otel-inoxidabil-sau-inox

Oțel Inoxidabil sau INOX

Latura spirituală a inoxului

Se pare că primii inventatori ai oțelului au fost japonezii. Aceștia, la indrumarea ghizilor spirituali, după îndelungi ore de meditații și rugăciuni, au creat oțelul numit tamahagane. Acest tip de oțel era folosit la făurirea renumitelor săbii ale samurailor, denumite katane. Oțelul, din punct de vedere spiritual, simbolizează nemurirea. Dat fiind faptul ca acest metal nu oxidează, adică nu se degradează odată cu trecerea timpului, ceea ce reprezinta o caracteristică a metalelor nobile precum aurul, argintul, platina, ruteniul, rodiul, paladiul, osmiul și iridiul, inoxul este singurul aliaj creat de om dar cu ghidare divină, care nu oxidează. Acest lucru, transformă inoxul intr-un metal foarte special din punct de vedere spiritual.

Oțelul inoxidabil sau INOX cum se mai numește, face parte din familia de aliaje pe bază de fier. Conține un minim de aproximativ 11% crom, o compoziție care împiedică fierul să ruginească. Inoxul are și proprietăți termorezistente. Diferite tipuri de oțel inoxidabil includ elementele carbon (de la 0,03% la mai mult de 1,00%). Oțelul mai conține și azot, aluminiu, siliciu, sulf, titan, nichel, cupru, seleniu, niobiu și molibden. Tipuri specifice de oțel inoxidabil sunt deseori desemnate cu un număr de trei cifre, de exemplu, 316L inox.

Rezistența oțelului inoxidabil la formarea oxidului feric rezultă din prezența cromului în aliaj. Acesta formează o peliculă pasivă care protejează materialul de atacul coroziunii. Se poate auto-reface în prezența oxigenului. Este un metal capabil sa se regenereze singur in prezența oxigenului. Acest lucru se întâmplă datorită prezenței cromului. Rezistența la coroziune poate fi crescută în continuare prin:

  • creșterea conținutului de crom la niveluri peste 11%;
  • adaos de 8% sau mai mari cantități de nichel ;
  • și adăugarea de molibden (care îmbunătățește, de asemenea, rezistența la „coroziune sau pătare”).

Adăugarea de azot

Prin adăugare de azot se îmbunătățește de asemenea rezistența la coroziunea prin pătare și crește rezistența mecanică. Astfel, există numeroase grade de oțel inoxidabil cu conținut de crom și molibden variabil pentru a se potrivi mediului pe care trebuie să-l suporte aliajul. Rezistența la coroziune și colorare, întreținere scăzută și luciu familiar, fac din oțelul inoxidabil un material ideal pentru multe aplicații în care este necesară atât rezistența oțelului, cât și rezistența la coroziune.

Mai mult, oțelul inoxidabil poate fi laminat în foi, plăci, bare, sârmă și tub. Oțelul poate fi folosit la fabricarea de bijuterii, vase, tacâmuri, instrumente chirurgicale, aparate industriale mari, materiale de construcție în clădiri mari, echipamente industriale (de exemplu, în fabricile de hârtie, uzine chimice, tratarea apei) și rezervoare și cisterne pentru depozitare de produse chimice și produse alimentare.

otel-inoxidabil-sau-inox-01

Rezistența la coroziune

Ușurința cu care materialul poate fi curățat și sterilizat cu abur și absența necesității protecției suprafețelor acestuia au determinat utilizarea oțelului inoxidabil în bucătării și instalațiile de procesare a alimentelor. Oțelurile inoxidabile nu suferă coroziune uniformă, precum oțelul carbon, atunci când sunt expuse în medii cu umiditate ridicată.

Oțelul carbon neprotejat ruginește ușor atunci când este expus la combinația de aer și umiditate. Stratul oxidat de fier, rezultat la suprafață (rugina) este poros și fragil. Deoarece oxidul de fier ocupă un volum mai mare decât oțelul original, acest strat se extinde și tinde să se desprindă și să cadă, expunând oțelul de bază la atacuri ulterioare.

Pasivizarea inoxului

În comparație, oțelurile inoxidabile conțin suficient crom pentru a fi pasivizate, formând spontan o peliculă de suprafață inertă subțire microscopică de oxid de crom prin reacția cu oxigenul din aer și chiar cantitatea mică de oxigen dizolvat în apă. Această peliculă pasivă previne coroziunea suplimentară prin blocarea difuziei oxigenului pe suprafața oțelului și împiedică astfel coroziunea să se răspândească în cea mai mare parte a metalului.

Această peliculă se autoreparată dacă este zgâriată sau perturbată temporar de o stare de stres mecanic în mediul care depășește rezistența inerentă la coroziune a acelui grad. Rezistența acestui film la coroziune depinde de compoziția chimică a oțelului inoxidabil, în principal a conținutului de crom. Coroziunea oțelurilor inoxidabile poate apărea atunci când gradul de oxidare nu este potrivit pentru mediul de lucru.

Se obișnuiește să se facă distincția între patru forme de coroziune: uniformă, localizată (prin pătare), galvanică și FCS (fisurarea coroziunii la stres).

Acizi

Soluțiile acide pot fi puse în două categorii generale: acizi reducători, cum ar fi acidul clorhidric și acidul sulfuric diluat și acizii oxidanți, cum ar fi acidul azotic și acidul sulfuric concentrat. Creșterea conținutului de crom și molibden oferă o rezistență crescută la acizi reducători, în timp ce creșterea conținutului de crom și siliciu asigură o rezistență crescută la acizii oxidanți.

Acidul sulfuric este unul dintre substanțele chimice industriale fabricat în cel mai mare tonaj. La temperatura camerei, oțelul inoxidabil tip 304 este rezistent numai la 3% acid, în timp ce tipul 316L Stainless Steel este rezistent la 3% acid până la 50° C și 20% acid la temperatura camerei. Astfel tipul 304 Stainless Steel este rar utilizat în contact cu acidul sulfuric.

otel-inoxidabil-sau-inox-02

Rezistența la acizi puternici

Tipul 904L Stainless Steel și Aliaj 20, sunt rezistente la acid sulfuric la concentrații chiar mai mari peste temperatura camerei. Acidul sulfuric concentrat are caracteristici oxidante precum acidul azotic, și astfel, oțelurile inoxidabile purtătoare de siliciu găsesc și ele aplicații de utilizare. Acidul clorhidric dăunează orice tip de oțel inoxidabil și trebuie evitat.

Toate tipurile de oțel inoxidabil rezistă atacului acidului fosforic și acidului azotic la temperatura camerei. La concentrație ridicată și temperatură ridicată va avea loc oxidarea și sunt necesare oțeluri inoxidabile din aliaj superior. În general, acizii organici sunt mai puțin corozivi decât acizii minerali, cum ar fi acidul clorhidric și sulfuric.

Pe măsură ce greutatea moleculară a acizilor organici crește, corozivitatea lor scade. Acidul formic are cea mai mică greutate moleculară și este un acid slab. Stainless Steel de tip 304 poate fi utilizat cu acid formic, deși tinde să decoloreze soluția. Acidul acetic este probabil cel mai important din punct de vedere comercial dintre acizii organici, iar tipul 316L Stainless Steel este utilizat frecvent pentru depozitarea și manipularea acidului acetic.

Apă

Oțelurile inoxidabile au o lungă istorie de aplicare în contact cu apa datorită rezistenței excelente la coroziune. Aplicațiile includ o serie de condiții de la instalații sanitare, potabile și tratarea apelor reziduale, până la desalinizare și tratarea saramurii. Tipurile de oțel inoxidabil 304 și 316L sunt materiale standard de construcție în contact cu apa.

Bijuterii

Oțelul inoxidabil este utilizat pentru bijuterii și ceasuri, 316L fiind tipul utilizat frecvent pentru astfel de aplicații. Oxidarea oțelului inoxidabil îi oferă pe scurt culori radiante care pot fi utilizate și pentru efecte de colorare. Valadium, oțel inoxidabil și aliaj de nichel 12% este utilizat pentru a realiza inele de clasă și militare. Valadiul este de obicei tonificat cu argint, dar poate fi electro-placat pentru a-i conferi un ton auriu. Soiul de ton auriu este cunoscut sub numele de Sun-lite Valadium. Alte tipuri de aliaj „Valadium” sunt denumite în mod diferit, cu denumiri „Siladiu” și „Lazon Alb”.


Aveți mai jos câteva exemple de produse din INOX 316L:


 

Articole recente

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

principiul-il-separatio

Principiul Il Separatio

lupii-din-romania-protejati-datorita-britanicilor

Lupii din Romania protejaţi datorită britanicilor

ce-simbolizeaza-crucea

Rugăciunea cu efect paranormal

bioritmul-si-energia-ciclica

Bioritmul și Energia Ciclică

misterul-piramidelor

EGIPTUL ȘI PIRAMIDELE

unele-dintre-simbolurile-masoneriei

Unele dintre Simbolurile Masoneriei

ce-reprezinta-gandurile-unui-om

Ce reprezintă gândurile unui om?

aparitii-cu-sfanta-fecioara-maria-maica-domnului

Apariţii cu Sfînta Fecioară Maria, Maica Domnului

energia-scalara-cuantica-de-reconectare

Energia Scalară Cuantică Universală de Reconectare

armele-psihotronice-care-afecteaza-mintea-umana

Armele psihotronice care afectează mintea umană?

vulturul-simbolul-libertatii-si-al-puterii

Vulturul, simbolul libertății și al puterii

polaritatea-energetica-a-universului

Polaritatea Energetică a Universului

ce-semnifica-simbolul-zoroastru-sau-zarathustra

Ce Semnifică Simbolul Zoroastru sau Zarathustra

medicina-traditionala-chineza-si-echilibrul-polaritatilor

Medicina tradițională chineză și echilibrul polarităților

puterea-gandurilor

Puterea gândurilor

circulatia-sanguina-deficitara

Circulația sanguină deficitară

sovata-locul-de-revitalizare

Sovata, locul de revitalizare

istoria-ascunsa-a-religiilor

Istoria ascunsă a religiilor

misterul-cristalului-de-cuart-fermecat

Misterul cristalului de cuarț fermecat

ritualuri-magice-pentru-bunastare-si-protectie

Ritualuri magice pentru bunăstare și protecție

ce-simbolizeaza-pentagrama-si-pentaclul

Ce simbolizeaza Pentagrama sau Pentaclul

vlad-dracul-din-ordinul-dragonilor

Vlad Dracul din Ordinul Dragonilor

energia-unei-locuinte

Energia unei locuințe

se-doreste-robotizarea-omului

Se doreşte robotizarea omului?

constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

proiectele-haarp-si-sura

Proiectele HAARP și SURA

energia-constiintei

Energia Conștiinței

energiile-pozitive-si-negative-ale-casei

Energiile Pozitive și Negative ale Casei

reiki-si-restabilirea-echilibrului

Reiki și restabilirea echilibrului

fizica-cuantica-si-spiritualitatea

Fizica cuantică şi spiritualitatea

extracorporalitatea

Extracorporalitatea

puterea-de-a-empatiza

Puterea de a empatiza

aura-umana

Aura Umană

fecioara-maria-nascatoare-de-dumnezeu

Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu

metode-de-protectie-impotriva-energiilor-negative

Metode de Protecție Împotriva Energiilor Negative

ozn-uri-in-romania

OZN-uri în Romania

cristalele-uriase-din-mina-naica

Cristalele Uriașe din Mina Naica

ce-simbolizeaza-copacul-vietii

Ce simbolizează Copacul Vieții

matematica-limbajul-universal

Matematica, Limbajul Universal

endgame-blueprint-for-global-enslavement-documentar-tradus

ENDGAME – Blueprint For Global Enslavement (Documentar Tradus)

97%-owned-97%-posedat-documentar-tradus

97% Owned – 97% Posedat (Documentar Tradus)

talisman-amulete-si-pandantive-mistice-sacre

Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre

cine-dicteaza-traiectoria-lumii

Cine dictează traiectoria lumii

poarta-zeilor-din-hayu-marca-peru

Poarta zeilor din Hayu Marca, Peru

legatura-dintre-orgoni-energia-orgonica-si-wilhelm-reich-documentar-tradus

Legătura dintre Orgoni, Energia Orgonică și Wilhelm Reich

feng-shui-pentru-casa

Feng Shui pentru casă

energia-punctelor-cardinale

Energia punctelor cardinale

exista-fantome

Există fantome?

proiecte-desecretizate

Proiecte Desecretizate

sfanta_treime

Sfânta Treime

vindecatorii-si-campurile-magnetice

Vindecătorii şi câmpurile magnetice

fericirea-iluzie-superficiala-si-necesitate-existentiala

Fericirea, Iluzie Subiectivă și Necesitate Existențială?

inchiderea-societatii-planet-lockdown-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Închiderea Societății – Planet Lockdown (Documentar Tradus)

protectie-impotriva-energiilor-negative

Protecție Împotriva Energiilor Negative

simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

mandalele-si-beneficiile-lor

Mandalele și beneficiile lor

ce-simbolizeaza-crucea

Sfânta Cruce

inexplicabil-structuri-misterioase-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana-00

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

water-the-great-mystery-apa-marele-mister

WATER – The Great Mistery (APA – Marele Mister) Documentar Tradus

universul-holografic-si-esenta-spirituala-a-acestuia

Universul Holografic, Creație a Mentalului Conștient și Subconștient

biblioteca-de-manuscrise-din-tibet

Biblioteca de manuscrise din Tibet

misterul-piramidelor

Misterul Piramidelor

civilizatii-antice-avansate-tehnologic-disparute

Civilizaţii antice, avansate tehnologic, dispărute!

fenomenul-numit-vocea-electronica

Fenomenul numit Vocea Electronică

geometria-sacra

Geometria Sacră

ingerii-pazitori

Îngerii Păzitori

deochiul-sau-ochi-deochi

Deochiul sau Ochi Deochi

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-scarabeul-carabus

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș

triskelion-sau-triskele-origine-insemnatate-simbolistica

Triskelion sau Triskele – Origine, Însemnătate, Simbolistică

ce-simbolizeaza-o-septagrama-heptagrama-sau-septegrama

Ce simbolizează Septagrama Heptagrama sau Septegrama

ce-reprezinta-inseamna-sau-simbolizeaza-sri-yantra-shri-yantra-shree-yantra

Ce Reprezintă, Înseamnă sau Simbolizează Sri Yantra

simbolul-svastica-origine-semnificatie-insemnatate

Simbolul Svastica, Origine, Semnificație, Însemnătate

ce-efect-are-luna-asupra-vietii-pe-pamant

Ce Efect are Luna Asupra Vieții pe Pământ

soarele-purtatorul-vietii-lumilor-ce-reprezinta-simbolizeaza-semnifica-inseamna-soarele

Soarele, Purtătorul Vieții Lumilor

ce-reprezinta-semnifica-sau-simbolizeaza-pana-de-pasare

Ce Reprezintă, Semnifică sau Simbolizează Pana de Pasăre

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-runele-celtice

Ce Semnifică sau Simbolizează Runele Celtice

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-valknut

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Valknut

ce-simbolizeaza-ochiul-providentei-in-triunghi-si-cerc

Ce simbolizează Ochiul Providenței în Triunghi și Cerc

iesirea din matrix

Ieșirea din Matrix

ce-semnifica-reprezinta-simbolizeaza-vulturul

Ce Semnifică, Reprezintă, Simbolizează Vulturul

ce-simbolizeaza-semnifica-roata-norocului-busola-magica-vegvisir

Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir

energia-orgonica-albastra

Energia Orgonică Albastră

ce-simbolizeaza-sau-semnifica-corbul-cioara

Ce Simbolizeaza sau Semnifica Corbul Cioara

ce-simbilizeaza-sau-semnifica-triquetra

Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-om-mani-padme-hum

Ce Semnifică sau Simbolizează Om Mani Padme Hum

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-ursul

Ce Semnifică sau Simbolizează URSUL

fleur-de-lis-lys-floarea-de-lis-lys-origine-simbolistica-beneficii

Fleur de Lis / Lys (Floarea de Lis / Lys) Origine Simbolistică Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-dragonul

Ce Simbolizează (Semnifică) Dragonul

crucea-celtica-origine-simbolistica-semnificatie-beneficii

Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-vajra-dorje

Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje

ce-simbolizeaza-semnifica-lupul

Ce Simbolizează (Semnifică) Lupul

ce-simbolizeaza-semnifica-cheia-o-cheie

Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau o Cheie

ce-simbolizeaza-semnifica-cerbul

Ce simbolizează, semnifică Cerbul

taur-zimbru-bour-origine-simbolistica-semnificatie-beneficiu

Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu

caduceu-origine-semnificatie-beneficiu

Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

O părere despre “Oțel Inoxidabil sau INOX

  1. Telegra spune:

    Habar nu am avut de latura ezoterica a inoxului. Super articol, felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *