ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

Dintre toate simbolurile din mitologia nordică, Ciocanul lui Thor  este unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este probabil cel mai cunoscut simbol nordic în ziua de azi. În vechea religie nordică Mjöllnir era pronunțat aproximativ „MIOL-nir”. Thor a fost zeul neobosit care a păzit Asgard-ul, cetatea celestă a esirilor. Era principalul trib al zeilor și zeițelor din mitologia nordică.

Giganții, forțele haosului, au încercat de multe ori să distrugă Asgard-ul și să-i ucidă pe Esirieni. A fost sarcina lui Thor de a-i împiedica în a-și duce la bun sfârșit planurile. Ciocanul a fost arma sa principală. Nu era un ciocan obișnuit. Ori de câte ori Thor îl arunca asupra unui inamic, acesta îi revenea în mâini ca un bumerang.

Thor este zeul furtunii, iar tunetul a fost perceput ca fiind sunetul ciocanului său care se prăbușea asupra dușmanilor săi. Thor este numele care provine din rădăcină proto-germanică care înseamnă „tunet”. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că numele vechi norvegian al ciocanului său, Mjöllnir, probabil însemna „Fulger”.

În timp ce etimologia lui Mjöllnir este incertă, majoritatea cărturarilor trasează proveniența numelui la o rădăcină indo-europeană. Denumirea este atestată în cuvântul slav vechi mlunuji, molnija rusă și welsh mellt, care înseamnă „fulger”. Poate fi, de asemenea, legat de cuvintele islandeze mjöll, „zăpadă nouă” și mjalli, „alb”. Culoarea fulgerului este alb și un simbol potențial al purității. Semnificația acestui simbolism va deveni clar în curând.

Ciocanul lui Thor ca instrument de binecuvântare, consacrare și protecție

Ciocanul lui Thor era cu siguranță o armă. De fapt, era cea mai bună armă pe care o avea Aesir, dar era mai mult decât o simplă armă. De asemenea, a ocupat un rol central în ritualurile de sfințire și de purificare. Ciocanul a fost folosit în ceremoniile formale pentru a binecuvânta căsătoriile, nașterile și probabil și înmormântările.

Istoricul medieval danez Saxo Grammaticus consemnează că s-au păstrat ciocanele uriașe într-unul dintre templele lui Thor din Suedia. Periodic, oamenii ar organiza acolo un ritual care presupunea să bată cu ciocanele într-un fel de tambur. Acest tambur, se pare că ar avea capacitatea de a răsuna ca un tunet. Aceasta ar fi putut fi o ceremonie de binecuvântare și protecție a comunității și alungarea spiritelor ostile.

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii-01

Istoricul Hilda Roderick Ellis Davidson oferă un rezumat excelent al utilizărilor ciocanului:

S-ar părea într-adevăr că puterea zeului tunetului, simbolizată de ciocanul său, s-ar extinde asupra a tot ceea ce avea de-a face cu bunăstarea comunității. Acoperea nașterea, căsătoria și moartea, înmormântarea și ceremoniile de incinerare, armele și sărbătorile, călătoriile, luarea terenurilor și depunerea jurămintelor între oameni.

Faimoasa armă a lui Thor, a fost nu numai simbolul puterii distructive a furtunii și a focului din cer, ci și o protecție împotriva forțelor răului și violenței. Fără ea, Asgard nu ar mai putea fi protejat împotriva uriașilor. Oamenii s-au bazat pe el pentru a da siguranță și pentru a susține statul de drept. O sculptură în stâncă din epoca bronzului în Scandinavia, arată aparent un cuplu binecuvântat de o figură mai mare care ține un ciocan. Acest lucru indică vechimea considerabilă a acestei noțiuni.

Istoricul EOG Turville-Petre sugerează că o parte din această binecuvântare a constat în împărtășirea fertilității cuplului. Acest lucru ar avea sens în lumina conexiunilor lui Thor cu agricultura și fertilizarea câmpurilor. Așa cum faimosul istoric al religiilor Mircea Eliade, discută în Sacrul și profanul, unul dintre tiparele universale din conștiința umană este conceptul de cosmos. Este un tărâm definit de timp și spațiu, ordine și haos. Cosmosul este de obicei imaginat ca un cerc, o insulă într-o mare de haos.

Dualitatea polarizanta Innangard și Utangard

În mitologia nordică, cosmosul și haosul erau numiți innangard și utangard. Asgard, lumea de origine a zeilor și Midgard, lumea de origine a umanității, ambele au elementul „-gard” în versiunile moderne englezești ale numelor lor. Acest sufix (gardr în norvegiană veche) denota o fortăreață sau o incintă, ceva care era circumscris de un zid. Era un gard sau un alt fel de graniță pentru al separa de zonele din afara acestuia.

Era un cosmos care era protejat împotriva haosului utangard, care îl înconjura. Lumea giganților a fost numită fie Jotunheim, fie Utgard. Jotunheim înseamnă pur și simplu „casa uriașilor”. Utgard înseamnă „în afara Gardului“, la fel ca termenul mai general utangard. Aesir, umanitatea și lumile lor au fost văzute ca fiind innangard, un cosmos. Giganții și lumea lor au fost văzute ca fiind utangard, haos.

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii-02

Când ceva sau cineva era consacrat cu ciocanul lui Thor, acesta (el sau ea) era luat din tărâmul haosului și absorbit în cosmos. Era protejat de efectele negative ale haosului și a locuitorilor săi și sfințit. Devenea protejat de ordinea socială și de modelele sale divine. Profanul a fost alungat și sacrul a fost stabilit.

Acest model este confirmat atât în ​​utilizarea ciocanului ca armă, cât și în utilizarea acestuia ca instrument de binecuvântare, consacrare, protecție și vindecare. Când Thor a lovit giganții cu ciocanul, el apăra cosmosul și alunga forțele haosului. Când a binecuvântat o căsătorie, o naștere, un câmp sau o persoană moartă cu ea, actul său avea aceeași semnificație religioasă / psihologică.

Ciocanul lui Thor, ca simbol în vremea vikingilor

În epoca vikingă, oamenii purtau uneori amulete cu ciocan pe coliere pentru a-și arăta credința în Thor. Era ca un omolog al celor care purtau amulete în formă de cruce pentru a-și arăta credința în Hristos. Astfel de amulete pot sau nu să fi fost purtate înainte de Epoca Vikingă. Nu avem suficiente dovezi pentru a susține niciuna din variante. Amuletele în formă de cruce deveneau tot mai comune în Scandinavia.

Utilizarea ciocanului ca bijuterii în acea perioadă a fost probabil o imitație sau o reacție împotriva practicii creștine. În mod curios, în Danemarca și Suedia au fost descoperite matrițe de calcar din epoca Vikingilor. Acesta erau folosite pentru turnarea atât a pandantivelor în formă de cruce, cât și a celor cu ciocan.

Care a fost gândul din spatele acestui lucru? A fost aceasta lucrarea unui fierar antreprenor isteț, sau a cuiva care l-a urmat cu devotament atât pe Thor, cât și pe Hristos. Astfel de întrebări, sunt desigur de nerezolvat. Asta datorită ambiguității și rarității probelor. Totuși, într-un fel sau altul, matrițele sunt o indicație clară a utilizării și simbolismului paralel al ciocanului și crucii.

La fel ca și pietrele memoriale păgâne care înfățișează capul lui Thor pe ciocan, în imitație, practică creștină de a înfățișa capul lui Isus pe cruce. Aceste amulete și pietre comemorative exemplifică, de asemenea, coexistența creștinismului și păgânismului în Scandinavia în epoca vikingă, oricât de tensionată sau amiabilă ar fi putut fi în locuri diferite și în momente diferite.


Aveți mai jos câteva modele de produse cu Ciocanul lui Thor:

Pandantiv Ciocanul lui Thor INOX ...

Pandantiv Ciocanul lui Thor INOX ...

Pandantiv Ciocanul lui Thor INOX ...

Pandantiv Ciocanul lui Thor INOX ...


După cum subliniez în Conversia vikingilor la creștinism, „păgânismul” și „creștinismul” au fost categorii extrem de fluide în timpul epocii vikingilor. Mulți, poate chiar cei mai mulți, au avut elemente ale ambelor religii în credințele și practicile lor. Astfel, crucea și ciocanul puteau fi utilizate simultan fără a provoca aparent o mare agitație sau a crea disonanță cognitivă.

Luați în considerare, de exemplu, mormântul unei femei îngropate lângă orașul comercialde Hedeby. Corpul ei era împodobit cu un colier cu cruce, totuși sicriul era decorat cu ciocane. La fel, unii dintre locuitorii satului Pollista din centrul Suediei au fost îngropați atât cu coliere cu cruce, cât și cu ciocan.

 


 

Articole recente

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

crucea-templierilor-crucea-malteza-sau-crucea-de-fier

Crucea Templierilor, Crucea Malteză sau Crucea de Fier

origine-semnificatie-beneficiu-ankh-sau-crux-ansata

Origine, semnificație, beneficiu – Ankh sau Crux Ansata

c-de-la-cancer-the-c-word-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

C de la Cancer – The C Word (Documentar Tradus)

secretul-legea-atractiei-the-secret-law-of-attraction-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

SECRETUL – Legea Atracției (Documentar Tradus)

speranta-pentru-sanatate-documentar-tradus-hope-for-health-documentary_documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Speranță pentru sănătate (Documentar Tradus)

ram-dass-intoarcerea-acasa-going-home_documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Ram Dass, Întoarcerea Acasă (Documentar Tradus)

conspiratia-ozn-in-cautarea-adevarului-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

CONSPIRAȚIA OZN – În Căutarea Adevărului (Documentar Tradus)

originea-proprietatile-si-beneficiile-argintului

Originea, Proprietățile și Beneficiile Argintului

bob-lazar-zona-51-si-ozn-urile-area-51-and-flying-saucers-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Bob Lazar, Zona 51 și OZN-urile (Documentar Tradus)

cristalul-de-cuart-ametist-origine-proprietati-beneficii

Cristal de Cuarț Ametist, Origine, Proprietăți, Beneficii

teoria-conspiratiei-a-ajuns-omul-pe-luna-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Teoria Conspirației – A AJUNS OMUL PE LUNĂ (Documentar Tradus)

rezonanta-fiinte-de-frecventa-resonance-beings-of-frecuency-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

REZONANȚA – Ființe de frecvență (Documentar Tradus)

secretul-marelui-cristal-din-atlantida

Beneficiile aduse de Cristalul de Cuarț de Stâncă

fara-raspuns-unaknowledged-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Fără Răspuns – Unaknowledged (Documentar Tradus)

povestea-lui-dumnezeu-the-story-of-god-morgan-freeman-sezonul2-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Povestea lui Dumnezeu, The Story Of God – Sezonul 2 (Documentar Tradus)

turmalina-cristalul-purificator-si-protector

Turmalina, Cristalul Purificator și Protector

secretele-piramidelor-documentar-tradus

Secretele Piramidelor, Lost Secrets Of The Pyramid (Documentar Tradus)

otel-inoxidabil-sau-inox

Oțel Inoxidabil sau INOX

sfantul-mihail-arhanghelul

Sfântul Mihail Arhanghelul

campurile-scalare-de-torsiune

Câmpurile scalare de torsiune

operatiunea-paperclip-nazisti-la-nasa

Operaţiunea Paperclip, naziști la NASA

inteligenta-inimii

Inteligența inimii

supravietuitori-ai-inghetului

Supraviețuitori ai înghețului

mistere-arheologice

Mistere arheologice

sfinti-intru-eternitate

Sfinți întru eternitate

profetia-si-incapacitatea-interventiei-umane

Profeția și incapacitatea intervenției umane

jadul-piatra-echilibrului-interior

Jadul, piatra echilibrului interior

locasul-nemuritorilor-din-himalaya

Locașul nemuritorilor din Himalaya

energia-subtila

Energia subtilă

vrajitoarea-anna-bathory

Vrăjitoarea Anna Bathory

misterul-care-invaluie-cartea-lui-soyga

Misterul care învăluie Cartea lui Soyga

enigma-cartii-inventio-fortunata

Enigma cărţii „Inventio fortunata”

simbolul-infinitului

Simbolul infinitului

ce-simbolizeaza-crucea

Ce simbolizează Crucea

puterile-pietrelor-pretioase

Puterile Pietrelor Prețioase

steaua-lui-david-sau-hexagrama

Steaua lui David sau Hexagrama

arhanghelul-rafael-dumnezeu-vindeca

Arhanghelul Rafael, Dumnezeu vindecă

techirghiol-fantana-tineretii

Techirghiol, „fântâna tinereţii”

zirconul-piatra-intelepciunii

Zirconul, piatra înţelepciunii

declaratia-socanta-a-expertului-onu-omenirea-este-condusa-de-corporatii

Declarația șocantă a expertului ONU – Omenirea este condusă de CORPORAȚII

echilibrarea-energiilor

Echilibrarea energiilor

amprenta-energetica

Amprenta energetică

oameni-care-se-hranesc-doar-cu-energie

Oameni care se hrănesc doar cu energie

majestic-12-și-arhitecții-controlului

Majestic 12 și arhitecții controlului

cum-circula-energiile

Cum circulă energiile

ingerii-si-religia

Îngerii și religia

magia-la-caldeeni

Magia la caldeeni

reflexoterapia-si-rezultatele-miraculoase

Reflexoterapia și rezultatele miraculoase

monitorizarea-totală-a-individului

Monitorizarea totală a individului

corpul-mental-sufletul-și-monada

Corpul mental, sufletul și monada

omul-fiinta-spirituala

Omul, ființă spirituală

geometria-sacra-cubul-lui-metatron

Geometria Sacră – Cubul lui Metatron

ozn-urile-si-laurence-rockefeller

OZN-urile și Laurance Rockefeller

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

leul-simbol-al-demnitatii

Leul, simbol al demnității

sarpele-simbol-mistic-sacru

Șarpele, Simbol Mistic Sacru

oglinda-magica-fermecata

Oglinda Magică Fermecată

chinezul-care-vede-in-intuneric

Chinezul care vede în întuneric

al-treilea-ochi-portalul-divinitatii

Al treilea ochi, portalul divinității

regatul-necunoscut-al-faraonilor-negrii

Regatul necunoscut al faraonilor negri

radacinile-budismului-tibetan

Rădăcinile budismului tibetan

numerele-si-felul-in-care-ne-guverneaza-viata

Numerele și felul în care ne guvernează viața

machu-picchu-un-observator-astronomic

Machu Picchu, un observator astronomic

ritual-de-sacrificiu-la-cern

Ritual de sacrificiu la CERN

lacul-misterios-din-muntii-bucegi

Lacul misterios din munții Bucegi

puterile-magice-ale-cristalelor

Puterile magice ale Cristalelor

rezonanta-schumann

Rezonanța Schumann

sfantul-andrei-ocrotitorul-romaniei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

intamplari-secrete-cu-ozn-uri

Întâmplări Secrete cu OZN-uri

bombardamente-atomice-in-antichitate

Bombardamente atomice în antichitate

trenul-fantoma

Trenul Fantomă

simboluri-sacre-hinduse

Simboluri Sacre Hinduse

profetul-edgar-cayce

Profetul Edgar Cayce

energiile-yin-si-yang

Energiile Yin și Yang

hephaistos-zeul-focului

Hefaistos, zeul focului

druizii-oamenii-stejarului

Druizii, Oamenii Stejarului

helena-blavatsky-spiritist-sau-sarlatan

Helena Blavatsky, Spiritist sau Șarlatan

ordinul-dragonului-credincios-si-drept

Ordinul Dragonului Credincios și Drept

disparitii-misterioase

Dispariții Misterioase

ouroboros-uroborus-sa-ciclul-vietii-in-natura

Ouroboros, Uroborus sau Ciclul Vieții în Natură

aurul-ca-simbol

Aurul ca simbol

copacul-vietii-sau-arborele-vietii-in-diferite-mitologii

Copacul Vieții sau Arborele Vieții în diferite mitologii

unele-din-misterele-lumii-greu-de-elucidat

Unele din Misterele Lumii, greu de elucidat

misterul-megalitului-din-yonaguni

Misterul Megalitului din Yonaguni

misterul-statuetelor-dogu

Misterul Statuetelor Dogu

cum-se-impaca-moartea-cu-infinitul

Cum se împacă Moartea cu Infinitul

oamenii-din-cultul-digambara

Oamenii din cultul Digambara

beneficiile-cimbrisorului

Beneficiile Cimbrișorului

beneficiile-urzicilor

Beneficiile Urzicilor

Pietrele Rotunde care ies din Munți

armonie-prin-acceptare

Armonie prin Acceptare

maat-zeita-echilibrului

Maât, Zeița Echilibrului

ceaiul-terapie-si-arta

Ceaiul, terapie și artă

dezvaluiri-despre-proiectele-montauk-philadelphia-si-energia-orgonica-documentar-tradus

Dezvăluiri despre Proiectele Montauk, Philadelphia și Energia Orgonică – Documentar Tradus

intelepciunea-pierduta

Înțelepciunea pierdută

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt voturi încă)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *