UXMAL – Piramida Magicianului

Misterele ascunse în văile mexicane aride, muşcate de săgeţile Soarelui torid, intrigă şi astăzi. Printre ele găsim Uxmal, Puebla sau Monte Alban…

În Uxmal există o piramidă atipică care intrigă şi în prezent, cunoscută sub numele de Piramida Magicianului. Este cea mai înaltă şi cea mai vizibilă structură din vechiul oraş. Mai este cunoscută sub denumirea de Piramida Piticului, Casa El Adivino sau Piramida Ghicitorului. Iar în Puebla se află cea mai mare piramidă din lume. În Valea Oaxaca se află nu doar cel mai vechi oras din cele două Americi, Monte Alban, ci si cel mai vechi Observator Astronomic!

Pe urmele legendelor sud americane

Uxmal, este un nume cu rezonanţă în istoria Mexicului timpuriu. În acea vreme, nici nu se gândea că se va numi Mexic sau că undeva, în viitor vor exista ca alt stat. Este situat la 62 km sud de Merida, capitala statului mexican Yucatan. Uxmal îşi expune clădirile monumentale, cu decoraţiuni misterioase şi impresionante. Clădirile sunt asemenea unor bijuterii care ştiu că nicicând nu vor putea fi furate.

Uxmal este situat în regiunea mexicană Puuc si a fost unul dintre cele mai mari oraşe ale Peninsulei Yucatan. Chiar dacă este situat la o altitudine considerabilă, Uxmal a fost un oraş foarte popular. După cum relevă şi alte situri arheologice din regiunea Puuc, oraşul s-a ridicat în perioada 600-1000, cunoscând o perioadă de înflorire economică şi socială în care oraşul s-a extins, undeva între 700 şi 1000.

Templul de trei ori construit

Numele actual pare să provină din Oxmal, ceea ce înseamnă de trei ori construit. Prin aceasta, asemenea unei cronici, îşi spune istoria. Cu toate acestea, etimologia este disputată. Numele este posibil să provină de la mayaşul Uchmal (ceea ce trebuie să fie, va fi). Prin tradiţie, acest lucru ar fi trebuit să fie un oraş invizibil, construit într-o noapte prin magia Regelui Pitic.

Drumurile vechi, secrete, numite sacbes, legau nu doar clădirile din Uxmal ci şi clădirile din oraşele învecinate. Cum sunt drumurile din Chichen Itza, astăzi în Mexic, Caracol și Xunantunich. Sunt aflate acum în Belize şi Tikal, situat în Guatemala. Unul dintre motivele pentru care Uxmal a fost desemnat monument UNESCO în 1996, a fost pe considerentul că ruinele structurilor ceremoniale reprezintă punctul culminant din arta târzie Maya, ilustrată de arhitectura, aspectul şi caracterul decorativ.

Clădirile sale sunt tipice stilului Puuc

Cu pereţi netezi mici, iar faţadele se remarcă prin frizele bogat ornate, reconstruite pe baza unor reprezentări găsite în colibele tipice civilizaţiei Maya. Şerpii încolăciţi, şi în multe cazuri, cu două capete, sunt motive folosite pentru măştile zeului ploii, Chaac. Nasul său mare reprezintă fulgerele din timpul furtunilor.

Şerpii înaripaţi arătându-şi colţii sunt reprezentaţi ca fiind parte ale aceleiaşi fiinţe pluviale. Pe de altă parte, constructorii maya au ştiut să profite de teren pentru a câştiga în înălţime si a dobândi volum. Așa se întâmplă și în cazul Piramidei Magicianului care are cinci nivele. Mai este și Palatul Guvernatorului care acoperă o suprafaţă mai mare de 1.200 metri pătraţi.

Legenda piticului magician

Din cele mai vechi timpuri, Uxmal a fost unul dintre cele mai mari oraşe din Peninsula Yucatan. Uxmal a avut aproximativ 25.000 de locuitori, cam cât un oraş cunoscut – Veneţia, York, Uppsala. În mijlocul oraşului găsim Piramida Magicianului care se remarcă prin laturile sale rotunjite. Are o înălţime de 91 de picioare, ridicându-se maiestuos parcă, deasupra oraşului Uxmal.

Uxmal_Piramida_Piticului

O piramidă de legendă

Numele piramidei derivă din cele mai vechi legende mayaşe. Potrivit acesteia, un zeu magician, Itzamna a trebuit să ridice de unul singur, într-o noapte, folosindu-şi puterea şi magia, uriaşa piramidă.

O altă legendă interesantă spune că, atunci când gongul celest avea să fie mişcat de bătăile vântului, oraşul Uxmal va cădea în mâinile unui bărbat nenăscut de femeie. Într-o bună zi, gong-ul s-a auzit şi un pitic care nu se născuse din femeie, ci apăruse dintr-un ou pe care o bătrână l-a îngrijit ţinându-l la sân, s-a născut. Ghidul din Uxmal, ne-a precizat din capul locului, că este vorba despre un ou de iguană, iar bătrâna era o vrăjitoare.

Legenda din pictura murală

O reprezentare de pe un vas mayaş, arată un bărbat mic, diform. Acesta pare prins într-o discuţie sau mediază o confruntare între grupuri. Atunci când stăpânul oraşului a auzit gongul s-a speriat şi a ordonat executarea piticului. Dar s-a răzgândit şi a decis ca piticul să fie cruţat dacă va îndeplini o sarcină aparent imposibilă. Trabuia să construiască o piramidă uriaşă, mai înaltă decât orice clădire din oraş, într-o singură noapte. Piticul a făcut ceea ce i s-a cerut și a fost salutat de populaţie drept noul conducător al oraşului. Piramida i-a fost dedicată lui.

Piramida în cinci… temple

Construirea piramidei a fost finalizată în mai multe etape, pe parcursul a trei secole. Istoricul Marta del Foncerrada Molina, în urma analizelor cu carbon 14, presupune că începutul construcţiei este undeva în secolul al Vl-lea și a continuat periodic până în secolul al X-lea. De remarcat că mayaşii au urmat practica tradiţională de construcţie prin suprapunere. În acest fel, i-a sporit treptat dimensiunile prin construirea de noi structuri deasupra celor existente.

Piramida, asa cum este astăzi, este rezultatul a cinci temple suprapuse. Există mai multe piramide împrăştiate pe întreg teritoriul Mexicului. Piramida Magicianului are ceva special, cred că datorită muchiilor sale rotunjite, înălţimii considerabile, pantei abrupte şi a bazei elipsoidale. Înălţimea exactă a Piramidei este discutabilă. S-a spus ba că are 40 m, ba doar 27,6 metri, totuşi înălţimea medie acceptată este de 35 de metri. În ciuda absenței unei măsurători exacte, piramida rămâne cea mai înaltă structură din Uxmal.

Primul templu a fost ridicat odată cu piramida

Potrivit arheologilor şi istoricilor, de fapt, avem o succesiune de temple ridicate în perioade diferite şi de aici aspectul neobişnuit. Primul templu a fost ridicat odată cu piramida, în secolul al Vl-lea. Structura sa a fost extinsă în următorii 400 de ani.

Uxmal_Piramida_Magicianului

Piramida a fost abandonată şi a devenit în scurt timp, o urmă după anul 1000. Ulterior a fost capturată, în timpul conquistei de către spanioli, odată cu întreaga peninsulă Yucatan. Anumite părţi ale primului templu poate fi văzut dacă urci pe scara vestică. Al doilea şi al treilea pot fi văzute de pe scara de est. Vizualizarea se poate face printr-o cameră interioară situată la al doilea nivel, în faţa celui de-al treilea templu formând un pronaos.  Al patrulea templu, este vizibil din partea de vest. Ajungând sus, pe scara de est se dezvăluie al cincilea templu, situat deasupra templelor 2 şi 3.

Dispunerea templelor

Cea mai veche structură, Templul I este expus pe latura de vest, la baza piramidei. Al doilea templu, își face apariţia printr-o deschidere în partea de sus a scării de est. Acest templu este doar parţial excavat. Camera centrală este susţinută de coloane şi are un pieptene în chip de acoperiş. Este vizibil printr-un şanţ în podeaua Templului V, cel mai de sus. Templul III, este construit în partea din spate a Templului II şi nu este vizibil din exterior. Se compune dintr-un altar mic central şi o anticameră. Templul IV, are cele mai bogate decoraţiuni şi este dedicat lui Chaac, zeul ploii. Atunci când plouă, Chaac loveşte cu toporul norii, trăzneşte şi produce tunetele şi ploaia. Chaac corespunde zeului aztec Tlaloc. Templul V, este cunoscut sub numele de Casa Magicianului şi este ultimul construit.

Treptele templului

Şi apropos, de urcat, există două scări care duc la vârful piramidei, treptele zeilor cum mai sunt cunoscute. Sunt foarte abrupte, înclinaţia fiind un unghi de 60°. Treptele scării din Est sunt mai largi. La partea de sus, este construit un templu interior, mai mic, tăiat chiar în scara în sine. Treptele vestice au vedere spre Palatul Guvernatorului şi sunt bogat decorate în comparaţie cu latura de est.

De-a lungul ambelor părţi ale acestei scări, mai înguste, găsim imagini ale lui Chaac, zeul mayaş al ploii. Se spune că în timpul ritualurilor şi ceremoniilor, preoţii urcau solemn treptele spre altarul de sacrificiu.

Pericolul timpului şi al climei

Piramida Magicianului sau El Adivino este cea mai complexă structură centrală a complexului muzeal Maya din Uxmal. Ea domină centrul site-ului si este situată în apropierea intrării în Curtea Centrală, situată în partea de est a oraşului, cu faţa vestică spre Palatul Guvernatorului şi este situată, astfel încât scara vestică se contopeşte cu apusul soarelui, la solstiţiul de vară.

uxmal_casa_el_adivino

Eforturile de restaurare a Piramidei au început la mijlocul secolului al XIX-lea. Piramida Magicianului a fost reparată în mod repetat şi conservată în toată această perioadă. La începutul anilor ’70, un proiect major de conservare a fost realizată de către arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie New Mexico (INAH).

Natura, își lasă semnătura

Scopul acestui efort a fost de a consolida părţile laterale şi terasele plane ale piramidei, precum şi pentru a îmbunătăţi integritatea structurală a templelor. Uraganul Gilbert din 1978, a măturat Peninsula Yucatan, aducând vânturi puternice şi ploi abundente în zonă ceea ce a provocat pagube importante exteriorului piramidei.

Examinată după uragan, strucutra piramidei a relevat fisuri care s-au dezvoltat în pereţii din partea de sud, pe ambele părţi ale scării de vest. De asemenea, s-a observat deteriorarea pereţilor verticali de la baza piramidei, pe latura de vest. Imediat, arheologii şi specialiştii INAH au pus la punct strategii de conservare şi de stabilizare.

Consolidări peste consolidări

Planul a solicitat consolidarea faţadei vestice, monitorizarea oricăror schimbări de structură, precum şi implementarea unor măsuri de urgenţă în cazul în care este nevoie. Cavitatea de sub baza scării a fost umplută cu pietre de râu legate cu mortar pe bază de beton şi cu ipsos.

Apoi s-au instalat monitoare de urmărire în locaţiile critice, pentru a detecta posibilele pericole. Măsurile imediate de stabilizare a piramidei, au împiedicat un colaps iminent. Cu toate acestea, în 1997, arheologii au observat fisuri mici care se dezvoltau în pereţii piramidei. Eforturile de conservare sunt în plină desfăşurare aşa că acum este interzisă urcarea pe piramidă.

piramida-uxmal

Piramida este o imagine a lumii

Primele relaţii despre descoperirea ruinelor le-a dat Jean-Frederic Waldeck în 1838. Informaţiile lui Waldeck despre Uxmal, l-au inspirat pe arheologul John Lloyd Stephens şi prietenul său Frederick Catherwood să facă două vizite de lucru la site-ul istoric. Asta s-a întâmplat în perioada 1839-1841. Totul, pentru a descrie în amănunt locul şi pentru a schiţa structura complexului. Din notele sale, Stephens a publicat o serie de întâmplări cu aer aventuros în cartea sa, celebră în epocă, Călătorie în Yucatan.

Stephens avea să scrie: „am pornit pe un alt drum, şi ieşind brusc din pădure, spre uimirea mea, dintr-o dată m-am pomenit într-un câmp deschis presărat cu ruine. Erau clădiri vaste, construite în terase, şi structuri piramidale. Dintre care cea mai mare era şi în stare bună de conservare. Era bogat ornamentată, fară ca ceva să blocheze vederea, care inspira vigoare şi un pitoresc aproape egal cu ruinele Tebei…

Piramida, un adevarat ceas cosmic

Octavio Paz Lozano poetul mexican, diplomat şi scriitor, a spus despre această structură magnifică: «piramida este o imagine a lumii. La rândul său, acea imagine a lumii este o proiecţie a societăţii umane. Dacă este adevărat că omul inventează zei din propria sa imagine, este la fel de adevărat că el îşi vede propria imagine în cadrul pe care cerul şi pământul il oferă. Omul scrie istoria umană a peisajului inuman. Natura transformă istoria în dansul stelelor creând cosmogonia.»”

Uşa templului aflat în partea de sus se aliniază cu soarele la 12 aprilie şi de 31 august în fiecare an. În comparaţie cu ceea ce multe alte structuri antice, din întreaga lume, transmit omenirii, Piramida Magicianului este dovada interesului strămoşilor noştri pentru astronomie şi observarea corpurilor cereşti.


 

Articole recente

chinezul-care-vede-in-intuneric

Chinezul care vede în întuneric

al-treilea-ochi-portalul-divinitatii

Al treilea ochi, portalul divinității

regatul-necunoscut-al-faraonilor-negrii

Regatul necunoscut al faraonilor negri

radacinile-budismului-tibetan

Rădăcinile budismului tibetan

numerele-si-felul-in-care-ne-guverneaza-viata

Numerele și felul în care ne guvernează viața

machu-picchu-un-observator-astronomic

Machu Picchu, un observator astronomic

ritual-de-sacrificiu-la-cern

Ritual de sacrificiu la CERN

lacul-misterios-din-muntii-bucegi

Lacul misterios din munții Bucegi

puterile-magice-ale-cristalelor

Puterile magice ale Cristalelor

rezonanta-schumann

Rezonanța Schumann

sfantul-andrei-ocrotitorul-romaniei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

intamplari-secrete-cu-ozn-uri

Întâmplări Secrete cu OZN-uri

bombardamente-atomice-in-antichitate

Bombardamente atomice în antichitate

trenul-fantoma

Trenul Fantomă

simboluri-sacre-hinduse

Simboluri Sacre Hinduse

profetul-edgar-cayce

Profetul Edgar Cayce

energiile-yin-si-yang

Energiile Yin și Yang

hephaistos-zeul-focului

Hefaistos, zeul focului

druizii-oamenii-stejarului

Druizii, Oamenii Stejarului

helena-blavatsky-spiritist-sau-sarlatan

Helena Blavatsky, Spiritist sau Șarlatan

ordinul-dragonului-credincios-si-drept

Ordinul Dragonului Credincios și Drept

disparitii-misterioase

Dispariții Misterioase

ouroboros-uroborus-sa-ciclul-vietii-in-natura

Ouroboros, Uroborus sau Ciclul Vieții în Natură

aurul-ca-simbol

Aurul ca simbol

copacul-vietii-sau-arborele-vietii-in-diferite-mitologii

Copacul Vieții sau Arborele Vieții în diferite mitologii

unele-din-misterele-lumii-greu-de-elucidat

Unele din Misterele Lumii, greu de elucidat

misterul-megalitului-din-yonaguni

Misterul Megalitului din Yonaguni

misterul-statuetelor-dogu

Misterul Statuetelor Dogu

cum-se-impaca-moartea-cu-infinitul

Cum se împacă Moartea cu Infinitul

oamenii-din-cultul-digambara

Oamenii din cultul Digambara

beneficiile-cimbrisorului

Beneficiile Cimbrișorului

beneficiile-urzicilor

Beneficiile Urzicilor

Pietrele Rotunde care ies din Munți

armonie-prin-acceptare

Armonie prin Acceptare

maat-zeita-echilibrului

Maât, Zeița Echilibrului

ceaiul-terapie-si-arta

Ceaiul, terapie și artă

dezvaluiri-despre-proiectele-montauk-philadelphia-si-energia-orgonica-documentar-tradus

Dezvăluiri despre Proiectele Montauk, Philadelphia și Energia Orgonică – Documentar Tradus

intelepciunea-pierduta

Înțelepciunea pierdută

Creierul uman, un calculator cuantic?!

copacul-sangele-dragonului

Copacul Sângele Dragonului

ozn-sau-farfurie-zburatoare

OZN sau Farfurie Zburătoare?!

