efectul-negativ-al-tehnologiei

Efectul negativ al tehnologiei

Tehnologia ne transformă

În aproape toate privinţele, de la reţete de bucătărie şi până la cum să ne tratăm de o afecţiune, am ajuns să folosim computerele şi internetul. Ne folosim de acest mijloc, pentru a obţine în cel mai rapid mod, răspunsul la întrebarea dorită.

Nimic nu ar putea să pară a fi rău în acest sens. Numai că, recent, cercetătorii au făcut publice concluziile mai multor studii în domeniu. Printre acestea se numără şi aceea conform căreia, utilizarea internetului ar duce la slăbirea rapidă a memoriei. Dintr-un motiv foarte simplu. Nu ne mai simţim obligaţi să memorăm nimic din ceea ce citim. Pentru că, chiar dacă am uita, cu câteva apăsări de taste, informaţia ar reveni la noi. În acest fel, memoria noastră nu ne mai aparţine, ci noi am situat-o în afara noastră, în mediul virtual.

Formarea de amintiri pe termen lung, se pierde

Dr. Maria Wimber, de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, afirmă că tendinţa de a căuta informaţii „împiedică formarea de amintiri pe termen lung”. Studiul care a examinat obiceiurile de memorare a 6 mii de adulţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, a arătat că peste o treime dintre subiecţi apelează mai întâi la computere, pentru a-şi aminti informaţii.

Acest lucru, ar avea un impact negativ pe termen lung, asupra „dezvoltării de amintiri”. Obţinerea prea facilă de informaţii, cum este cea prin intermediul internetului, sistează aproape în totalitate efortul de a învăţa. Creierul, își pierde abilitatea de a se antrena, în efortul de a învăţa şi de a memora.

Amnezia digitală

„Creierul nostru pare să consolideze o amintire, de fiecare dată când ne aducem aminte de ea, iar în acelaşi timp să uite informaţia irelevantă care ne distrage”. Asta afirmă dr. Wimber, care face astfel referire şi la multitudinea de informaţii prezentă pe internet. Informație de care ne lovim oricum atunci când navigăm pe motoarele de căutare.

Studiul arată că, din păcate, oamenii s-au obişnuit să folosească dispozitivele tehnologice ca pe o „extensie” a creierului. Se avertizează, în acelaşi timp, asupra evoluţiei aşa-numitei „amnezii digitale”. Oamenii sunt gata să uite informaţii importante, ştiind că le pot recupera imediat de pe un dispozitiv digital.

efectul-tehnologiei

”Care este motivul pentru care oamenii se salută strângându-şi mâinile?”

Cu toate acestea, cu toate că tehnica pare să fi ajuns foarte departe, totuşi, un alt studiu, tot de dată recentă, care a testat limitele inteligenţei artificiale, a pus cel mai performant aparat, la un test de IQ. Conform MIT Tchnology Review, modul în care acest aparat a răspuns la test a fost acela al unui copil de doar 4 ani!

O altă echipă de cercetători, de la Universitatea din Illinois, condusă de Stellan Ohlsson, a decis să efectueze un test asemănător pe un aparat inteligent, numit ConceptNet 4. Acesta a fost supus unui test oral prin care, de obicei, sunt testaţi copii de 4 ani. Printre întrebări s-au aflat şi: „Ce este o pisică?” sau „Care este motivul pentru care oamenii se salută strângându-şi mâinile?”. Răspunsul deloc aşteptat de către specialişti, din partea aparatului, a fost acela că oamenii îşi strâng mâinile pentru că, probabil, au o criză de epilepsie.

În plan virtual, relațiile se consumă mult mai rapid

Celebrul fizician Stephen Hawking, avea să declare recent că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii din multe motive. În primul rând, din cauza faptului că tindem să înlocuim existenţa fizică a celuilalt cu existenţa sa virtuală. Nu ne mai dorim, în mod real, apropierea celorlalţi. Preferăm să facem acest lucru la nivel virtual, prin reţele de socializare spre exemplu.

De aici, din mediul virtual, hotărâm dacă vrem să facem pasul următor pentru a cunoaşte un semen. De cele mai multe ori, acest lucru nu se mai întâmplă. Asta pentru că, întreaga relaţie a fost deja „consumată” mental şi emoţional în zona virtuală. Acesta este şi motivul pentru care din ce în ce mai mulţi oameni sunt singuri.

efectul_negativ_al_tehnologiei

Multe relații, încep și se termină online

Conform psihologilor, utilizarea reţelelor de socializare conduce la descărcarea unui neurohormon numit oxitocină. Acest hormon este asociat cu susţinerea socială şi ataşamentul, dar şi cu empatia şi citirea expresiilor emoţionale de pe faţa cuiva. Acest lucru, ar putea să pară desigur, un lucru foarte bun. Acest proces ar avea şi o materializare în planul real, concret, imediat. Numai că, de cele mai multe ori, lucrurile nu stau aşa. Multe relaţii între oameni încep şi termină în plan ideatic, în mediul virtual.

Un alt aspect benefic al relaţionării, chiar şi prin intermediul tehnologiei şi nu în mod direct, ar fi că ne-am dezvolta ceea ce se numeşte zona cerebrală a „creierului social”. Este vorba de aşa-numiţii neuroni-oglindă, care sunt esenţiali pentru înţelegerea altor persoane, pentru copierea comportamentelor şi pentru socializare.

Iată cum, privit din perspective psihologice, relaţionarea prin intermediul tehnicii şi preocuparea pentru tehnica specific comunicării, nu ar părea deloc un lucru rău, dacă aceeaşi tehnică nu ar tinde să înlocuiască omul, capacităţile şi nevoile sale.

Recent, în Japonia, a fost lansat pe piaţă un gen de robot în mărime naturală, un fel de „păpuşă gonflabilă”. Este mult mai evoluată și ar trebui să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor acelor japonezi care se simt singuri. Asta deoarece s-a observat că, în ultimii ani, tot mai mulţi cetăţeni ai acestei ţări sunt singuri. Numărul lor este într-o creştere rapidă.

În alte domenii, în marea majoritate a ţărilor evoluate din punct de vedere tehnologic, se tinde către înlăturarea omului din servicii. Robotul şi diversele aparaturi supertehnologizate fiind acelea care îndeplinesc deja multe munci, pe care altădată doar omul le făcea.

Și uite așa, uităm unii de alții

Deci, pe lângă faptul că oricum suntem afectaţi din exterior de către avântul şi rapiditatea cu care s-a dezvoltat tehnologia, iată că, mai nou, în ultimii ani, asistăm şi la afectarea fiinţei umane de către acest mai nou „flagel”, tehnica în exces. Flagel care tinde tot mai mult să ne destructureze atât relaţia cu noi înşine, cât şi cu ceilalţi. Sunt oameni pe care, cine ştie, poate chiar vom avea tendinţa să îi uităm, să uităm că există şi că avem nevoie unii de alţii.

efectul_tehnologiei

Schimbare sau continuare?!

Memoria noastră şi capacitatea corectă de a percepe stimuli veniţi din exterior, fiind tot mai mult afectate de către tendinţa tot mai exacerbată de a efectua actul învăţării şi al comunicării doar prin intermediul unor creaţii artificiale. Acestea nu ne pot stimula deloc creşterea intelectuală, emoţională şi spirituală, cum ar fi facut-o un semen şi efortul direct, susţinut şi nemijlocit de a învăţa, de a comunica, de a păstra în vieţile noastre prezenţele umane.

 


 

Articole recente

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

principiul-il-separatio

Principiul Il Separatio

lupii-din-romania-protejati-datorita-britanicilor

Lupii din Romania protejaţi datorită britanicilor

ce-simbolizeaza-crucea

Rugăciunea cu efect paranormal

bioritmul-si-energia-ciclica

Bioritmul și Energia Ciclică

misterul-piramidelor

EGIPTUL ȘI PIRAMIDELE

unele-dintre-simbolurile-masoneriei

Unele dintre Simbolurile Masoneriei

ce-reprezinta-gandurile-unui-om

Ce reprezintă gândurile unui om?

aparitii-cu-sfanta-fecioara-maria-maica-domnului

Apariţii cu Sfînta Fecioară Maria, Maica Domnului

energia-scalara-cuantica-de-reconectare

Energia Scalară Cuantică Universală de Reconectare

armele-psihotronice-care-afecteaza-mintea-umana

Armele psihotronice care afectează mintea umană?

vulturul-simbolul-libertatii-si-al-puterii

Vulturul, simbolul libertății și al puterii

polaritatea-energetica-a-universului

Polaritatea Energetică a Universului

ce-semnifica-simbolul-zoroastru-sau-zarathustra

Ce Semnifică Simbolul Zoroastru sau Zarathustra

medicina-traditionala-chineza-si-echilibrul-polaritatilor

Medicina tradițională chineză și echilibrul polarităților

puterea-gandurilor

Puterea gândurilor

circulatia-sanguina-deficitara

Circulația sanguină deficitară

sovata-locul-de-revitalizare

Sovata, locul de revitalizare

istoria-ascunsa-a-religiilor

Istoria ascunsă a religiilor

misterul-cristalului-de-cuart-fermecat

Misterul cristalului de cuarț fermecat

ritualuri-magice-pentru-bunastare-si-protectie

Ritualuri magice pentru bunăstare și protecție

ce-simbolizeaza-pentagrama-si-pentaclul

Ce simbolizeaza Pentagrama sau Pentaclul

vlad-dracul-din-ordinul-dragonilor

Vlad Dracul din Ordinul Dragonilor

energia-unei-locuinte

Energia unei locuințe

se-doreste-robotizarea-omului

Se doreşte robotizarea omului?

constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

proiectele-haarp-si-sura

Proiectele HAARP și SURA

energia-constiintei

Energia Conștiinței

energiile-pozitive-si-negative-ale-casei

Energiile Pozitive și Negative ale Casei

reiki-si-restabilirea-echilibrului

Reiki și restabilirea echilibrului

fizica-cuantica-si-spiritualitatea

Fizica cuantică şi spiritualitatea

extracorporalitatea

Extracorporalitatea

puterea-de-a-empatiza

Puterea de a empatiza

aura-umana

Aura Umană

fecioara-maria-nascatoare-de-dumnezeu

Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu

metode-de-protectie-impotriva-energiilor-negative

Metode de Protecție Împotriva Energiilor Negative

ozn-uri-in-romania

OZN-uri în Romania

cristalele-uriase-din-mina-naica

Cristalele Uriașe din Mina Naica

ce-simbolizeaza-copacul-vietii

Ce simbolizează Copacul Vieții

matematica-limbajul-universal

Matematica, Limbajul Universal

endgame-blueprint-for-global-enslavement-documentar-tradus

ENDGAME – Blueprint For Global Enslavement (Documentar Tradus)

97%-owned-97%-posedat-documentar-tradus

97% Owned – 97% Posedat (Documentar Tradus)

talisman-amulete-si-pandantive-mistice-sacre

Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre

cine-dicteaza-traiectoria-lumii

Cine dictează traiectoria lumii

poarta-zeilor-din-hayu-marca-peru

Poarta zeilor din Hayu Marca, Peru

legatura-dintre-orgoni-energia-orgonica-si-wilhelm-reich-documentar-tradus

Legătura dintre Orgoni, Energia Orgonică și Wilhelm Reich

feng-shui-pentru-casa

Feng Shui pentru casă

energia-punctelor-cardinale

Energia punctelor cardinale

exista-fantome

Există fantome?

proiecte-desecretizate

Proiecte Desecretizate

sfanta_treime

Sfânta Treime

vindecatorii-si-campurile-magnetice

Vindecătorii şi câmpurile magnetice

fericirea-iluzie-superficiala-si-necesitate-existentiala

Fericirea, Iluzie Subiectivă și Necesitate Existențială?

inchiderea-societatii-planet-lockdown-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Închiderea Societății – Planet Lockdown (Documentar Tradus)

protectie-impotriva-energiilor-negative

Protecție Împotriva Energiilor Negative

simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

mandalele-si-beneficiile-lor

Mandalele și beneficiile lor

ce-simbolizeaza-crucea

Sfânta Cruce

inexplicabil-structuri-misterioase-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana-00

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

water-the-great-mystery-apa-marele-mister

WATER – The Great Mistery (APA – Marele Mister) Documentar Tradus

universul-holografic-si-esenta-spirituala-a-acestuia

Universul Holografic, Creație a Mentalului Conștient și Subconștient

biblioteca-de-manuscrise-din-tibet

Biblioteca de manuscrise din Tibet

misterul-piramidelor

Misterul Piramidelor

civilizatii-antice-avansate-tehnologic-disparute

Civilizaţii antice, avansate tehnologic, dispărute!

fenomenul-numit-vocea-electronica

Fenomenul numit Vocea Electronică

geometria-sacra

Geometria Sacră

ingerii-pazitori

Îngerii Păzitori

deochiul-sau-ochi-deochi

Deochiul sau Ochi Deochi

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-scarabeul-carabus

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș

triskelion-sau-triskele-origine-insemnatate-simbolistica

Triskelion sau Triskele – Origine, Însemnătate, Simbolistică

ce-simbolizeaza-o-septagrama-heptagrama-sau-septegrama

Ce simbolizează Septagrama Heptagrama sau Septegrama

ce-reprezinta-inseamna-sau-simbolizeaza-sri-yantra-shri-yantra-shree-yantra

Ce Reprezintă, Înseamnă sau Simbolizează Sri Yantra

simbolul-svastica-origine-semnificatie-insemnatate

Simbolul Svastica, Origine, Semnificație, Însemnătate

ce-efect-are-luna-asupra-vietii-pe-pamant

Ce Efect are Luna Asupra Vieții pe Pământ

soarele-purtatorul-vietii-lumilor-ce-reprezinta-simbolizeaza-semnifica-inseamna-soarele

Soarele, Purtătorul Vieții Lumilor

ce-reprezinta-semnifica-sau-simbolizeaza-pana-de-pasare

Ce Reprezintă, Semnifică sau Simbolizează Pana de Pasăre

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-runele-celtice

Ce Semnifică sau Simbolizează Runele Celtice

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-valknut

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Valknut

ce-simbolizeaza-ochiul-providentei-in-triunghi-si-cerc

Ce simbolizează Ochiul Providenței în Triunghi și Cerc

iesirea din matrix

Ieșirea din Matrix

ce-semnifica-reprezinta-simbolizeaza-vulturul

Ce Semnifică, Reprezintă, Simbolizează Vulturul

ce-simbolizeaza-semnifica-roata-norocului-busola-magica-vegvisir

Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir

energia-orgonica-albastra

Energia Orgonică Albastră

ce-simbolizeaza-sau-semnifica-corbul-cioara

Ce Simbolizeaza sau Semnifica Corbul Cioara

ce-simbilizeaza-sau-semnifica-triquetra

Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-om-mani-padme-hum

Ce Semnifică sau Simbolizează Om Mani Padme Hum

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-ursul

Ce Semnifică sau Simbolizează URSUL

fleur-de-lis-lys-floarea-de-lis-lys-origine-simbolistica-beneficii

Fleur de Lis / Lys (Floarea de Lis / Lys) Origine Simbolistică Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-dragonul

Ce Simbolizează (Semnifică) Dragonul

crucea-celtica-origine-simbolistica-semnificatie-beneficii

Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-vajra-dorje

Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje

ce-simbolizeaza-semnifica-lupul

Ce Simbolizează (Semnifică) Lupul

ce-simbolizeaza-semnifica-cheia-o-cheie

Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau o Cheie

ce-simbolizeaza-semnifica-cerbul

Ce simbolizează, semnifică Cerbul

taur-zimbru-bour-origine-simbolistica-semnificatie-beneficiu

Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu

caduceu-origine-semnificatie-beneficiu

Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

3 păreri despre “Efectul negativ al tehnologiei

  1. Este foarte adevarat ce am citit in acest articol! Felicitari!

  2. Nicolae Cercel spune:

    Interesanta treaba!

  3. Squeeno spune:

    Eu mi-am facut program zilnic de 4 ore maxim de stat la tel sau pe laptop!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *