efectul-negativ-al-tehnologiei

Efectul negativ al tehnologiei

Tehnologia ne transformă

În aproape toate privinţele, de la reţete de bucătărie şi până la cum să ne tratăm de o afecţiune, am ajuns să folosim computerele şi internetul. Ne folosim de acest mijloc, pentru a obţine în cel mai rapid mod, răspunsul la întrebarea dorită.

Nimic nu ar putea să pară a fi rău în acest sens. Numai că, recent, cercetătorii au făcut publice concluziile mai multor studii în domeniu. Printre acestea se numără şi aceea conform căreia, utilizarea internetului ar duce la slăbirea rapidă a memoriei. Dintr-un motiv foarte simplu. Nu ne mai simţim obligaţi să memorăm nimic din ceea ce citim. Pentru că, chiar dacă am uita, cu câteva apăsări de taste, informaţia ar reveni la noi. În acest fel, memoria noastră nu ne mai aparţine, ci noi am situat-o în afara noastră, în mediul virtual.

Formarea de amintiri pe termen lung, se pierde

Dr. Maria Wimber, de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, afirmă că tendinţa de a căuta informaţii „împiedică formarea de amintiri pe termen lung”. Studiul care a examinat obiceiurile de memorare a 6 mii de adulţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, a arătat că peste o treime dintre subiecţi apelează mai întâi la computere, pentru a-şi aminti informaţii.

Acest lucru, ar avea un impact negativ pe termen lung, asupra „dezvoltării de amintiri”. Obţinerea prea facilă de informaţii, cum este cea prin intermediul internetului, sistează aproape în totalitate efortul de a învăţa. Creierul, își pierde abilitatea de a se antrena, în efortul de a învăţa şi de a memora.

Amnezia digitală

„Creierul nostru pare să consolideze o amintire, de fiecare dată când ne aducem aminte de ea, iar în acelaşi timp să uite informaţia irelevantă care ne distrage”. Asta afirmă dr. Wimber, care face astfel referire şi la multitudinea de informaţii prezentă pe internet. Informație de care ne lovim oricum atunci când navigăm pe motoarele de căutare.

Studiul arată că, din păcate, oamenii s-au obişnuit să folosească dispozitivele tehnologice ca pe o „extensie” a creierului. Se avertizează, în acelaşi timp, asupra evoluţiei aşa-numitei „amnezii digitale”. Oamenii sunt gata să uite informaţii importante, ştiind că le pot recupera imediat de pe un dispozitiv digital.

efectul-tehnologiei

”Care este motivul pentru care oamenii se salută strângându-şi mâinile?”

Cu toate acestea, cu toate că tehnica pare să fi ajuns foarte departe, totuşi, un alt studiu, tot de dată recentă, care a testat limitele inteligenţei artificiale, a pus cel mai performant aparat, la un test de IQ. Conform MIT Tchnology Review, modul în care acest aparat a răspuns la test a fost acela al unui copil de doar 4 ani!

O altă echipă de cercetători, de la Universitatea din Illinois, condusă de Stellan Ohlsson, a decis să efectueze un test asemănător pe un aparat inteligent, numit ConceptNet 4. Acesta a fost supus unui test oral prin care, de obicei, sunt testaţi copii de 4 ani. Printre întrebări s-au aflat şi: „Ce este o pisică?” sau „Care este motivul pentru care oamenii se salută strângându-şi mâinile?”. Răspunsul deloc aşteptat de către specialişti, din partea aparatului, a fost acela că oamenii îşi strâng mâinile pentru că, probabil, au o criză de epilepsie.

În plan virtual, relațiile se consumă mult mai rapid

Celebrul fizician Stephen Hawking, avea să declare recent că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii din multe motive. În primul rând, din cauza faptului că tindem să înlocuim existenţa fizică a celuilalt cu existenţa sa virtuală. Nu ne mai dorim, în mod real, apropierea celorlalţi. Preferăm să facem acest lucru la nivel virtual, prin reţele de socializare spre exemplu.

De aici, din mediul virtual, hotărâm dacă vrem să facem pasul următor pentru a cunoaşte un semen. De cele mai multe ori, acest lucru nu se mai întâmplă. Asta pentru că, întreaga relaţie a fost deja „consumată” mental şi emoţional în zona virtuală. Acesta este şi motivul pentru care din ce în ce mai mulţi oameni sunt singuri.

efectul_negativ_al_tehnologiei

Multe relații, încep și se termină online

Conform psihologilor, utilizarea reţelelor de socializare conduce la descărcarea unui neurohormon numit oxitocină. Acest hormon este asociat cu susţinerea socială şi ataşamentul, dar şi cu empatia şi citirea expresiilor emoţionale de pe faţa cuiva. Acest lucru, ar putea să pară desigur, un lucru foarte bun. Acest proces ar avea şi o materializare în planul real, concret, imediat. Numai că, de cele mai multe ori, lucrurile nu stau aşa. Multe relaţii între oameni încep şi termină în plan ideatic, în mediul virtual.

Un alt aspect benefic al relaţionării, chiar şi prin intermediul tehnologiei şi nu în mod direct, ar fi că ne-am dezvolta ceea ce se numeşte zona cerebrală a „creierului social”. Este vorba de aşa-numiţii neuroni-oglindă, care sunt esenţiali pentru înţelegerea altor persoane, pentru copierea comportamentelor şi pentru socializare.

Iată cum, privit din perspective psihologice, relaţionarea prin intermediul tehnicii şi preocuparea pentru tehnica specific comunicării, nu ar părea deloc un lucru rău, dacă aceeaşi tehnică nu ar tinde să înlocuiască omul, capacităţile şi nevoile sale.

Recent, în Japonia, a fost lansat pe piaţă un gen de robot în mărime naturală, un fel de „păpuşă gonflabilă”. Este mult mai evoluată și ar trebui să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor acelor japonezi care se simt singuri. Asta deoarece s-a observat că, în ultimii ani, tot mai mulţi cetăţeni ai acestei ţări sunt singuri. Numărul lor este într-o creştere rapidă.

În alte domenii, în marea majoritate a ţărilor evoluate din punct de vedere tehnologic, se tinde către înlăturarea omului din servicii. Robotul şi diversele aparaturi supertehnologizate fiind acelea care îndeplinesc deja multe munci, pe care altădată doar omul le făcea.

Și uite așa, uităm unii de alții

Deci, pe lângă faptul că oricum suntem afectaţi din exterior de către avântul şi rapiditatea cu care s-a dezvoltat tehnologia, iată că, mai nou, în ultimii ani, asistăm şi la afectarea fiinţei umane de către acest mai nou „flagel”, tehnica în exces. Flagel care tinde tot mai mult să ne destructureze atât relaţia cu noi înşine, cât şi cu ceilalţi. Sunt oameni pe care, cine ştie, poate chiar vom avea tendinţa să îi uităm, să uităm că există şi că avem nevoie unii de alţii.

efectul_tehnologiei

Schimbare sau continuare?!

Memoria noastră şi capacitatea corectă de a percepe stimuli veniţi din exterior, fiind tot mai mult afectate de către tendinţa tot mai exacerbată de a efectua actul învăţării şi al comunicării doar prin intermediul unor creaţii artificiale. Acestea nu ne pot stimula deloc creşterea intelectuală, emoţională şi spirituală, cum ar fi facut-o un semen şi efortul direct, susţinut şi nemijlocit de a învăţa, de a comunica, de a păstra în vieţile noastre prezenţele umane.

 


 

Articole recente

trenul-fantoma

Trenul Fantomă

simboluri-sacre-hinduse

Simboluri Sacre Hinduse

profetul-edgar-cayce

Profetul Edgar Cayce

energiile-yin-si-yang

Energiile Yin și Yang

hephaistos-zeul-focului

Hefaistos, zeul focului

druizii-oamenii-stejarului

Druizii, Oamenii Stejarului

helena-blavatsky-spiritist-sau-sarlatan

Helena Blavatsky, Spiritist sau Șarlatan

ordinul-dragonului-credincios-si-drept

Ordinul Dragonului Credincios și Drept

disparitii-misterioase

Dispariții Misterioase

ouroboros-uroborus-sa-ciclul-vietii-in-natura

Ouroboros, Uroborus sau Ciclul Vieții în Natură

aurul-ca-simbol

Aurul ca simbol

copacul-vietii-sau-arborele-vietii-in-diferite-mitologii

Copacul Vieții sau Arborele Vieții în diferite mitologii

unele-din-misterele-lumii-greu-de-elucidat

Unele din Misterele Lumii, greu de elucidat

misterul-megalitului-din-yonaguni

Misterul Megalitului din Yonaguni

misterul-statuetelor-dogu

Misterul Statuetelor Dogu

cum-se-impaca-moartea-cu-infinitul

Cum se împacă Moartea cu Infinitul

oamenii-din-cultul-digambara

Oamenii din cultul Digambara

beneficiile-cimbrisorului

Beneficiile Cimbrișorului

beneficiile-urzicilor

Beneficiile Urzicilor

Pietrele Rotunde care ies din Munți

armonie-prin-acceptare

Armonie prin Acceptare

maat-zeita-echilibrului

Maât, Zeița Echilibrului

ceaiul-terapie-si-arta

Ceaiul, terapie și artă

dezvaluiri-despre-proiectele-montauk-philadelphia-si-energia-orgonica-documentar-tradus

Dezvăluiri despre Proiectele Montauk, Philadelphia și Energia Orgonică – Documentar Tradus

intelepciunea-pierduta

Înțelepciunea pierdută

Creierul uman, un calculator cuantic?!

copacul-sangele-dragonului

Copacul Sângele Dragonului

ozn-sau-farfurie-zburatoare

OZN sau Farfurie Zburătoare?!

trezirea-constiintei-the-awakening-documentar_tradus

Trezirea Conștiintei, The Awakening – Documentar Tradus

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe pământ

codul-lui-hammurabi_primul-cod-de-legi-al-lumii

Codul lui Hammurabi, primul cod de legi al lumii

Începuturile Omenirii

goujian-sabia-care-nu-rugineste

Goujian, sabia care nu ruginește

terapie-energetica-impotriva-oboselii-si-migrenelor-top

Terapie Energetică Împotriva Oboselii și Migrenelor

puterea-unui-trasnet

Puterea unui trăsnet

egiptul-si-faraonii-negri

Egiptul și faraonii negri

911-in-plane-site-documentar_tradus

911 in Plane Site – Documentar Tradus

secretul-energiei-vindecatoare-reiki

Secretul Energiei Vindecătoare Reiki

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe Pământ

cartea-lui-enoch-profetul-nemuritor

Cartea lui Enoh, Profetul Nemuritor

metode-de-indoctrinare-culturala

Metode de îndoctrinare culturală și socială

efectul-negativ-al-radiatiilor-electromagnetice-documentar_tradus

Efectul Negativ al Radiațiilor Electromagnetice – Documentar Tradus

e-motion-emotia-documentar-tradus

E-Motion, Emoția – Documentar Tradus

horus-ra-simbol-al-domniei-si-dreptatii

Horus, RA, Simbol al Domniei și Dreptății

tunelurile-misterioase-de-sub-piramide

Tunelurile misterioase de sub piramide

secretul-marelui-cristal-din-atlantida

Secretul Marelui Cristal din Atlantida

cancerul-tratamentele-interzise-documentar-tradus

Cancerul, tratamentele interzise – Documentar Tradus

misterul-din-orasul-zeilor-documentar_tradus

Misterul din Orașul Zeilor – Documentar Tradus

calatori-si-calatoria-in-timp

Călători și călătoria în timp

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale 2

cele-sapte-oglinzi-eseniene-ale-sufletului

Cele Șapte Oglinzi Eseniene ale Sufletului

schizofrenia-tine-de-paranormal

Schizofrenia ține de Paranormal

ritualul-mortilor-in-egiptul-antic

Ritualul Morților în Egiptul Antic

focul-grecesc-o-arma-de-razboi-din-vremuri-apuse

Focul Grecesc, o Armă de Razboi din Vremuri Apuse

Simbolul Spiralei și Dacii lui Zamolxe

terapie-impotriva-imbatranirii-rapide

Terapie împotriva îmbătrânirii rapide

crearea-speciei-umane-si-liberul-arbitru

Crearea speciei Umane și Liberul Arbitru

ochiul-mintii-al-treilea-ochi

Ochiul Minții, al treilea Ochi

secretele-piramidei-de-la-prundu-pitesti

Secretele Piramidei de la Prundu, Piteşti

phil-schneider-si-teoria-conspiratiei

Phil Schneider și Teoria Conspirației

comunicarea-celulara-si-biofotonii

Comunicarea celulară și biofotonii

efectul-negativ-al-tehnologiei

Efectul negativ al tehnologiei

chakra-inimii-si-iubirea

Chakra inimii și Iubirea

nu-exista-paduri-pe-pamant-there-are-no-forests-on-earth-documentar-tradus

Nu există păduri pe Pământ, There are no forests on Earth – Documentar Tradus

Masajul degetelor sau cum să combatem stresul și oboseala

legile-universale-din-spiritualitatea-indiana

Legi Universale din spiritualitatea indiană

Universul Holografic și Esența Spirituală a Acestuia

piramide-recent-descoperite

Piramide recent descoperite

revelatii-ale-piramidelor-the-revelation-of-the-pyramids-documentar_tradus

Revelații ale Piramidelor, The Revelation of The Pyramids – Documentar Tradus

Stațiunea Băile Herculane

este-timpul-fericirii

Este timpul fericirii

Incertitudinea sau nesiguranța existențială

cum-am-aflat-ca-pamantul-nu-este-glob-documentar-tradus

Cum am aflat că Pământul NU ESTE GLOB – Documentar Tradus

Legătura dintre Om, Plante și Aștrii Cerești

Tradiții străvechi și arta vindecării

centri-energetici-ai-pamantului

Centri energetici ai pământului

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale

rasputin-samanul-rus

Rasputin, șamanul rus – Documentar Tradus

Stăpânii Banilor, The Money Masters – Documentar Tradus

efectele-piramidei-de-purificare-si-energizare

Efectele piramidei de purificare şi energizare

Plante biblice, Scorțișoara, Nardul și Cedrul

nivelul-ph-ului-si-sanatatea

Nivelul PH-ului și sănătatea

Combustia umană spontană

iubirea-numai-iubirea-o-pilda-cu-talc

Iubirea, doar iubirea – O pildă cu tâlc

UXMAL – Piramida Magicianului

copacul-care-se-ruga

Copacul care se ruga

arhivele-secrete-ale-vaticanului

Arhiva secretă a Vaticanului

secretele-si-beneficiile-chihlimbarului

Secretele și Beneficiile Chihlimbarului

arhivele-fenomen-nikola-tesla_documentar-tradus

Arhivele Fenomen, Nikola Tesla – Documentar Tradus

Fiul lui Dumnezeu în mai multe religii

clarvazatorii-si-abilitatile-metafizice

Clarvăzătorii și abilitățile metafizice

doctor-faustus-si-intelegerea-cu-diavolul

Doctor Faustus și înțelegerea cu diavolul

Craniile alungite din Paracas Peru

Regele Solomon și înțelepciunea sa

a-funny-thing-happened-on the-way-to-the-moon-documentar-tradus

A Funny Thing Happened on the Way to the Moon – Documentar Tradus

Agenda-Ascunsa-Esoteric-Agenda-Documentar-Tradus

Agenda Ascunsă, Esoteric Agenda – Documentar Tradus

Maeștrii din Tibet

educatia-copilului-in-tibet

Educația copilului în Tibet

shinigami-zeii-mortii-in-japonia

Shinigami – Zeii Morții in Japonia

dacia-strabuna-lui-zamolxis-si-a-noastra

Dacia străbună, a lui Zamolxis și a noastră

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *