Limbajul iubirii în familie

Comunicare: Tu îţi doreşti flori, el îţi oferă îmbrăţişări. El simte nevoia să îl lauzi, tu îi găteşti mâncarea preferată. Amândoi sunteţi nemulţumiţi, deşi consideraţi că vă arătaţi dragostea. Nu ştii ce se întâmplă în cuplul vostru, mai ales că, la început, nu aveaţi asemenea probleme. Soluţia e simplă: învăţaţi în ce constă limbajul iubirii pentru fiecare dintre voi.

Hormonii afectează creierul femeii, încât se poate spune că influenţa pe care aceştia o exercită poate da naştere unei realităţi tipic feminine. Femeile şi bărbaţii folosesc regiuni şi circuite diferite ale creierului pentru a rezolva probleme, a procesa limbajul, a experimenta şi stoca emoţii puternice. Creierul feminin şi cel masculin procesează stimulii, aud, văd, simt şi evaluează în grade diferite. Dincolo de aceste condiţionări genetice care ne afectează puternic în trăirea şi manifestarea iu­birii şi a emoţiilor. Stă în puterea noas­tră să ne folosim de inteligenţă şi ca­pacitatea de decizie. Asta pentru a modifica efectele pe care le exercită hormonii asupra structurii creierului. Structură care formează com­portamentul, realitatea percepută şi destinului.

Bărbații nu plâng, sau nu o arată?!

Bărbaţii şi femeile trăiesc la fel de in­tens emoţiile, însă presiunea socială şi educaţia diferă. Astfel că bărbaţii sunt educaţi să nu-şi exprime prea mult emoţiile, pentru a nu da dovadă de vulnerabilitate. Un bărbat trebuie să fie puternic, să nu plângă, pentru că este ruşinos şi ciudat. Să fie dur, pentru că el este un războinic. Manifestarea tandreţii, a iubirii, fericirii sau expri­marea mai mult decât permit ceilalţi, societatea etc. este aspru sancţionată. Este catalogată drept un semn de slăbiciune din partea unui bărbat. Exprimarea emoţiilor de către bărbaţi se poate învăţa cu efort susţinut, constant şi continuu. Dragostea şi iubirea pe care ştiu ei să o ofere este diferită, simplă, directă, şi de cele mai multe ori, dificil de arătat.

Ce presupune limbajul iubirii

Există cinci moduri prin care înţe­legem că suntem iubiţi, că primim iubirea celor din jur. La rândul nostru, oferim iubirea, într-un mod asemănător celui în care preferăm să o primim. Mângâierile fizice, ţinutul de mână, îmbrăţişările. Dacă principalul limbaj de dragoste al partenerului este mângâierea fizică, nimic nu este mai important decât să-l strângi în braţe când este trist. Cuvintele s-ar putea să nu conteze, dar mângâierile îi vor co­munica în mod clar dragostea ta. Cuvintele de încurajare, complimente şi aprecieri pozitive care îl fac pe partener să se simtă important şi valorizat. Timpul acordat, timp de calitate petrecut împreună, plimbări, vizionarea unui film etc.

Este vorba despre timpul în care fiecare acordă atenţie autentică celuilalt

Cadourile, pentru cei care au acest limbaj al iubirii, semnifică adevărate declaraţii de iubire. Nu contează va­loarea lor, ci ceea ce exprimă. Există şi un alt dar care nu este palpabil, dar care reprezintă uneori mult mai mult. Se numeşte dăruirea prezenţei. Să fii acolo în momentele de criză, atunci când partenerul are nevoie de tine. Serviciile se referă la lucrurile pe care partenerul tău vrea să le faci pentru el. Servicii care ar trebui fă­cute pentru că aşa îţi doreşti şi nu din obligaţie sau teama că vei fi părăsit/ă.

copiii-fericiti

Copiii si limbajul iubirii

Limbajul iubirii la copii este asemă­nător cu cel al adulţilor. Ei îşi doresc aceleaşi lucruri ca și părinţii: atenţie, îmbrăţişări, cadouri, cuvinte de încurajare, servicii. Limbajul iubi­rii copilului este puternic influenţat de relaţia pe care o are cu părinţii săi. În special cu mama, dar nici relaţia cu tatăl nu trebuie neglijată şi lipsită de importanţa pe care o are cu adevărat. În primele luni de viaţă, limbajul iubirii copilului constă în mângâieri fizice, în cuvintele folosite de persoanele care au grijă de el, în ton şi, nu în ultimul rând, în atingerile tandre şi pline de afecţiune, în calm şi răbdare. Pe lângă iubire necondiţionată, cel mic mai are nevoie din partea celor care au grijă de el şi de o părere sănătoasă despre el însuşi, despre lumea în care trăieşte, de un sentiment al propriei valori, precum şi de siguranţă, pentru a se simţi protejat.

Ce anume stă la baza tuturor nevoilor

Nevoia de iubire a copilului, dar şi a adultului, se află la baza tuturor celorlalte nevoi. Fiecare dintre noi percepe dragostea şi afecţiunea în mod diferit, în funcţie de personalitatea sa, care este unică. Tocmai de aceea, copiii diferiţi ai aceleaşi familii pot avea limbaje diferite ale iubirii. De obicei nu se găsesc în stare pură, se combină, ele sunt clar delimitate în teorie, pentru a fi mai bine înţelese.

De unde învăţăm limbajul afectuos?

De la oamenii cei mai apropiaţi nouă, părinţii sau alţi adulţi, care au grijă de noi în primii ani de viaţă. Acest limbaj pe care îl observăm la ei poate deveni, în timp, al nostru. Mai târziu, pe măsură ce creştem, putem învăţa şi dezvolta un altfel de limbaj, propriul nostru limbaj. Asta presupune un efort conştient şi asumat. Un copil are nevoie nu doar să ştie că este iubit, ci si să înveţe cum să dăruiască iubire. A spune unui copil că-l iubeşti şi a-i arăta că-l iubeşti sunt două lucruri total diferite, dar la fel de importante. Exact aşa cum învăţăm să facem primii paşi, să spunem primele cuvinte sau când învăţăm să citim. Aşa învăţăm şi despre iubire și cum să iubim.

Cuplurile cu vechime

Iubirea nu este ceva static, neschim­bată, ca în primele luni ale relaţiei. Din fericire sau din nefericire, pentru unii, iubirea se transformă. Este un proces dinamic, care trebuie întreţinut prin timpul de calitate petrecut împreună. Gesturi tandre, cuvinte de iubire, apre­cieri la adresa partenerului sau parte­nerei. Atenţie acordată nevoilor celui­lalt şi multe alte elemente la care cuplul este important să fie atent. Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi. Este un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv. Un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.

Iubirea este o călătorie

Iubirea este o călătorie pe care cei doi parteneri o fac atât individual, cât şi împreună. Pentru menţinerea iubirii în cuplu, este nevoie să urmărim şi propria noastră evoluţie. Asta pentru că, de multe ori, noi ne schim­băm şi implicit, nevoile şi dorinţele noastre. Ceea ce alegem să devenim aducem şi în relaţie. Uneori, o relaţie se încheie atunci când nu mai cores­punde nevoilor noastre emoţionale. Nu neapărat pentru că unul sau altul a făcut ceva greşit. Este bine să rămâ­nem în cuplu atât timp cât ne ajută să creştem. Cât acesta scoate la iveală cea mai bună şi mai frumoasă parte din noi. Aceasta fiind puterea relaţiilor de iubire: să creştem.

„Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi, un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv si un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.”

limbajul-iubirii

Cum păstrăm dragostea

Este un efort constant de a fi prezenţi, conştienţi de noi, de dorinţele şi nevoile noastre diferite. Criticile, reproşurile, neiertarea anumitor greşeli, certurile frecvente din cele mai minore motive, comparaţiile, neîncrederea, fricile şi nepermiterea celuilalt de a fi el însuşi, indiferenţa la nevoia sa de creştere şi la nevoile sale afective sunt cele mai dese motive care duc la diminuarea şi dispariţia iubirii. Încrederea pe care o ai în partener este un element esenţial pentru a păstra vie flacăra iubirii.

De asemenea, este vital să înveţi să te iubeşti pe tine, să ai o bună relaţie cu tine, să fii sincer cu tine însuţi. Cea mai importantă relaţie carele influenţează pe toate celelalte de-a lungul vieţii este relaţia cu noi înşine. Dacă vrem să ne păstrăm cuplul, este bine să ne acceptăm asemănările, dar şi deosebirile. Să le respectăm, apoi să fim atenţi atât la nevoile noastre, cât şi ale partenerului. Asta pentru a ne sincroniza şi a răspunde nevoilor pe care le avem atât noi, cât şi relaţia noastră.

Limbaje diferite

De multe ori, se întâmplă ca limbajele de iubire ale partenerilor de cuplu să fie diferite. Tocmai de aceea, este necesar să identificăm principalul limbaj de iubire al celuilalt şi să discutăm împreună despre acest lucru. Totul se face într-o manieră care să nu sune a reproş. Dacă nu suntem atenţi la ceea ce îi place şi continuăm să oferim şi să facem aceleaşi lucruri, este în zadar. Este important să îi învăţăm „limba străină”. Asta pentru că, oricât am încerca să folosim cuvinte din limba noastră, care nu arată decât propriul nostru limbaj al iubirii, cu atât energia consumată este mai mare, iar asta duce, în timp, la oboseală.

Este nevoie de efort conștient

Este nevoie de efort conştient şi asumat, de respectarea dreptului celuilalt de a se simţi iubit, asa cum se simte el mai bine. Neacceptarea diferenţelor, creează de cele mai multe ori durere, răni, multă suferinţă. Ajungem la concluzia că iubirea este dificilă. Limbajul iubirii partenerului se poate învăţa, dar este nevoie să fim conştienţi în primul rând, de propriul nostru limbaj al iubirii. În general, avem tendinţa să ne exprimăm în limbajul propriu al iubirii. Suntem contrariaţi când partenerul nu înţelege ce-i comunicăm.

Problemele de acest tip apar mai târziu, întrucât, la începutul relaţiei, când încercăm să cucerim sau ne declarăm iubirea, folosim toate cele cinci limbaje ale iubirii. Cu timpul ajungem să ne exprimăm doar în limbajul care ne este nouă familiar. Pentru o viaţă de cuplu dominată de armonie, trebuie să acceptăm asemănările și diferențele dintre noi. Să facem un efort constant şi conştient de a ne respecta şi a oferi iubirea în modul în care partenerul nostru are nevoie. Este vorba de un demers asumat, desigur, de amândoi.

familie-fericita

IDENTIFICA CODUL DE COMUNICARE AL CELUILALT

Pentru a ne da seama care este principalul limbaj de iubire al partenerului, este important să ne gândim la  următoarele aspecte (ar fi de preferat să iei o foaie de hârtie şi un pix):
Ce îţi solicită cel mai des?
Din ce motive se plânge frecvent?
Care sunt principalele motive de ceartă dintre voi?
Ce ai observat că îl bucură cel mai mult?
Care este felul în care îşi exprimă iubirea?
Întreabă-l pur şi simplu cum îşi dă seama că îl iubeşti, ce anume din ceea ce faci pentru el îi transmite că îl iubeşti?

Ajungem să nu ne mai simţim iubiţi…

… când simţim că din viaţa noastră lipseşte ceva, când suntem nevoiţi să facem sacrificii constante. Uităm de noi înşine când ne sacrificăm pe altarul relaţiei de cuplu, şi cu încăpăţânare, când tragem de noi să rezistăm şi să mai dăm o şansă. Cea mai mare dorinţă a noastră este aceea de a fi acceptaţi aşa cum suntem. Să fim apreciaţi pentru felul nostru de a fi. Nu condiţionaţi că primim iubire doar dacă suntem aşa cum vrea celălalt să fim. Când valoarea ne este pusă sub semnul întrebării, nu ne mai simţim iubiţi. Nevoia de apreciere, de valorizare și iubire a femeilor şi bărbaţilor, este la fel de importantă şi nu există diferenţieri concrete.

De ce nu oferim iubirea?

Din teama că nu suntem suficient de buni, că nu merităm să primim iubirea şi, poate cel mai important, de teama de a nu fi răniţi. Logica este următoarea: mai bine îmi ridic un zid în interiorul meu şi nu las pe nimeni să treacă de el. Asta, din frica pentru a nu fi rănit/ă, dezamăgit/ă. Doar că zidurile nu sunt doar faţă de ceilalţi, ci şi faţă de noi. Această teamă de a nu fi răniţi, abandonaţi, ajunge să ne controleze viaţa. Ne minţim singuri, că doar aşa suntem în siguranţă, dar este o iluzie care creează dezechilibre emoţionale.


 

Articole recente

secretele-piramidelor-documentar-tradus

Secretele Piramidelor, Lost Secrets Of The Pyramid (Documentar Tradus)

INEXPLICABIL-Misterele-Mintii-Documentar-Tradus

INEXPLICABIL – Misterele Minții (Documentar Tradus)

INEXPLICABIL-Structuri-Misterioase-Documentar-Tradus

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-cei-noua_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Cei Nouă (Documentar Tradus)

INEXPLICABIL-Creaturi-Bizare-Documentar-Tradus

INEXPLICABIL – Creaturi Bizare (Documentar Tradus)

otel-inoxidabil-sau-inox

Oțel Inoxidabil sau INOX

sfantul-mihail-arhanghelul

Sfântul Mihail Arhanghelul

extraterestrii-antici-ancient-aliens-pazitorul-mlastinilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Păzitorul Mlaștinilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-transdimensionalii_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Trans-dimensionalii (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-proiectul-hibrid_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Proiectul Hibrid (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-zona-52_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Zona 52 (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-replicantii_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Replicanții (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-nava-spatiala-din-piatra_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Nava Spațială din Piatră (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-agenda-animalelor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Agenda Animalelor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-insule-de-foc_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Insule de foc (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-codurile-interzise-ale-lui-da-vinci_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Codurile Interzise ale lui Da Vinci (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-razboaiele-stiintei_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Războaiele Științei (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-orasul-zeilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Orașul Zeilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-centralele-electrice-ale-extraterestrilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Centralele electrice ale extratereștrilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-agenda-nucleara_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Agenda Nucleară (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-ancient-aliens-grupul-majestic-12_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Grupul Majestic 12 (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-experimentul-tesla_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Experimentul Tesla (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-codul-constelatiei_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Codul Constelației (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-intoarcerea-in-antarctica_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Întoarcerea în Antarctica (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-vocile-zeilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Vocile zeilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-conexiunea-cu-sirius_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Conexiunea cu Sirius (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-prototipurile_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Prototipurile (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-destinatia-marte_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Destinația Marte (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-rusia-desecretizata_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Rusia Desecretizată (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-misterul-casei-rudloe_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Misterul Casei Rudloe (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-inteleptii_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Înțelepții (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-statia-spatiala-de-pe-luna_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Stația Spațială de pe Lună (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-intoarcerea-la-gobekli-tepe_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Întoarcerea la Gobekli Tepe (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-santinelele_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Santinelele (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-noile-dovezi_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Noile Dovezi (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-piramidele-din-antarctica_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Piramidele din Antarctica (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-imperiul-ascuns_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Imperiul Ascuns (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-arhitectii-extraterestri_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Arhitecții Extratereștri (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-dincolo-de-roswell_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Dincolo de Roswell (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-codurile-desertului_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Codurile Deșertului (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-gauri-negre-pe-pamant_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Găuri Negre pe Pământ (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-insula-uriașilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Insula Uriașilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-rapirile_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Răpirile (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-agenda-reptilienilor_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Agenda Reptilienilor (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-discurile-extraterestre_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Discurile Extraterestre (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-conexiunea-cu-druizii_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Conexiunea cu Druizii (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-au-iesit-din-mare_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Au ieșit din mare (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-secretele-maya_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Secretele Maya (Documentar Tradus)

extraterestrii-antici-oul-cosmic_documentar-tradus

Extratereștrii Antici – Oul Cosmic (Documentar Tradus)

campurile-scalare-de-torsiune

Câmpurile scalare de torsiune

operatiunea-paperclip-nazisti-la-nasa

Operaţiunea Paperclip, naziști la NASA

inteligenta-inimii

Inteligența inimii

supravietuitori-ai-inghetului

Supraviețuitori ai înghețului

mistere-arheologice

Mistere arheologice

sfinti-intru-eternitate

Sfinți întru eternitate

profetia-si-incapacitatea-interventiei-umane

Profeția și incapacitatea intervenției umane

jadul-piatra-echilibrului-interior

Jadul, piatra echilibrului interior

locasul-nemuritorilor-din-himalaya

Locașul nemuritorilor din Himalaya

energia-subtila

Energia subtilă

vrajitoarea-anna-bathory

Vrăjitoarea Anna Bathory

misterul-care-invaluie-cartea-lui-soyga

Misterul care învăluie Cartea lui Soyga

enigma-cartii-inventio-fortunata

Enigma cărţii „Inventio fortunata”

simbolul-infinitului

Simbolul infinitului

ce-simbolizeaza-crucea

Ce simbolizează crucea

puterile-pietrelor-pretioase

Puterile Pietrelor Prețioase

steaua-lui-david-sau-hexagrama

Steaua lui David sau Hexagrama

arhanghelul-rafael-dumnezeu-vindeca

Arhanghelul Rafael, Dumnezeu vindecă

techirghiol-fantana-tineretii

Techirghiol, „fântâna tinereţii”

zirconul-piatra-intelepciunii

Zirconul, piatra înţelepciunii

declaratia-socanta-a-expertului-onu-omenirea-este-condusa-de-corporatii

Declarația șocantă a expertului ONU – Omenirea este condusă de CORPORAȚII

echilibrarea-energiilor

Echilibrarea energiilor

amprenta-energetica

Amprenta energetică

oameni-care-se-hranesc-doar-cu-energie

Oameni care se hrănesc doar cu energie

majestic-12-și-arhitecții-controlului

Majestic 12 și arhitecții controlului

cum-circula-energiile

Cum circulă energiile

ingerii-si-religia

Îngerii și religia

magia-la-caldeeni

Magia la caldeeni

reflexoterapia-si-rezultatele-miraculoase

Reflexoterapia și rezultatele miraculoase

monitorizarea-totală-a-individului

Monitorizarea totală a individului

corpul-mental-sufletul-și-monada

Corpul mental, sufletul și monada

omul-fiinta-spirituala

Omul, ființă spirituală

geometria-sacra-cubul-lui-metatron

Geometria Sacră – Cubul lui Metatron

ozn-urile-si-laurence-rockefeller

OZN-urile și Laurance Rockefeller

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

leul-simbol-al-demnitatii

Leul, simbol al demnității

sarpele-simbol-mistic-sacru

Șarpele, Simbol Mistic Sacru

oglinda-magica-fermecata

Oglinda Magică Fermecată

chinezul-care-vede-in-intuneric

Chinezul care vede în întuneric

al-treilea-ochi-portalul-divinitatii

Al treilea ochi, portalul divinității

regatul-necunoscut-al-faraonilor-negrii

Regatul necunoscut al faraonilor negri

radacinile-budismului-tibetan

Rădăcinile budismului tibetan

numerele-si-felul-in-care-ne-guverneaza-viata

Numerele și felul în care ne guvernează viața

machu-picchu-un-observator-astronomic

Machu Picchu, un observator astronomic

ritual-de-sacrificiu-la-cern

Ritual de sacrificiu la CERN

lacul-misterios-din-muntii-bucegi

Lacul misterios din munții Bucegi

puterile-magice-ale-cristalelor

Puterile magice ale Cristalelor

rezonanta-schumann

Rezonanța Schumann

sfantul-andrei-ocrotitorul-romaniei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

intamplari-secrete-cu-ozn-uri

Întâmplări Secrete cu OZN-uri

bombardamente-atomice-in-antichitate

Bombardamente atomice în antichitate

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *