitarii care vizitează sau cineva care a obținut titluri sportive sau de stat.
Prezentarea cheilor unui oraș asediat a fost un simbol tangibil al predării acestuia către cuceritor. În tarot, hierofantul (numărul cinci) apare ca un lider religios cu două chei încrucișate. Cele 21 de cărți ale arcanei majore ale tarotului sunt numite „chei”, referindu-se la capacitatea de a ilumina arhetipurile și etapele vieții.
În practicile Voodoo, Papa Legba, adesea descris ca un bărbat în vârstă cu baston, câine și chei, este de asemenea un gardian, acționând ca o legătură dintre domeniul spiritual și cel fizic. Se spune că vorbește fiecare limbă umană și este o conductă între muritori și zeități, permițând comuniunea și trecerea în siguranță dacă se acordă călătoria în planurile astrale.
Cheia succesului aveti?
Avem!