Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu
Există credințe variate despre bovine în societăți și religii, cu vaci, tauri, bouri, zimbri și viței, fiind venerați în diferite etape ale istoriei. Ca atare, numeroase popoare din întreaga lume onorează taurii ca fiind sacri. În religia sumeriană, Marduk este „taurul lui Utu”. În hinduism, armăsarul lui Shiva este Nandi, Taurul. Taurul sacru supraviețuiește în constelația Taur. Taurul, fie lunar ca în Mesopotamia sau solar ca în India, este obiectul diverselor reîncarnări în alte culte și religii precum și în cea modernă New Age.
Zeitatea sumeriană, tutorele numit Lamassu, a fost descris ca hibrid cu corp de taur, fie cu sau fără aripi de leu, și cap de om. Motivul unui animal înaripat cu cap uman este obișnuit în Orientul Apropiat. A fost înregistrat pentru prima dată în Ebla în jurul anului 3000 î.Hr. Primul motiv distinct Lamassu a apărut în Asiria în timpul domniei lui Tiglath-Pileser II ca simbol al puterii.
Taurii au fost folositi ca entități protectoare numite Shedu sau Lamassu. Erau așezați la intrările orașelor, cetăților și palatelor ca gardieni protectori împotriva dușmanilor cotropitori. Taurul a fost asociat și cu zeul furtunii și ploii Adad, Hadad sau Iskur. Taurul a fost animalul său simbolic. Bărbos, ținând adesea o bâta și un fulger în timp ce purta o coafură cu coarne de taur.
Taurul, puterea lui Jupiter
Hadad a fost asimilat zeului grec Zeus, zeului roman Jupiter, zeului furtunii hittite indo-europene Nasite Teshub sau zeul egiptean Amon. Când Enki a distribuit destinele, l-a făcut pe Iskur inspector al cosmosului. Într-o singură litanie, Iskur este proclamat în repetate rânduri ca „mare taur radiant. Numele său era cerul” numit și fiul lui Anu, domnul Karkarei, fratele geamăn al lui Enki, stăpânul abundenței, stăpânul care călărește furtuna, leul cerului.
În Egipt, taurul era venerat ca Apis, întruchiparea lui Ptah și mai târziu a lui Osiris. O serie lungă de tauri perfect ritualici au fost identificați de preoții zeului. Aceștia erau adăpostiți pe viață în templu, apoi îmbălsămați și închiși într-un sarcofag uriaș. O lungă secvență de sarcofage monolitice din piatră a fost găzduită în Serapeum. A fost redescoperită de Auguste Mariette la Saqqara în 1851.
Primii celți considerau taurul drept simbol al puterii și dominației. Extrem de viril, taurul întruchipează fertilitatea, de primă importanță pentru comunitățile din acele vremuri. Asta deoarece procreația asigura supraviețuirea și proeminența clanului, tribului sau comunității respective. Ghizii spirituali ai celților, druizii, cconsiderau că taurul emană forță solară, în timp ce scroafa, forța pământului.
Bourul, stema moldovenilor
Stema principatului Moldovei este reprezentată, în mod tradițional, prin capul de bour, privit frontal, simbolizând puterea, cu soarele. De asemenea simbolizează luminăția bunei domnii. Steaua plasată între coarnele bourului, cu un trandafir heraldic în stânga simbolizând credința, și în dreapta luna, în faza de crai-nou simbolizând renașterea.
Fundalul este cinabru (cum se spune roșu în heraldică) simbolozând sângele, vitejia și puterea de sacrificiu. Această stemă constituie elementul de bază al sigiliului Moldovei, al steagului Moldovei, al monedelor moldovenești. Primele monede emise de statul moldovenesc, datând din vremea domniei lui Petru I Mușat, aveau de regulă următoarea legendă în limba latină: SIM PETRI WOIWODI, SIM MOLDAVIENSIS, care se întregește astfel: Signum Petri woiwodi, signum Moldaviensis (Pecetea lui Petru, voievod al Țării Moldovei).
În timpul lui Alexandru cel Bun, cea mai frecventă legendă avea să fie “MONE ALEXANDRI, WD MOLDAVIENSIS, adică Moneda Alexandri, waiwodae Moldaviensis (Moneda lui Alexandru, voievod al Țării Moldovei). Monedele moldovenești au avut inscripții în limba latină, cu unele excepții, de la întemeiere până la Eustatie Dabija vodă (1661-1665). Printre primele monede cu inscripții slavone sunt cele apărute în vremea lui Bogdan al III-lea (1504-1517).
Ștefan cel Mare a folosit simbolul Taurului
Cea mai veche pecete domnească cu stema Moldovei este cea atârnată de un document semnat de Petru Mușat la 1377. Legenda ce înconjoară la margini sigiliul „Petrus voivoda Moldaviensis”. Aceeași stemă, apare și pe monedele moldovenești emise de Petru I Mușat. Majoritatea sigiliilor domnești, conținând elementul constitutiv obligatoriu, au legenda în limba slavonă, de exemplu: „Печать ио Романа воевода Земле Молдавской” („pecetea voievodului Roman al Țării Moldovei”) atârnată de documentul din 30 martie 1392.
Sigiliul atârnat de gramota semnată de Alexandru cel Bun are legenda: „Печать Олександра воеводы, господарь Земли Молдавской”. Pecețile lui Ștefan cel Mare cuprinzând stema Moldovei au o legendă modestă, inspirând demnitate: „Печать Ио Стефана воевода Земли Молдавской…” : „Pecetea voievodului Ștefan al Țării Moldovei”.
Energia pe care Soarele o aduce din constelația taurului, reprezintă o resursă bogată pentru hrană, forță de muncă agricolă, materiale, bogăție, taurul are un preț ridicat, o asigurare pentru prosperitate. Nu vă fie teamă să purtați cu mândrie simbolul taurului. Vedeți, acest simbol reprezintă calități stelare precum securitatea, abundența, determinarea și perseverența.
Ce simbolizează taurul:
- Virilitate.
- Putere.
- Dominație
- Stabilitate.
- Determinare.
- Perseverență
- Abundenţă.
- Securitate.
Aveți mai jos câteva produse cu simbolul Taur sau Bour:
Taurul a fost, de asemenea, venerat ca Mnevis, întruchiparea lui Atum – Ra, în Heliopolis. Ka, în egipteană, este atât un concept religios al forței vitale / puterii, cât și cuvântul pentru taur. Taurus („Taur“ în latină) este una dintre constelațiile din zodiac, ceea ce înseamnă că este traversată de planul eclipticii. Taurul este o constelație mare și proeminentă pe cerul de iarnă al emisferei nordice.
Este una dintre cele mai vechi constelații, datând cel puțin din epoca bronzului timpuriu, când a marcat locația Soarelui în timpul echinocțiului de primăvară. Importanța sa pentru calendarul agricol a influențat diverse figuri de tauri din mitologiile Sumerului Antic, Akkad, Asiriei, Babilonului, Egiptului, Greciei și Romei.
Da domne, e ceva cu tauru asta!