trezirea-constiintei-the-awakening-documentar_tradus

Trezirea Conștiintei, The Awakening – Documentar Tradus

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe pământ

codul-lui-hammurabi_primul-cod-de-legi-al-lumii

Codul lui Hammurabi, primul cod de legi al lumii

Începuturile Omenirii

goujian-sabia-care-nu-rugineste

Goujian, sabia care nu ruginește

terapie-energetica-impotriva-oboselii-si-migrenelor-top

Terapie Energetică Împotriva Oboselii și Migrenelor

puterea-unui-trasnet

Puterea unui trăsnet

egiptul-si-faraonii-negri

Egiptul și faraonii negri

911-in-plane-site-documentar_tradus

911 in Plane Site – Documentar Tradus

secretul-energiei-vindecatoare-reiki

Secretul Energiei Vindecătoare Reiki

descoperiri-misterioase-pe-pamant

Descoperiri misterioase pe Pământ

cartea-lui-enoch-profetul-nemuritor

Cartea lui Enoh, Profetul Nemuritor

metode-de-indoctrinare-culturala

Metode de îndoctrinare culturală și socială

efectul-negativ-al-radiatiilor-electromagnetice-documentar_tradus

Efectul Negativ al Radiațiilor Electromagnetice – Documentar Tradus

e-motion-emotia-documentar-tradus

E-Motion, Emoția – Documentar Tradus

horus-ra-simbol-al-domniei-si-dreptatii

Horus, RA, Simbol al Domniei și Dreptății

tunelurile-misterioase-de-sub-piramide

Tunelurile misterioase de sub piramide

secretul-marelui-cristal-din-atlantida

Secretul Marelui Cristal din Atlantida

cancerul-tratamentele-interzise-documentar-tradus

Cancerul, tratamentele interzise – Documentar Tradus

misterul-din-orasul-zeilor-documentar_tradus

Misterul din Orașul Zeilor – Documentar Tradus

calatori-si-calatoria-in-timp

Călători și călătoria în timp

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale 2

cele-sapte-oglinzi-eseniene-ale-sufletului

Cele Șapte Oglinzi Eseniene ale Sufletului

schizofrenia-tine-de-paranormal

Schizofrenia ține de Paranormal

ritualul-mortilor-in-egiptul-antic

Ritualul Morților în Egiptul Antic

focul-grecesc-o-arma-de-razboi-din-vremuri-apuse

Focul Grecesc, o Armă de Razboi din Vremuri Apuse

Simbolul Spiralei și Dacii lui Zamolxe

terapie-impotriva-imbatranirii-rapide

Terapie împotriva îmbătrânirii rapide

crearea-speciei-umane-si-liberul-arbitru

Crearea speciei Umane și Liberul Arbitru

ochiul-mintii-al-treilea-ochi

Ochiul Minții, al treilea Ochi

secretele-piramidei-de-la-prundu-pitesti

Secretele Piramidei de la Prundu, Piteşti

phil-schneider-si-teoria-conspiratiei

Phil Schneider și Teoria Conspirației

comunicarea-celulara-si-biofotonii

Comunicarea celulară și biofotonii

efectul-negativ-al-tehnologiei

Efectul negativ al tehnologiei

chakra-inimii-si-iubirea

Chakra inimii și Iubirea

nu-exista-paduri-pe-pamant-there-are-no-forests-on-earth-documentar-tradus

Nu există păduri pe Pământ, There are no forests on Earth – Documentar Tradus

Masajul degetelor sau cum să combatem stresul și oboseala

legile-universale-din-spiritualitatea-indiana

Legi Universale din spiritualitatea indiană

Universul Holografic și Esența Spirituală a Acestuia

piramide-recent-descoperite

Piramide recent descoperite

revelatii-ale-piramidelor-the-revelation-of-the-pyramids-documentar_tradus

Revelații ale Piramidelor, The Revelation of The Pyramids – Documentar Tradus

Stațiunea Băile Herculane

este-timpul-fericirii

Este timpul fericirii

Incertitudinea sau nesiguranța existențială

cum-am-aflat-ca-pamantul-nu-este-glob-documentar-tradus

Cum am aflat că Pământul NU ESTE GLOB – Documentar Tradus

Legătura dintre Om, Plante și Aștrii Cerești

Tradiții străvechi și arta vindecării

centri-energetici-ai-pamantului

Centri energetici ai pământului

oameni-cu-abilitati-paranormale

Oameni cu abilități paranormale

rasputin-samanul-rus

Rasputin, șamanul rus – Documentar Tradus

Stăpânii Banilor, The Money Masters – Documentar Tradus

efectele-piramidei-de-purificare-si-energizare

Efectele piramidei de purificare şi energizare

Plante biblice, Scorțișoara, Nardul și Cedrul

nivelul-ph-ului-si-sanatatea

Nivelul PH-ului și sănătatea

Combustia umană spontană

iubirea-numai-iubirea-o-pilda-cu-talc

Iubirea, doar iubirea – O pildă cu tâlc

UXMAL – Piramida Magicianului

copacul-care-se-ruga

Copacul care se ruga

arhivele-secrete-ale-vaticanului

Arhiva secretă a Vaticanului

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00 din 5)

Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *