Limbajul iubirii în familie

Comunicare: Tu îţi doreşti flori, el îţi oferă îmbrăţişări. El simte nevoia să îl lauzi, tu îi găteşti mâncarea preferată. Amândoi sunteţi nemulţumiţi, deşi consideraţi că vă arătaţi dragostea. Nu ştii ce se întâmplă în cuplul vostru, mai ales că, la început, nu aveaţi asemenea probleme. Soluţia e simplă: învăţaţi în ce constă limbajul iubirii pentru fiecare dintre voi.

Hormonii afectează creierul femeii, încât se poate spune că influenţa pe care aceştia o exercită poate da naştere unei realităţi tipic feminine. Femeile şi bărbaţii folosesc regiuni şi circuite diferite ale creierului pentru a rezolva probleme, a procesa limbajul, a experimenta şi stoca emoţii puternice. Creierul feminin şi cel masculin procesează stimulii, aud, văd, simt şi evaluează în grade diferite. Dincolo de aceste condiţionări genetice care ne afectează puternic în trăirea şi manifestarea iu­birii şi a emoţiilor. Stă în puterea noas­tră să ne folosim de inteligenţă şi ca­pacitatea de decizie. Asta pentru a modifica efectele pe care le exercită hormonii asupra structurii creierului. Structură care formează com­portamentul, realitatea percepută şi destinului.

Bărbații nu plâng, sau nu o arată?!

Bărbaţii şi femeile trăiesc la fel de in­tens emoţiile, însă presiunea socială şi educaţia diferă. Astfel că bărbaţii sunt educaţi să nu-şi exprime prea mult emoţiile, pentru a nu da dovadă de vulnerabilitate. Un bărbat trebuie să fie puternic, să nu plângă, pentru că este ruşinos şi ciudat. Să fie dur, pentru că el este un războinic. Manifestarea tandreţii, a iubirii, fericirii sau expri­marea mai mult decât permit ceilalţi, societatea etc. este aspru sancţionată. Este catalogată drept un semn de slăbiciune din partea unui bărbat. Exprimarea emoţiilor de către bărbaţi se poate învăţa cu efort susţinut, constant şi continuu. Dragostea şi iubirea pe care ştiu ei să o ofere este diferită, simplă, directă, şi de cele mai multe ori, dificil de arătat.

Ce presupune limbajul iubirii

Există cinci moduri prin care înţe­legem că suntem iubiţi, că primim iubirea celor din jur. La rândul nostru, oferim iubirea, într-un mod asemănător celui în care preferăm să o primim. Mângâierile fizice, ţinutul de mână, îmbrăţişările. Dacă principalul limbaj de dragoste al partenerului este mângâierea fizică, nimic nu este mai important decât să-l strângi în braţe când este trist. Cuvintele s-ar putea să nu conteze, dar mângâierile îi vor co­munica în mod clar dragostea ta. Cuvintele de încurajare, complimente şi aprecieri pozitive care îl fac pe partener să se simtă important şi valorizat. Timpul acordat, timp de calitate petrecut împreună, plimbări, vizionarea unui film etc.

Este vorba despre timpul în care fiecare acordă atenţie autentică celuilalt

Cadourile, pentru cei care au acest limbaj al iubirii, semnifică adevărate declaraţii de iubire. Nu contează va­loarea lor, ci ceea ce exprimă. Există şi un alt dar care nu este palpabil, dar care reprezintă uneori mult mai mult. Se numeşte dăruirea prezenţei. Să fii acolo în momentele de criză, atunci când partenerul are nevoie de tine. Serviciile se referă la lucrurile pe care partenerul tău vrea să le faci pentru el. Servicii care ar trebui fă­cute pentru că aşa îţi doreşti şi nu din obligaţie sau teama că vei fi părăsit/ă.

copiii-fericiti

Copiii si limbajul iubirii

Limbajul iubirii la copii este asemă­nător cu cel al adulţilor. Ei îşi doresc aceleaşi lucruri ca și părinţii: atenţie, îmbrăţişări, cadouri, cuvinte de încurajare, servicii. Limbajul iubi­rii copilului este puternic influenţat de relaţia pe care o are cu părinţii săi. În special cu mama, dar nici relaţia cu tatăl nu trebuie neglijată şi lipsită de importanţa pe care o are cu adevărat. În primele luni de viaţă, limbajul iubirii copilului constă în mângâieri fizice, în cuvintele folosite de persoanele care au grijă de el, în ton şi, nu în ultimul rând, în atingerile tandre şi pline de afecţiune, în calm şi răbdare. Pe lângă iubire necondiţionată, cel mic mai are nevoie din partea celor care au grijă de el şi de o părere sănătoasă despre el însuşi, despre lumea în care trăieşte, de un sentiment al propriei valori, precum şi de siguranţă, pentru a se simţi protejat.

Ce anume stă la baza tuturor nevoilor

Nevoia de iubire a copilului, dar şi a adultului, se află la baza tuturor celorlalte nevoi. Fiecare dintre noi percepe dragostea şi afecţiunea în mod diferit, în funcţie de personalitatea sa, care este unică. Tocmai de aceea, copiii diferiţi ai aceleaşi familii pot avea limbaje diferite ale iubirii. De obicei nu se găsesc în stare pură, se combină, ele sunt clar delimitate în teorie, pentru a fi mai bine înţelese.

De unde învăţăm limbajul afectuos?

De la oamenii cei mai apropiaţi nouă, părinţii sau alţi adulţi, care au grijă de noi în primii ani de viaţă. Acest limbaj pe care îl observăm la ei poate deveni, în timp, al nostru. Mai târziu, pe măsură ce creştem, putem învăţa şi dezvolta un altfel de limbaj, propriul nostru limbaj. Asta presupune un efort conştient şi asumat. Un copil are nevoie nu doar să ştie că este iubit, ci si să înveţe cum să dăruiască iubire. A spune unui copil că-l iubeşti şi a-i arăta că-l iubeşti sunt două lucruri total diferite, dar la fel de importante. Exact aşa cum învăţăm să facem primii paşi, să spunem primele cuvinte sau când învăţăm să citim. Aşa învăţăm şi despre iubire și cum să iubim.

Cuplurile cu vechime

Iubirea nu este ceva static, neschim­bată, ca în primele luni ale relaţiei. Din fericire sau din nefericire, pentru unii, iubirea se transformă. Este un proces dinamic, care trebuie întreţinut prin timpul de calitate petrecut împreună. Gesturi tandre, cuvinte de iubire, apre­cieri la adresa partenerului sau parte­nerei. Atenţie acordată nevoilor celui­lalt şi multe alte elemente la care cuplul este important să fie atent. Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi. Este un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv. Un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.

Iubirea este o călătorie

Iubirea este o călătorie pe care cei doi parteneri o fac atât individual, cât şi împreună. Pentru menţinerea iubirii în cuplu, este nevoie să urmărim şi propria noastră evoluţie. Asta pentru că, de multe ori, noi ne schim­băm şi implicit, nevoile şi dorinţele noastre. Ceea ce alegem să devenim aducem şi în relaţie. Uneori, o relaţie se încheie atunci când nu mai cores­punde nevoilor noastre emoţionale. Nu neapărat pentru că unul sau altul a făcut ceva greşit. Este bine să rămâ­nem în cuplu atât timp cât ne ajută să creştem. Cât acesta scoate la iveală cea mai bună şi mai frumoasă parte din noi. Aceasta fiind puterea relaţiilor de iubire: să creştem.

„Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi, un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv si un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.”

limbajul-iubirii

Cum păstrăm dragostea

Este un efort constant de a fi prezenţi, conştienţi de noi, de dorinţele şi nevoile noastre diferite. Criticile, reproşurile, neiertarea anumitor greşeli, certurile frecvente din cele mai minore motive, comparaţiile, neîncrederea, fricile şi nepermiterea celuilalt de a fi el însuşi, indiferenţa la nevoia sa de creştere şi la nevoile sale afective sunt cele mai dese motive care duc la diminuarea şi dispariţia iubirii. Încrederea pe care o ai în partener este un element esenţial pentru a păstra vie flacăra iubirii.

De asemenea, este vital să înveţi să te iubeşti pe tine, să ai o bună relaţie cu tine, să fii sincer cu tine însuţi. Cea mai importantă relaţie carele influenţează pe toate celelalte de-a lungul vieţii este relaţia cu noi înşine. Dacă vrem să ne păstrăm cuplul, este bine să ne acceptăm asemănările, dar şi deosebirile. Să le respectăm, apoi să fim atenţi atât la nevoile noastre, cât şi ale partenerului. Asta pentru a ne sincroniza şi a răspunde nevoilor pe care le avem atât noi, cât şi relaţia noastră.

Limbaje diferite

De multe ori, se întâmplă ca limbajele de iubire ale partenerilor de cuplu să fie diferite. Tocmai de aceea, este necesar să identificăm principalul limbaj de iubire al celuilalt şi să discutăm împreună despre acest lucru. Totul se face într-o manieră care să nu sune a reproş. Dacă nu suntem atenţi la ceea ce îi place şi continuăm să oferim şi să facem aceleaşi lucruri, este în zadar. Este important să îi învăţăm „limba străină”. Asta pentru că, oricât am încerca să folosim cuvinte din limba noastră, care nu arată decât propriul nostru limbaj al iubirii, cu atât energia consumată este mai mare, iar asta duce, în timp, la oboseală.

Este nevoie de efort conștient

Este nevoie de efort conştient şi asumat, de respectarea dreptului celuilalt de a se simţi iubit, asa cum se simte el mai bine. Neacceptarea diferenţelor, creează de cele mai multe ori durere, răni, multă suferinţă. Ajungem la concluzia că iubirea este dificilă. Limbajul iubirii partenerului se poate învăţa, dar este nevoie să fim conştienţi în primul rând, de propriul nostru limbaj al iubirii. În general, avem tendinţa să ne exprimăm în limbajul propriu al iubirii. Suntem contrariaţi când partenerul nu înţelege ce-i comunicăm.

Problemele de acest tip apar mai târziu, întrucât, la începutul relaţiei, când încercăm să cucerim sau ne declarăm iubirea, folosim toate cele cinci limbaje ale iubirii. Cu timpul ajungem să ne exprimăm doar în limbajul care ne este nouă familiar. Pentru o viaţă de cuplu dominată de armonie, trebuie să acceptăm asemănările și diferențele dintre noi. Să facem un efort constant şi conştient de a ne respecta şi a oferi iubirea în modul în care partenerul nostru are nevoie. Este vorba de un demers asumat, desigur, de amândoi.

familie-fericita

IDENTIFICA CODUL DE COMUNICARE AL CELUILALT

Pentru a ne da seama care este principalul limbaj de iubire al partenerului, este important să ne gândim la  următoarele aspecte (ar fi de preferat să iei o foaie de hârtie şi un pix):
Ce îţi solicită cel mai des?
Din ce motive se plânge frecvent?
Care sunt principalele motive de ceartă dintre voi?
Ce ai observat că îl bucură cel mai mult?
Care este felul în care îşi exprimă iubirea?
Întreabă-l pur şi simplu cum îşi dă seama că îl iubeşti, ce anume din ceea ce faci pentru el îi transmite că îl iubeşti?

Ajungem să nu ne mai simţim iubiţi…

… când simţim că din viaţa noastră lipseşte ceva, când suntem nevoiţi să facem sacrificii constante. Uităm de noi înşine când ne sacrificăm pe altarul relaţiei de cuplu, şi cu încăpăţânare, când tragem de noi să rezistăm şi să mai dăm o şansă. Cea mai mare dorinţă a noastră este aceea de a fi acceptaţi aşa cum suntem. Să fim apreciaţi pentru felul nostru de a fi. Nu condiţionaţi că primim iubire doar dacă suntem aşa cum vrea celălalt să fim. Când valoarea ne este pusă sub semnul întrebării, nu ne mai simţim iubiţi. Nevoia de apreciere, de valorizare și iubire a femeilor şi bărbaţilor, este la fel de importantă şi nu există diferenţieri concrete.

De ce nu oferim iubirea?

Din teama că nu suntem suficient de buni, că nu merităm să primim iubirea şi, poate cel mai important, de teama de a nu fi răniţi. Logica este următoarea: mai bine îmi ridic un zid în interiorul meu şi nu las pe nimeni să treacă de el. Asta, din frica pentru a nu fi rănit/ă, dezamăgit/ă. Doar că zidurile nu sunt doar faţă de ceilalţi, ci şi faţă de noi. Această teamă de a nu fi răniţi, abandonaţi, ajunge să ne controleze viaţa. Ne minţim singuri, că doar aşa suntem în siguranţă, dar este o iluzie care creează dezechilibre emoţionale.


 

Articole recente

ritual-de-sacrificiu-la-cern

Ritual de sacrificiu la CERN

lacul-misterios-din-muntii-bucegi

Lacul misterios din munții Bucegi

puterile-magice-ale-cristalelor

Puterile magice ale Cristalelor

rezonanta-schumann

Rezonanța Schumann

sfantul-andrei-ocrotitorul-romaniei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

intamplari-secrete-cu-ozn-uri

Întâmplări Secrete cu OZN-uri

bombardamente-atomice-in-antichitate

Bombardamente atomice în antichitate

trenul-fantoma

Trenul Fantomă

simboluri-sacre-hinduse

Simboluri Sacre Hinduse

profetul-edgar-cayce

Profetul Edgar Cayce

energiile-yin-si-yang

Energiile Yin și Yang

hephaistos-zeul-focului

Hefaistos, zeul focului

druizii-oamenii-stejarului

Druizii, Oamenii Stejarului

helena-blavatsky-spiritist-sau-sarlatan

Helena Blavatsky, Spiritist sau Șarlatan

ordinul-dragonului-credincios-si-drept

Ordinul Dragonului Credincios și Drept

disparitii-misterioase

Dispariții Misterioase

ouroboros-uroborus-sa-ciclul-vietii-in-natura

Ouroboros, Uroborus sau Ciclul Vieții în Natură

aurul-ca-simbol

Aurul ca simbol

copacul-vietii-sau-arborele-vietii-in-diferite-mitologii

Copacul Vieții sau Arborele Vieții în diferite mitologii

unele-din-misterele-lumii-greu-de-elucidat

Unele din Misterele Lumii, greu de elucidat

misterul-megalitului-din-yonaguni

Misterul Megalitului din Yonaguni

misterul-statuetelor-dogu

Misterul Statuetelor Dogu

cum-se-impaca-moartea-cu-infinitul

Cum se împacă Moartea cu Infinitul

oamenii-din-cultul-digambara

Oamenii din cultul Digambara

beneficiile-cimbrisorului

Beneficiile Cimbrișorului

beneficiile-urzicilor

Beneficiile Urzicilor

Pietrele Rotunde care ies din Munți

armonie-prin-acceptare

Armonie prin Acceptare

maat-zeita-echilibrului

Maât, Zeița Echilibrului

ceaiul-terapie-si-arta

Ceaiul, terapie și artă

dezvaluiri-despre-proiectele-montauk-philadelphia-si-energia-orgonica-documentar-tradus

Dezvăluiri despre Proiectele Montauk, Philadelphia și Energia Orgonică – Documentar Tradus

intelepciunea-pierduta

Înțelepciunea pierdută

Creierul uman, un calculator cuantic?!

copacul-sangele-dragonului

Copacul Sângele Dragonului

ozn-sau-farfurie-zburatoare

OZN sau Farfurie Zburătoare?!

trezirea-constiintei-the-awakening-documentar_tradus

Trezirea Conștiintei, The Awakening – Documentar Tradus

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe pământ

codul-lui-hammurabi_primul-cod-de-legi-al-lumii

Codul lui Hammurabi, primul cod de legi al lumii

Începuturile Omenirii

goujian-sabia-care-nu-rugineste

Goujian, sabia care nu ruginește

terapie-energetica-impotriva-oboselii-si-migrenelor-top

Terapie Energetică Împotriva Oboselii și Migrenelor

puterea-unui-trasnet

Puterea unui trăsnet

egiptul-si-faraonii-negri

Egiptul și faraonii negri

911-in-plane-site-documentar_tradus

911 in Plane Site – Documentar Tradus

secretul-energiei-vindecatoare-reiki

Secretul Energiei Vindecătoare Reiki

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe Pământ

cartea-lui-enoch-profetul-nemuritor

Cartea lui Enoh, Profetul Nemuritor

metode-de-indoctrinare-culturala

Metode de îndoctrinare culturală și socială

efectul-negativ-al-radiatiilor-electromagnetice-documentar_tradus

Efectul Negativ al Radiațiilor Electromagnetice – Documentar Tradus

e-motion-emotia-documentar-tradus

E-Motion, Emoția – Documentar Tradus

horus-ra-simbol-al-domniei-si-dreptatii

Horus, RA, Simbol al Domniei și Dreptății

tunelurile-misterioase-de-sub-piramide

Tunelurile misterioase de sub piramide

secretul-marelui-cristal-din-atlantida

Secretul Marelui Cristal din Atlantida

cancerul-tratamentele-interzise-documentar-tradus

Cancerul, tratamentele interzise – Documentar Tradus

misterul-din-orasul-zeilor-documentar_tradus

Misterul din Orașul Zeilor – Documentar Tradus

calatori-si-calatoria-in-timp

Călători și călătoria în timp

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale 2

cele-sapte-oglinzi-eseniene-ale-sufletului

Cele Șapte Oglinzi Eseniene ale Sufletului

schizofrenia-tine-de-paranormal

Schizofrenia ține de Paranormal

ritualul-mortilor-in-egiptul-antic

Ritualul Morților în Egiptul Antic

focul-grecesc-o-arma-de-razboi-din-vremuri-apuse

Focul Grecesc, o Armă de Razboi din Vremuri Apuse

Simbolul Spiralei și Dacii lui Zamolxe

terapie-impotriva-imbatranirii-rapide

Terapie împotriva îmbătrânirii rapide

crearea-speciei-umane-si-liberul-arbitru

Crearea speciei Umane și Liberul Arbitru

ochiul-mintii-al-treilea-ochi

Ochiul Minții, al treilea Ochi

secretele-piramidei-de-la-prundu-pitesti

Secretele Piramidei de la Prundu, Piteşti

phil-schneider-si-teoria-conspiratiei

Phil Schneider și Teoria Conspirației

comunicarea-celulara-si-biofotonii

Comunicarea celulară și biofotonii

efectul-negativ-al-tehnologiei

Efectul negativ al tehnologiei

chakra-inimii-si-iubirea

Chakra inimii și Iubirea

nu-exista-paduri-pe-pamant-there-are-no-forests-on-earth-documentar-tradus

Nu există păduri pe Pământ, There are no forests on Earth – Documentar Tradus

Masajul degetelor sau cum să combatem stresul și oboseala

legile-universale-din-spiritualitatea-indiana

Legi Universale din spiritualitatea indiană

Universul Holografic și Esența Spirituală a Acestuia

piramide-recent-descoperite

Piramide recent descoperite

revelatii-ale-piramidelor-the-revelation-of-the-pyramids-documentar_tradus

Revelații ale Piramidelor, The Revelation of The Pyramids – Documentar Tradus

Stațiunea Băile Herculane

este-timpul-fericirii

Este timpul fericirii

Incertitudinea sau nesiguranța existențială

cum-am-aflat-ca-pamantul-nu-este-glob-documentar-tradus

Cum am aflat că Pământul NU ESTE GLOB – Documentar Tradus

Legătura dintre Om, Plante și Aștrii Cerești

Tradiții străvechi și arta vindecării

centri-energetici-ai-pamantului

Centri energetici ai pământului

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale

rasputin-samanul-rus

Rasputin, șamanul rus – Documentar Tradus

Stăpânii Banilor, The Money Masters – Documentar Tradus

efectele-piramidei-de-purificare-si-energizare

Efectele piramidei de purificare şi energizare

Plante biblice, Scorțișoara, Nardul și Cedrul

nivelul-ph-ului-si-sanatatea

Nivelul PH-ului și sănătatea

Combustia umană spontană

iubirea-numai-iubirea-o-pilda-cu-talc

Iubirea, doar iubirea – O pildă cu tâlc

UXMAL – Piramida Magicianului

copacul-care-se-ruga

Copacul care se ruga

arhivele-secrete-ale-vaticanului

Arhiva secretă a Vaticanului

secretele-si-beneficiile-chihlimbarului

Secretele și Beneficiile Chihlimbarului

arhivele-fenomen-nikola-tesla_documentar-tradus

Arhivele Fenomen, Nikola Tesla – Documentar Tradus

Fiul lui Dumnezeu în mai multe religii

clarvazatorii-si-abilitatile-metafizice

Clarvăzătorii și abilitățile metafizice

doctor-faustus-si-intelegerea-cu-diavolul

Doctor Faustus și înțelegerea cu diavolul

Craniile alungite din Paracas Peru

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *