Limbajul iubirii în familie

Comunicare: Tu îţi doreşti flori, el îţi oferă îmbrăţişări. El simte nevoia să îl lauzi, tu îi găteşti mâncarea preferată. Amândoi sunteţi nemulţumiţi, deşi consideraţi că vă arătaţi dragostea. Nu ştii ce se întâmplă în cuplul vostru, mai ales că, la început, nu aveaţi asemenea probleme. Soluţia e simplă: învăţaţi în ce constă limbajul iubirii pentru fiecare dintre voi.

Hormonii afectează creierul femeii, încât se poate spune că influenţa pe care aceştia o exercită poate da naştere unei realităţi tipic feminine. Femeile şi bărbaţii folosesc regiuni şi circuite diferite ale creierului pentru a rezolva probleme, a procesa limbajul, a experimenta şi stoca emoţii puternice. Creierul feminin şi cel masculin procesează stimulii, aud, văd, simt şi evaluează în grade diferite. Dincolo de aceste condiţionări genetice care ne afectează puternic în trăirea şi manifestarea iu­birii şi a emoţiilor. Stă în puterea noas­tră să ne folosim de inteligenţă şi ca­pacitatea de decizie. Asta pentru a modifica efectele pe care le exercită hormonii asupra structurii creierului. Structură care formează com­portamentul, realitatea percepută şi destinului.

Bărbații nu plâng, sau nu o arată?!

Bărbaţii şi femeile trăiesc la fel de in­tens emoţiile, însă presiunea socială şi educaţia diferă. Astfel că bărbaţii sunt educaţi să nu-şi exprime prea mult emoţiile, pentru a nu da dovadă de vulnerabilitate. Un bărbat trebuie să fie puternic, să nu plângă, pentru că este ruşinos şi ciudat. Să fie dur, pentru că el este un războinic. Manifestarea tandreţii, a iubirii, fericirii sau expri­marea mai mult decât permit ceilalţi, societatea etc. este aspru sancţionată. Este catalogată drept un semn de slăbiciune din partea unui bărbat. Exprimarea emoţiilor de către bărbaţi se poate învăţa cu efort susţinut, constant şi continuu. Dragostea şi iubirea pe care ştiu ei să o ofere este diferită, simplă, directă, şi de cele mai multe ori, dificil de arătat.

Ce presupune limbajul iubirii

Există cinci moduri prin care înţe­legem că suntem iubiţi, că primim iubirea celor din jur. La rândul nostru, oferim iubirea, într-un mod asemănător celui în care preferăm să o primim. Mângâierile fizice, ţinutul de mână, îmbrăţişările. Dacă principalul limbaj de dragoste al partenerului este mângâierea fizică, nimic nu este mai important decât să-l strângi în braţe când este trist. Cuvintele s-ar putea să nu conteze, dar mângâierile îi vor co­munica în mod clar dragostea ta. Cuvintele de încurajare, complimente şi aprecieri pozitive care îl fac pe partener să se simtă important şi valorizat. Timpul acordat, timp de calitate petrecut împreună, plimbări, vizionarea unui film etc.

Este vorba despre timpul în care fiecare acordă atenţie autentică celuilalt

Cadourile, pentru cei care au acest limbaj al iubirii, semnifică adevărate declaraţii de iubire. Nu contează va­loarea lor, ci ceea ce exprimă. Există şi un alt dar care nu este palpabil, dar care reprezintă uneori mult mai mult. Se numeşte dăruirea prezenţei. Să fii acolo în momentele de criză, atunci când partenerul are nevoie de tine. Serviciile se referă la lucrurile pe care partenerul tău vrea să le faci pentru el. Servicii care ar trebui fă­cute pentru că aşa îţi doreşti şi nu din obligaţie sau teama că vei fi părăsit/ă.

copiii-fericiti

Copiii si limbajul iubirii

Limbajul iubirii la copii este asemă­nător cu cel al adulţilor. Ei îşi doresc aceleaşi lucruri ca și părinţii: atenţie, îmbrăţişări, cadouri, cuvinte de încurajare, servicii. Limbajul iubi­rii copilului este puternic influenţat de relaţia pe care o are cu părinţii săi. În special cu mama, dar nici relaţia cu tatăl nu trebuie neglijată şi lipsită de importanţa pe care o are cu adevărat. În primele luni de viaţă, limbajul iubirii copilului constă în mângâieri fizice, în cuvintele folosite de persoanele care au grijă de el, în ton şi, nu în ultimul rând, în atingerile tandre şi pline de afecţiune, în calm şi răbdare. Pe lângă iubire necondiţionată, cel mic mai are nevoie din partea celor care au grijă de el şi de o părere sănătoasă despre el însuşi, despre lumea în care trăieşte, de un sentiment al propriei valori, precum şi de siguranţă, pentru a se simţi protejat.

Ce anume stă la baza tuturor nevoilor

Nevoia de iubire a copilului, dar şi a adultului, se află la baza tuturor celorlalte nevoi. Fiecare dintre noi percepe dragostea şi afecţiunea în mod diferit, în funcţie de personalitatea sa, care este unică. Tocmai de aceea, copiii diferiţi ai aceleaşi familii pot avea limbaje diferite ale iubirii. De obicei nu se găsesc în stare pură, se combină, ele sunt clar delimitate în teorie, pentru a fi mai bine înţelese.

De unde învăţăm limbajul afectuos?

De la oamenii cei mai apropiaţi nouă, părinţii sau alţi adulţi, care au grijă de noi în primii ani de viaţă. Acest limbaj pe care îl observăm la ei poate deveni, în timp, al nostru. Mai târziu, pe măsură ce creştem, putem învăţa şi dezvolta un altfel de limbaj, propriul nostru limbaj. Asta presupune un efort conştient şi asumat. Un copil are nevoie nu doar să ştie că este iubit, ci si să înveţe cum să dăruiască iubire. A spune unui copil că-l iubeşti şi a-i arăta că-l iubeşti sunt două lucruri total diferite, dar la fel de importante. Exact aşa cum învăţăm să facem primii paşi, să spunem primele cuvinte sau când învăţăm să citim. Aşa învăţăm şi despre iubire și cum să iubim.

Cuplurile cu vechime

Iubirea nu este ceva static, neschim­bată, ca în primele luni ale relaţiei. Din fericire sau din nefericire, pentru unii, iubirea se transformă. Este un proces dinamic, care trebuie întreţinut prin timpul de calitate petrecut împreună. Gesturi tandre, cuvinte de iubire, apre­cieri la adresa partenerului sau parte­nerei. Atenţie acordată nevoilor celui­lalt şi multe alte elemente la care cuplul este important să fie atent. Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi. Este un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv. Un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.

Iubirea este o călătorie

Iubirea este o călătorie pe care cei doi parteneri o fac atât individual, cât şi împreună. Pentru menţinerea iubirii în cuplu, este nevoie să urmărim şi propria noastră evoluţie. Asta pentru că, de multe ori, noi ne schim­băm şi implicit, nevoile şi dorinţele noastre. Ceea ce alegem să devenim aducem şi în relaţie. Uneori, o relaţie se încheie atunci când nu mai cores­punde nevoilor noastre emoţionale. Nu neapărat pentru că unul sau altul a făcut ceva greşit. Este bine să rămâ­nem în cuplu atât timp cât ne ajută să creştem. Cât acesta scoate la iveală cea mai bună şi mai frumoasă parte din noi. Aceasta fiind puterea relaţiilor de iubire: să creştem.

„Menţinerea iubirii este provocarea fiecăruia dintre noi, un indicator al dorinţei de a face din relaţia noastră ceva care ne transformă definitiv si un loc în care ne dorim să fim cu adevărat.”

limbajul-iubirii

Cum păstrăm dragostea

Este un efort constant de a fi prezenţi, conştienţi de noi, de dorinţele şi nevoile noastre diferite. Criticile, reproşurile, neiertarea anumitor greşeli, certurile frecvente din cele mai minore motive, comparaţiile, neîncrederea, fricile şi nepermiterea celuilalt de a fi el însuşi, indiferenţa la nevoia sa de creştere şi la nevoile sale afective sunt cele mai dese motive care duc la diminuarea şi dispariţia iubirii. Încrederea pe care o ai în partener este un element esenţial pentru a păstra vie flacăra iubirii.

De asemenea, este vital să înveţi să te iubeşti pe tine, să ai o bună relaţie cu tine, să fii sincer cu tine însuţi. Cea mai importantă relaţie carele influenţează pe toate celelalte de-a lungul vieţii este relaţia cu noi înşine. Dacă vrem să ne păstrăm cuplul, este bine să ne acceptăm asemănările, dar şi deosebirile. Să le respectăm, apoi să fim atenţi atât la nevoile noastre, cât şi ale partenerului. Asta pentru a ne sincroniza şi a răspunde nevoilor pe care le avem atât noi, cât şi relaţia noastră.

Limbaje diferite

De multe ori, se întâmplă ca limbajele de iubire ale partenerilor de cuplu să fie diferite. Tocmai de aceea, este necesar să identificăm principalul limbaj de iubire al celuilalt şi să discutăm împreună despre acest lucru. Totul se face într-o manieră care să nu sune a reproş. Dacă nu suntem atenţi la ceea ce îi place şi continuăm să oferim şi să facem aceleaşi lucruri, este în zadar. Este important să îi învăţăm „limba străină”. Asta pentru că, oricât am încerca să folosim cuvinte din limba noastră, care nu arată decât propriul nostru limbaj al iubirii, cu atât energia consumată este mai mare, iar asta duce, în timp, la oboseală.

Este nevoie de efort conștient

Este nevoie de efort conştient şi asumat, de respectarea dreptului celuilalt de a se simţi iubit, asa cum se simte el mai bine. Neacceptarea diferenţelor, creează de cele mai multe ori durere, răni, multă suferinţă. Ajungem la concluzia că iubirea este dificilă. Limbajul iubirii partenerului se poate învăţa, dar este nevoie să fim conştienţi în primul rând, de propriul nostru limbaj al iubirii. În general, avem tendinţa să ne exprimăm în limbajul propriu al iubirii. Suntem contrariaţi când partenerul nu înţelege ce-i comunicăm.

Problemele de acest tip apar mai târziu, întrucât, la începutul relaţiei, când încercăm să cucerim sau ne declarăm iubirea, folosim toate cele cinci limbaje ale iubirii. Cu timpul ajungem să ne exprimăm doar în limbajul care ne este nouă familiar. Pentru o viaţă de cuplu dominată de armonie, trebuie să acceptăm asemănările și diferențele dintre noi. Să facem un efort constant şi conştient de a ne respecta şi a oferi iubirea în modul în care partenerul nostru are nevoie. Este vorba de un demers asumat, desigur, de amândoi.

familie-fericita

IDENTIFICA CODUL DE COMUNICARE AL CELUILALT

Pentru a ne da seama care este principalul limbaj de iubire al partenerului, este important să ne gândim la  următoarele aspecte (ar fi de preferat să iei o foaie de hârtie şi un pix):
Ce îţi solicită cel mai des?
Din ce motive se plânge frecvent?
Care sunt principalele motive de ceartă dintre voi?
Ce ai observat că îl bucură cel mai mult?
Care este felul în care îşi exprimă iubirea?
Întreabă-l pur şi simplu cum îşi dă seama că îl iubeşti, ce anume din ceea ce faci pentru el îi transmite că îl iubeşti?

Ajungem să nu ne mai simţim iubiţi…

… când simţim că din viaţa noastră lipseşte ceva, când suntem nevoiţi să facem sacrificii constante. Uităm de noi înşine când ne sacrificăm pe altarul relaţiei de cuplu, şi cu încăpăţânare, când tragem de noi să rezistăm şi să mai dăm o şansă. Cea mai mare dorinţă a noastră este aceea de a fi acceptaţi aşa cum suntem. Să fim apreciaţi pentru felul nostru de a fi. Nu condiţionaţi că primim iubire doar dacă suntem aşa cum vrea celălalt să fim. Când valoarea ne este pusă sub semnul întrebării, nu ne mai simţim iubiţi. Nevoia de apreciere, de valorizare și iubire a femeilor şi bărbaţilor, este la fel de importantă şi nu există diferenţieri concrete.

De ce nu oferim iubirea?

Din teama că nu suntem suficient de buni, că nu merităm să primim iubirea şi, poate cel mai important, de teama de a nu fi răniţi. Logica este următoarea: mai bine îmi ridic un zid în interiorul meu şi nu las pe nimeni să treacă de el. Asta, din frica pentru a nu fi rănit/ă, dezamăgit/ă. Doar că zidurile nu sunt doar faţă de ceilalţi, ci şi faţă de noi. Această teamă de a nu fi răniţi, abandonaţi, ajunge să ne controleze viaţa. Ne minţim singuri, că doar aşa suntem în siguranţă, dar este o iluzie care creează dezechilibre emoţionale.


 

Articole recente

what-the-bleep-do-we-know

Seria What the bleep do we know – Documentar Tradus

Beneficiile uleiului de mandarin

blestemul-si-binecuvantarea

Blestemul și Binecuvântarea

energia_vindecatoare

Energia vindecătoare

increderea-in-sine-se-invata

Încrederea în sine se învață

Purificarea energiilor casei

leacuri-babesti-mierea

Leacuri băbești – Mierea

dmt-molecula-spiritului-spirit-molecule

DMT, Molecula Spiritului – Documentar Tradus

Matematica demonstrează că Dumnezeu există

energia-libera-scalara-nikola-tesla

Energia Liberă Scalară Nikola Tesla (Free Energy)

calatoria-in-timp-este-posibila

Călătoria în timp este posibilă

Limbajul iubirii în familie

extracorporalitatea-sau-proiectia-astrala

Cazuri de proiecție astrală

memoria-ancestral-universala-akasha

Memoria ancestral universală AKASHA

devin-oare-dorintele-realitate

Devin oare dorințele realitate?

money-as-debt-documentar-tradus

Seria Money as Debt – Documentar Tradus

leacuri-babesti-levantica-si-rodia

Leacuri băbești – Levanţica și Rodia

cum-sa-atingem-starea-de-bine

Cum să atingem starea de bine

Muntele Kailash

armele-zeilor

Armele Zeilor

ZEITGEIST

Seria ZEITGEIST – Documentar Tradus

influenta-lunii

Influența Lunii

soarele-conducatorul-lumilor

Soarele, conducătorul lumilor

razboinicii-norilor

Războinicii Norilor

perceptia-umana

Percepția umană și teoria haosului

extracorporalitatea-sau-proiectia-astrala

Extracorporalitatea sau proiecția astrală

sistemul-educational-este-depasit-documentar-tradus

Sistemul educațional este depășit – Documentar Tradus

guvernul-fantoma-shadow-government-documentar-tradus

Guvernul Fantomă, Shadow Government – Documentar Tradus

povestea-lui-dumnezeu-documentar-tradus

Povestea lui Dumnezeu, The Story of God – Documentar Tradus

evolutia-spirituala-evadarea-din-matrix

Evoluția Spirituală, Evadarea din Matrix – Documentar Tradus

blestemul-lui-tutankhamon

Blestemul lui Tutankhamon – Documentar tradus

Insule misterioase

misterele-de-la-casa-alba

Misterele de la Casa Albă

leacuri-babesti

Leacuri băbești – Varza

Ursitoarele și Avestiția

Radicalii Liberi și Antioxidanții

Proiectul american Ice Worm

sfidatorul-lo-sfidante-documentar-tradus

Sfidătorul, Lo Sfidante – Documentar Tradus

subjugarea-umanitatii-prin-frauda-si-inselaciune-documentar-tradus

Subjugarea Umanității prin fraudă și înșelăciune – Documentar Tradus

kymatica-la-inceput-a-fost-cuvantul-documentar-tradus

Kymatica, La început a fost cuvântul – Documentar Tradus

ungrip-scapat-din-gheare-documentar-tradus

UNGRIP Scăpat din gheare – Documentar Tradus

pilda-fericirii

Pilda fericirii

Postul și sănătatea

Efectul placebo vs efectul nocebo

hematitul-piatra-sangelui

Hematitul, cristalul sau piatra sângelui

corporatiile-au-subjugat-lumea

Corporațiile au subjugat lumea – Documentar Tradus

leacuri-babesti

Leacuri băbești – prazul și morcovul

televiziunea-savuroasa-otrava-documentar-tradus

Televiziunea, Savuroasa OTRAVĂ – Documentar Tradus

spatiul-spiritului-calatorie-in-constiinta-spirit-space-documentar-tradus

Spațiul Spiritului, Spirit Space – Documentar Tradus

Istoria secretă a pământului și zodiacul

Demonul Crațius și moneda fericirii

Care este scopul vieții pe pământ

evolutionismul-este-o-farsa

Evoluționismul este o farsă – Documentar Tradus

Geometria Sacră Floarea Vieții – Documentar Tradus

john-of-god-joao-de-deus

John of GOD (Joao de DEUS) – Documentar Tradus

leacuri-babesti

Leacuri băbești – Ouăle

dacii-foloseau-psihotropice

Dacii foloseau psihotropice

adevărata-magie-vrăjitoria-și-vrăjitoarele

Adevărata magie, vrăjitoria și vrăjitoarele

Magia Clopotelor

proiectul-10-10-10-pilula-sau-perceptie

Proiectul 10-10-10 – Documentar Tradus

biologul-bruce-lipton-despre-spiritualitate

Biologul Bruce Lipton, despre spiritualitate – Documentar Tradus

Fericirea și anxietatea

Întâlniri misterioase în spațiul cosmic

solomonarii

Solomonarii

citirea-fetei

Citirea feței

Razboiul-Parapsihologic

Războiul Parapsihologic – Documentar Tradus

Oamenii preistorici comunicau prin telepatie

tuneluri_secrete_in_bucuresti

Tuneluri secrete în București

Alimente benefice pentru inimă

papaji-ramai-tacut-documentar-tradus

PAPAJI – Rămâi tăcut – Documentar Tradus

cei-patru-calareti-ai-apocalipsei

Cei patru călăreți ai apocalipsei

pentagrama-si-pentaclu

Pentagrama și Pentaclu

din-legile-lui-zamolxe

Din legile lui Zamolxe

Misterele neelucidate, care au făcut posibilă viața

Este realitatea în care trăim, una virtuală?!

misterul-lui-tutankhamon

Misterul lui Tutankhamon – Documentar Tradus

Care este momentul în care devenim oameni?!

sanatatea-se-invata

Sănătatea se învață

beneficiile-cuprului

Beneficiile Cuprului

Mișcarea NEW AGE și aspectele negative

cum-sa-alungam-grijile

Cum să alungăm grijile

Metode sănătoase anti-cancer

tratament-albine

Albinele – Terapie naturală împotriva paraziților

investeste-timp-in-sanatate

Investește timp în sănătate

beneficiile-meditatiei

Beneficiile meditației

Beneficiile usturoiului

beneficiile-telinei

Beneficiile țelinei

paranormal

Evenimente paranormale

batranul-maestru

Pilda călătoriei celor trei

Radicalii liberi

Intretinerea-bijuteriilor-2

Întreținerea Bijuteriilor

Spectrul_electromagnetic

Spectrul Electromagnetic și Radiația Electromagnetică

Kundalini-Yoga

Energiile Vitale ale Corpului Uman

energia-orgonica

Energia orgonică scalara, esenţială pentru sănătate

apa-alcalina-ionizata-restructurataapa-alcalina-ionizata-restructurata

Ce este Apa Alcalină Ionizată şi Restructurată

Ionii_Negativi

Ionii Negativi, Anionii sau Aeroionii

Forma Universului Scalar de Torsiune

Universul si forma sa geometrica identica cu cea a campului de torsiune

Magnetoterapia

Magnetoterapia

Pandantive-Scalare-Cuantice-Generatoare-de-Ioni-Negativi-si-Protectoare-Impotriva-Radiatiilor-Electromagnetice

Pandantiv Scalar Cuantic Protector Împotriva Radiaţiilor Electromagnetice

oxigenul si ozonul

Calităţile Ozonului

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *