doctor-faustus-si-intelegerea-cu-diavolul

Doctor Faustus și înțelegerea cu diavolul

În anul 1493, la etajul cârciumei „La Podul Diavolului”, de lângă oraşul elveţian Einsiedeln se naşte viitorul renumit doctor renascentist, botanicul, alchimistul, vizionarul, magul şi marele amator de băuturi alcoolice, Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493- 1541), cel care îşi va spune Paracelsus. Cârciuma se pare că îi era predestinată!

Ursitoarele i-au dăruit, ca multor altora, numeroase calităţi pozitive, dar şi multe însuşiri negative. Printre calităţile incontestabile, avea un talent de lecuire genial. O profundă iniţiere în tainele magice ale vieţii şi morţii. Un simţ nemaiîntâlnit pentru prepararea leacurilor. Avea o uriaşă compasiune pentru cei suferinzi. În latura opusă, avea un caracter agresiv. Era exagerat de încrezător în sine şi, cel mai grav, o dragoste enormă pentru cârciumile de toate felurile.

Geniu sau nebunie

Cu siguranţă, este cea mai controversată personalitate a acelei vremi. Se presupune, nu fară motiv, că este prototipul formării legendei tainicului doctor şi mag Faust. Este cel care, în dorinţa de a intra în posesia unor cunoştinţe şi puteri neobişnuite, si-a vândut sufletul! Cu extrem de puţină modestie, afirma despre sine, că regatul tuturor ştiinţelor i-a fost pus la picioarele lui. Paracelsus se considera prinţul filosofiei şi al medicinei.

Alesul lui Dumnezeu

Susţinea că a fost ales de către Dumnezeu să înlăture aberaţiile din această medicină falsă. Considera multe afirmaţii neavenite, precum şi multe din spusele lui Aristotel, Galen, Avicena şi adepţii lor. Ba mai mult, pentru a-şi întări afirmaţiile, arde scrierile renumiţilor medici în public. De altfel, aroganţa lui este dovedită şi de pseudonimul ales: para Celsus, mai mare decât Celsus.

Astfel, se considera un lecuitor mai bun decât renumitul doctor roman Celsus (25 î.Hr.-50 d.Hr.). Se pare însă că avea dreptate, într-o oarecare măsură. Se spune că era capabil să lecuiască şi boli netratabile ca holera, lepra, guta şi sifilisul!!! In plus, a elaborat reţete miraculoase bazate pe plante medicinale dar şi pe elemente chimice (mercur, sulf, arsen). Se folosea în acest mod de cunoştinţele sale profunde din domeniul alchimiei.

Născut vindecător

Se poate spune că Paracelsus a revoluţionat medicina. El a făcut trecerea de la medicina de Ev Mediu, la medicina si farmacia modernă. Până a devenit însă cel mai renumit doctor al tuturor timpurilor, a trebuit să treacă prin anumite etape de dezvoltare şi suferinţe.

Paracelsus a fost singurul, deşi în afara căsătoriei, urmaş al nobilului scăpătat Wilhelm Bombasta din Hohenheim. Acesta își amanetase cu mult înainte castelul aflat în apropierea oraşului Stuttgart. Din acest motiv, era nevoit să lucreze, să practice medicina, pentru bani puţini. Astfel, singurele lucruri pe care le putea lăsa moştenire fiului său au fost dragostea pentru medicină. La pachet, i-a dăruit și dragostea pentru pacienţi, precum şi modestele sale cunoştinţe de medicină.

Tatăl său, a fost primul profesor

Despre mama lui se ştie doar faptul că suferea de o puternică psihoză maniaco-depresivă. În urma bolii, pe când el avea doar 9 ani, s-a aruncat în râul Sihl, de pe Podul Diavolului. Cu toate că tatăl său nu a putut să îi asigure o copilărie fară griji, Paracelsus şi-a iubit enorm tatăl. Acesta i-a rămas recunoscător toată viaţa pentru că i-a condus primii paşi în medicină. La învățat şi cunoaşterea şi culesul plantelor medicinale, de pe luncile din jurul orăşelului Einsiedeln. În acest fel, şi-a îmbogăţit continuu ierbarul cu plante pe care le foloseau cu atâta succes la îngrijirea bolnavilor.

Alchimia, esența tuturor celorlalte științe

Ulterior, cei doi s-au mutat în oraşul austriac Villach. Tatăl a primit un post de învăţător şi astfel a putut să-şi trimită fiul la şcoala de la Mănăstirea Lavantal, aflată în apropiere. Acolo s-a împrietenit cu alchimistul Erhart Baumgarther. Acesta l-a iniţiat în tainele alchimiei. A făcut să încolţească în mintea tânărului învăţăcel de pe atunci visul de a descoperi primul piatra filosofală. Poate că a reuşit, dar convingerea sa de viaţă fiind aceea că „poţi fabrica o tonă de aur, dar nu ai cum să o folosesti în totalitate”. Așa că nu ar fi dezvăluit o asemenea taină. Drept urmare a considerat că este mai folositor elixirul tinereţii, pe care îl putea folosi ca pe un leac miraculos.

Didactica şi Autodidactica

Văzând cât de atras este de medicină, de pacienţi şi cât talent are pentru această meserie, tatăl său a făcut tot posibilul şi l-a trimis să studieze la diferite universităţi, Tubingen, Heidelberg, Mainz, Koln etc. Primul titlu îl ia, la vârsta de 17 ani, la Universitatea de la Viena. Altul la universitatea din oraşul italian Ferrara.

Nu a fost atras de loc de cariera academică universitară, deşi probabil că era dotat perfect pentru aşa ceva. Nu era un secret, că părerea lui era, că studiul universitar este o totală pierdere de timp. Afirma adesea, că la toate şcolile germane, nu se învaţă mai mult decât în piaţa din Frankfurt. În consecinţă, dacă a manifestat un asemenea „respect” faţă de şcoala oficială, se pune întrebarea de unde a dobândit Paracelsus atât de neobişnuitele sale cunoştinţe?

doctor-paracelsus

Doctorul Paracelsus

Poate din zona întunecată a necunoscutului?

Să-şi fi vândut oare sufletul lui în schimbul ştiinţei? Credo-ul declarat al vieţii sale era acela că un doctor adevărat trebuie să fie un nestatornic. Un doctor trebuie să călătorească mult şi să înveţe de la fiecare câte ceva nou. Avea de învățat de la babele vrăjitoare, de la ţiganii lecuitori, de la cei neînţeleşi, de la neacceptaţi şi de la cei ostracizaţi de societate.

Această credinţă adâncă a fost pusă în practică de Paracelsus care a şi călătorit mult. A fost prin Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia si Rusia. A fost răpit de către tătari, dar şi-a transformat rapid statutul de prizonier mulţumită calităţilor sale umane şi de medicină. A ajuns rapid marele favorit al hanului Bodialag Khan.

Doctorul ȘTIE TOT

Până la urmă a fost ales să îl însoţească pe fiul hanului în drumul său din China la Constantinopol. Cu această ocazie învaţă o altă serie amplă de lucruri extraordinare. A învățat cum să redea vederea orbilor, cum să-i facă pe muţi să vorbească şi chiar cum să readucă la viaţă morţii. În plus, îi sunt dezvăluite cele mai mari taine ale alchimiei.
S-a reîntors apoi în Europa cu renumele unui medic miraculos. Acesta avea capacitatea de a lecui până şi boli considerate nevindecabile. I s-a spus Theofrast. Alteori Frast. De aici nefiind departe Faust…

Medicină şi haiducie

Avea 32 de ani când a început să revoluţioneze medicina europeană. Folosea metode de vindecare nemaivăzute până atunci în Europa. Poate fi considerat cumva, un precursor al homeopatiei. Este întemeietorul toxicologiei, căci a folosit cu iscusinţă diferite otrăvuri în lecuire. De asemenea este întemeietorul farmaciei. Folosea leacul laudanum, ceva miraculos considerat elixirul tinereţii. Acţiona şi la un nivel energetic, fiind un cunoscător al domeniului.

În această materie, Paracelsus susţinea că omul dispune şi de un corp geamăn energetic. Boala, înseamnă o diminuare a energiei corpului astral. Paracelsus a fost deschizătorul de drum al psihotronicii moderne. Drept urmare, metodele sale neortodoxe de lecuire au provocat euforia studenţilor de la medicină. Au atras critici crunte din partea medicilor din breasla oficială. Aceste critici, Paracelsus le-a contracarat spunând că în căciula lui este mai multă înţelepciune decât în capetele tuturor medicilor din oraş.

Porcul genial

Doctorul elveţian Johann G. Zimmermann (1728-1795) l-a caracterizat pe Paracelsus după cum urmează: „a trăit ca un porc, părea ca un birjar şi se simţea cel mai bine în societatea celor mai decăzuţi. În cea mai mare parte a vieţii sale de nimic, a fost beat, la beţie scriindu-şi lucrările”. Se pare că nu era prea departe de adevăr, căci toată lumea stia că era un client permanent al unor bodegi de cea mai joasă calitate. Acolo, se lua la întrecere necontenit cu cei mai mari beţivi ai respectivelor stabilimente.

Doctorul călător

Îşi permitea să fie arţăgos şi neplăcut de arogant căci lecuia cu succes pe mai marii locurilor unde se afla. Câştiga destul de la cei bogaţi, în timp ce pe săraci îi lecuia pe gratis. La un moment dat a devenit doctor ambulant. Din cauza multitudinii şi intenselor duşmănii pe care le genera prin firea lui, Paracelsus a fost nevoit să se mute foarte des. În drumurile lui ajunge şi în Cehia, unde din cauza unei lecuiri nereuşite este obligat să părăsească şi această ţară. Poate că dacă nu ar fi trebuit să plece înainte de vreme de aici ar fi revoluţionat şi mai mult sistemul sanitar ceh.

paracelsus-la-batranete

Paracelsus la bătrânețe

Când sfidezi Moartea

În orice caz, Paracelsus, prin miraculoasele sale însănătoşiri aplicate chiar şi muribunzilor, şi-a făcut pare-se, un duşman şi mai de temut, Moartea. Aceasta supărată foc că de nenumărate ori a fost încurcată în treaba ei, a venit să-l ia prematur. Cum naşterea şi viaţa controversatului, neliniştitului si genialului Paracelsus au fost legate de omniprezenta cârciumă, viaţa lui a trebuit să se termine tot în acest loc, repetabilul fir-roşu al vieţii sale.

Au existat multe variante dintre care una spune că ar fi fost omorât într-o gâlceavă iscată într-o bodegă. Ceea ce este sigur este faptul că şi-a găsit liniştea. După o viaţă extrem de furtunoasă, se odihnește în cimitirul bisericii Sf. Sebastian din Salzburg. Foarte cert, este epitaful scris pe piatra sa de mormânt care sună astfel: „Aici este îngropat Philipp Theofrast, un mare si renumit doctor, care datorită cunoştinţelor sale remarcabile a reuşit să lecuiască rănile cele mai groaznice, lepra, guta, hidropesia si alte boli nevindecabile si care a împărţit averea sa săracilor. A murit pe data de 24 septembrie 1541″.

Alți posibili candidați

Identitatea precisă a Doctorului Faustus nu este sigură căci mai există încă doi candidaţi la acest titlu: Johannes Trithemius (1462- 1516) abate, dar şi mare specialist în magie şi ocultism – şi Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (1486-1535) teolog, mag, astrolog şi alchimist, a cărui moarte a rămas învăluită în mister şi toţi au crezut că a fost luat, la termenul stabilit, de către forţele întunericului, incertitudinea fiind creată de Goethe (1749-1832) în opera sa cu acelsi nume.

Nu l-au vrut, dar nici nu l-au uitat

Cehii, în special praghezii Evului Mediu erau destul de „înfumuraţi”. Aceștia credeau orbeşte că Orologiul praghez reprezintă Praga în centrul Pământului, iar Pământul în centrul Universului. Aşa că nu e de mirare că l-au eliminat pe Paracelsus din invidie, având altă origine. Cu toate acestea, în ciuda faptului că marile oraşe, capitale europene care şi-l însuşesc pe Faust şi legenda lui au câte o casă aşa-zis memorială, unde ar fi locuit legendarul Faust. La Praga există patru astfel de case. Casa lui Sixta de pe strada Celetnâ 2, Casa lui Teyflum de pe strada Melantrichova 15, Casa Dispărută din Piaţa Cărbunilor. O a patra casă, singura în care au locuit cu adevărat câţiva alchimişti (cel mai cunoscut dintre ei fiind Edward Kelly 1555-1597) şi care chiar poartă numele de Casa lui Faustus.


 

Articole recente

energia-vietilor-anterioare

Energia vieților anterioare

principiul-il-separatio

Principiul Il Separatio

lupii-din-romania-protejati-datorita-britanicilor

Lupii din Romania protejaţi datorită britanicilor

ce-simbolizeaza-crucea

Rugăciunea cu efect paranormal

bioritmul-si-energia-ciclica

Bioritmul și Energia Ciclică

misterul-piramidelor

EGIPTUL ȘI PIRAMIDELE

unele-dintre-simbolurile-masoneriei

Unele dintre Simbolurile Masoneriei

ce-reprezinta-gandurile-unui-om

Ce reprezintă gândurile unui om?

aparitii-cu-sfanta-fecioara-maria-maica-domnului

Apariţii cu Sfînta Fecioară Maria, Maica Domnului

energia-scalara-cuantica-de-reconectare

Energia Scalară Cuantică Universală de Reconectare

armele-psihotronice-care-afecteaza-mintea-umana

Armele psihotronice care afectează mintea umană?

vulturul-simbolul-libertatii-si-al-puterii

Vulturul, simbolul libertății și al puterii

polaritatea-energetica-a-universului

Polaritatea Energetică a Universului

ce-semnifica-simbolul-zoroastru-sau-zarathustra

Ce Semnifică Simbolul Zoroastru sau Zarathustra

medicina-traditionala-chineza-si-echilibrul-polaritatilor

Medicina tradițională chineză și echilibrul polarităților

puterea-gandurilor

Puterea gândurilor

circulatia-sanguina-deficitara

Circulația sanguină deficitară

sovata-locul-de-revitalizare

Sovata, locul de revitalizare

istoria-ascunsa-a-religiilor

Istoria ascunsă a religiilor

misterul-cristalului-de-cuart-fermecat

Misterul cristalului de cuarț fermecat

ritualuri-magice-pentru-bunastare-si-protectie

Ritualuri magice pentru bunăstare și protecție

ce-simbolizeaza-pentagrama-si-pentaclul

Ce simbolizeaza Pentagrama sau Pentaclul

vlad-dracul-din-ordinul-dragonilor

Vlad Dracul din Ordinul Dragonilor

energia-unei-locuinte

Energia unei locuințe

se-doreste-robotizarea-omului

Se doreşte robotizarea omului?

constiinta-individuala-si-cea-colectiva

Conștiința individuală și cea colectivă

proiectele-haarp-si-sura

Proiectele HAARP și SURA

energia-constiintei

Energia Conștiinței

energiile-pozitive-si-negative-ale-casei

Energiile Pozitive și Negative ale Casei

reiki-si-restabilirea-echilibrului

Reiki și restabilirea echilibrului

fizica-cuantica-si-spiritualitatea

Fizica cuantică şi spiritualitatea

extracorporalitatea

Extracorporalitatea

puterea-de-a-empatiza

Puterea de a empatiza

aura-umana

Aura Umană

fecioara-maria-nascatoare-de-dumnezeu

Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu

metode-de-protectie-impotriva-energiilor-negative

Metode de Protecție Împotriva Energiilor Negative

ozn-uri-in-romania

OZN-uri în Romania

cristalele-uriase-din-mina-naica

Cristalele Uriașe din Mina Naica

ce-simbolizeaza-copacul-vietii

Ce simbolizează Copacul Vieții

matematica-limbajul-universal

Matematica, Limbajul Universal

endgame-blueprint-for-global-enslavement-documentar-tradus

ENDGAME – Blueprint For Global Enslavement (Documentar Tradus)

97%-owned-97%-posedat-documentar-tradus

97% Owned – 97% Posedat (Documentar Tradus)

talisman-amulete-si-pandantive-mistice-sacre

Talismane, Amulete și Pandantive Mistice Sacre

cine-dicteaza-traiectoria-lumii

Cine dictează traiectoria lumii

poarta-zeilor-din-hayu-marca-peru

Poarta zeilor din Hayu Marca, Peru

legatura-dintre-orgoni-energia-orgonica-si-wilhelm-reich-documentar-tradus

Legătura dintre Orgoni, Energia Orgonică și Wilhelm Reich

feng-shui-pentru-casa

Feng Shui pentru casă

energia-punctelor-cardinale

Energia punctelor cardinale

exista-fantome

Există fantome?

proiecte-desecretizate

Proiecte Desecretizate

sfanta_treime

Sfânta Treime

vindecatorii-si-campurile-magnetice

Vindecătorii şi câmpurile magnetice

fericirea-iluzie-superficiala-si-necesitate-existentiala

Fericirea, Iluzie Subiectivă și Necesitate Existențială?

inchiderea-societatii-planet-lockdown-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana

Închiderea Societății – Planet Lockdown (Documentar Tradus)

protectie-impotriva-energiilor-negative

Protecție Împotriva Energiilor Negative

simbolistica-runelor-si-piatra-kesington

Simbolistica Runelor și Piatra Kensington

mandalele-si-beneficiile-lor

Mandalele și beneficiile lor

ce-simbolizeaza-crucea

Sfânta Cruce

inexplicabil-structuri-misterioase-documentar-tradus-titrat-subtitrat-dublat-romana-00

INEXPLICABIL – Structuri Misterioase (Documentar Tradus)

water-the-great-mystery-apa-marele-mister

WATER – The Great Mistery (APA – Marele Mister) Documentar Tradus

universul-holografic-si-esenta-spirituala-a-acestuia

Universul Holografic, Creație a Mentalului Conștient și Subconștient

biblioteca-de-manuscrise-din-tibet

Biblioteca de manuscrise din Tibet

misterul-piramidelor

Misterul Piramidelor

civilizatii-antice-avansate-tehnologic-disparute

Civilizaţii antice, avansate tehnologic, dispărute!

fenomenul-numit-vocea-electronica

Fenomenul numit Vocea Electronică

geometria-sacra

Geometria Sacră

ingerii-pazitori

Îngerii Păzitori

deochiul-sau-ochi-deochi

Deochiul sau Ochi Deochi

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-scarabeul-carabus

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Scarabeul Cărăbuș

triskelion-sau-triskele-origine-insemnatate-simbolistica

Triskelion sau Triskele – Origine, Însemnătate, Simbolistică

ce-simbolizeaza-o-septagrama-heptagrama-sau-septegrama

Ce simbolizează Septagrama Heptagrama sau Septegrama

ce-reprezinta-inseamna-sau-simbolizeaza-sri-yantra-shri-yantra-shree-yantra

Ce Reprezintă, Înseamnă sau Simbolizează Sri Yantra

simbolul-svastica-origine-semnificatie-insemnatate

Simbolul Svastica, Origine, Semnificație, Însemnătate

ce-efect-are-luna-asupra-vietii-pe-pamant

Ce Efect are Luna Asupra Vieții pe Pământ

soarele-purtatorul-vietii-lumilor-ce-reprezinta-simbolizeaza-semnifica-inseamna-soarele

Soarele, Purtătorul Vieții Lumilor

ce-reprezinta-semnifica-sau-simbolizeaza-pana-de-pasare

Ce Reprezintă, Semnifică sau Simbolizează Pana de Pasăre

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-runele-celtice

Ce Semnifică sau Simbolizează Runele Celtice

ce-semnifica-reprezinta-sau-simbolizeaza-valknut

Ce Semnifică Reprezintă sau Simbolizează Valknut

ce-simbolizeaza-ochiul-providentei-in-triunghi-si-cerc

Ce simbolizează Ochiul Providenței în Triunghi și Cerc

iesirea din matrix

Ieșirea din Matrix

ce-semnifica-reprezinta-simbolizeaza-vulturul

Ce Semnifică, Reprezintă, Simbolizează Vulturul

ce-simbolizeaza-semnifica-roata-norocului-busola-magica-vegvisir

Ce Simbolizează, Semnifică Roata Norocului, Roata Dharma sau Busola Magică Vegvisir

energia-orgonica-albastra

Energia Orgonică Albastră

ce-simbolizeaza-sau-semnifica-corbul-cioara

Ce Simbolizeaza sau Semnifica Corbul Cioara

ce-simbilizeaza-sau-semnifica-triquetra

Ce Simbolizează sau Semnifică TRIQUETRA

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-om-mani-padme-hum

Ce Semnifică sau Simbolizează Om Mani Padme Hum

ce-semnifica-sau-simbolizeaza-ursul

Ce Semnifică sau Simbolizează URSUL

fleur-de-lis-lys-floarea-de-lis-lys-origine-simbolistica-beneficii

Fleur de Lis / Lys (Floarea de Lis / Lys) Origine Simbolistică Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-dragonul

Ce Simbolizează (Semnifică) Dragonul

crucea-celtica-origine-simbolistica-semnificatie-beneficii

Crucea Celtică – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficii

ce-simbolizeaza-semnifica-vajra-dorje

Ce Simbolizează (Semnifică) Vajra sau Dorje

ce-simbolizeaza-semnifica-lupul

Ce Simbolizează (Semnifică) Lupul

ce-simbolizeaza-semnifica-cheia-o-cheie

Ce Simbolizează (Semnifică) Cheia sau o Cheie

ce-simbolizeaza-semnifica-cerbul

Ce simbolizează, semnifică Cerbul

taur-zimbru-bour-origine-simbolistica-semnificatie-beneficiu

Taur, Zimbru, Bour – Origine, Simbolistică (Semnificație), Beneficiu

caduceu-origine-semnificatie-beneficiu

Caduceul – Origine, Semnificație, Beneficiu

moneda-sau-banut-aducator-de-noroc-simbolistica-semnificatie

Monedă sau Bănuț aducător de noroc – Simbolistică, Semnificație

bufnita-sau-cucuveaua-simbolistica-semnificatie

Bufnița sau Cucuveaua – Simbolistică, Semnificație

limbajul-simbolurilor-mistice-sacre

Limbajul Simbolurilor Mistice Sacre

ciocanul-lui-thor-origine-semnificatie-beneficii

CIOCANUL LUI THOR – Origine, Semnificație, Beneficii

simbolul-aum-om-origine-semnificatie-beneficiu

Simbolul Aum Om – Origine, Semnificație, Beneficiu

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu sunt voturi încă)

Adaugă un comentariu

O părere despre “Doctor Faustus și înțelegerea cu diavolul

  1. Andrea spune:

    Interesant articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *