Leul, simbol al demnității
Leul este un foarte vechi simbol al puterii şi al înţelepciunii. Acesta atrage atenţia asupra necesităţii echilibrului şi armoniei, precum şi asupra importanţei demnităţii şi dreptăţii. Aceste aspecte fac ca leul să fie numit „regele animalelor”. Statutul său de „rege”, îi arată şi unele defecte, cum ar fi orgoliul, tendinţa de dominare, de a se impune, ferocitatea.
Leul reprezintă Stăpânul care este animat permanent de instinctul protector şi de dorinţa de dominare. Tot leul îl reprezintă şi pe cel care are izbândă, iese victorios şi iubeşte dreptatea. Acest lucru a făcut să i se închine cântece, compoziţii literare, să se ridice statui cu înfăţişarea lui care semnifică victoria. Un exemplu clar, este statuia Leul din Bucureşti, ridicată în memoria eroilor din timpul războiului.
Simbolistica leului în Biblie
Leul este un simbol important şi în domeniul creştinismului. În Apocalipsă, prima dintre fiinţele care păzeşte tronul divin este asemănătoare leului. Din Biblie reiese că leul este un simbol al lui Iisus a cărui învăţătură o poartă, de altfel Iisus este numit leul lui Iuda. La fel, simbolul leului este atribuit şi evanghelistului Marcu, leul Sfântului Marcu apare înaripat.
O astfel de sculptură poate fi admirată în Piaţa Sfântul Marcu din Veneţia, imagine în care leul ţine în labe Evanghelia. De asemenea, se spune că leul doarme cu ochii deschişi pentru a veghea, iar Dumnezeu nu doarme niciodată pentru că îşi veghează permanent toată creaţia. Sunt multe morminte creştine care au fost ornate cu lei, pentru a reflecta virtuţile celui decedat, iar în heraldică leul reprezintă curajul, caracterul puternic şi energiile luminoase, benefice.
Leul în cultura popoarelor
În Egiptul Antic, leul reprezenta forţa solară, forţa care distruge răul şi face să triumfe binele. Tot în Egipt, se obişnuia ca leii să fie reprezentaţi perechi, stând spate în spate, unul cu faţa spre Răsărit, iar celălalt cu faţa spre Apus. Aceștia veghind drumul Soarelui de la un capăt al Pământului la celălalt, ca şi cum ar veghea trecerea timpului. În buddhism, leul reprezintă energia divină, este simbolul lui Buddha cel care deţine întreaga cunoaştere.
Leul este un simbol al legii şi al ordinii. Lui Buddha, când propovăduieşte, îi răsună un răget de leu, ceea ce înseamnă puterea şi adevărul. În Extremul Orient leului i se atribuie legături puternice cu dragonul. În Japonia, pe 1 ianuarie, se desfăşoară ritualuri şi dansuri închinate leului. Dansatorii şi muzicanţii poartă măşti de leu simbolizând triumful binelui.